Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"



Tervetuloa kotisivuilleni!


Energia, vesi ja monopoli (SS 14.11.2007)

Tätä kirjoitusta ei vielä ole julkaistu lehdissä.

Energia, vesi ja monopoli (14.11.2007)

Kuopion kaupunginvaltuuston 29.10 kokouksessa vuoden 2008 tuloveroprosentiksi hyväksyttiin yhdellä nuijan kopautuksella 18,75 %. Ilman Kuopion Energian tuloutusta kuopiolaisten vero olisi näillä näkymillä ilmeisesti 20 prosenttia.

Sen, että 1) Kuopion Energia on tulouttanut vielä vuoden 1997 jälkeen kaupunginkassaan keskimäärin n. 9,5 miljoonaa euroa vuodessa ja, että 2) kuopiolaiset ovat saaneet piilotuloutuksena energiansa valtakunnan edullisimpiin kuuluvilla hinnoilla, on mahdollistanut Kuopion Energian 1998 myyntipäätöksestä valittaneet.

Esim. Iisalmessa Savon Voiman vuoden 2006 kaukolämmön keskimääräiset myyntihinnat olivat n. 47,5 % Kuopion Energiaa korkeammat. Iisalmen hinnoilla kuopiolaiset olisivat maksaneet viime vuonna pelkästään lämmöstä n. 14,3 miljoonaa euroa enemmän.Kun tähän lisätään vielä toisen monopolin, eli sähkön siirron korkeammat hinnat, niin menetys olisi lähennellyt pariakymmentämiljoonaa vuodessa.

Vieläkin rehellisiä ja lainkuuliaisia kuopiolaisia ihmetyttää, miten pelimiehet pystyivät höynäyttämään valtaosan silloisista valtuutetuista, eli "lahjoittamaan" Kuopion Energian Pörssiyhtiö Espoon Sähkö Oyj:lle. Asiaa olivat valmistelleet silloinen kaupunginjohtaja Kauko Heuru, apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkinen, Hannu Isotalo, Pekka Kantanen sekä Kuopion Energian johtoryhmä, jossa ns. päätähtenä oli Esa Lindholm.

Ei siis ihme jos kaupunkilaisia on pitkään askarruttanut kysymys, että miten usein puoluepoliittiset ansiot ovat syrjäyttäneet pätevyyden ehdottajia ja valmistelijoita kaupungin virkoihin valittaessa? Onneksi Kuopion Energian puuhaaminen yhtiöksi ei onnistunut, vaikka sitä oli jo monesti yritetty.

Jos se olisi ollut yhtiö, niin eurot olisivat käyneet valumaan pörssissä keinotteleville. Eritoten juuri siksi osaavimmat pyrkivät yhtiöittämään liikelaitoksen ennen kaappausta.

Kun sitten pääasiassa toimestani päättäjät saivat Energiasta oikeaa tietoa riittävästi, niin he peruivat 19.4.1999 kaupan. Ilman energiavalituksia menetykset olisivat voineet olla tähän mennessä n. 500 - 600 miljoonaa euroa.

Nyt näyttää siltä, että monopolipeliin on liitetty myös Kuopion Vesi. Kirjoitinkin pian sen jälkeen, kun mylläkkä Kuopion Energiasta alkoi, (SS 24.4.1998), että seuraavana kohteena pelimiehillä kai onkin Kuopion Vesilaitos.

Vaikka 23.9 valtuuston kokouksessa, Kuopion Veden yhtiöittämistä ja/tai myymistä vastustaneet, kuopiolaisten etua puolustaneet valtuutetut saavuttivatkin torjuntavoiton, niin jo vuodesta 2004 alkanut peli ”konsultoimisessa” ilmeisesti jatkuu. Konsultin esityksen taakse kun ehdottajan ja/tai pelimiehen on turvallista piiloutua.

Sen jälkeen kun valtuusto 1999 perui Kuopion Energian myyntipäätöksen, on sen pilkkomiseen, yhtiöittämiseen ja/tai myymiseen tähtäävää toimintaa puuhattu vielä 5 kertaa. Ja konsultit ovat silloinkin olleet pelimiesten apuna. Niinpä Kuopion Energia käytti vuosina 2001 - 2005 konsulttipalkkioihin 3,9 miljoonaa euroa, eli keskimäärin n. 800000 euroa vuodessa.

Ei siis kummaa jos ihmetellään, että mitä omat virkamiehet tekevät ja osaavat, kun konsultteja tarvitaan lähes joka käänteessä? Haihtuuko työaika ja kyseenalainen osaaminen turhiin palavereihin ja kaupungin kuuluisimman vinttisaunan höyryihin?

Ja lopuksi: Ettäkö ihan asioita sisäistämättä ja lyhytnäköisesti oltaisiin monopoleita yhtiöittämässä ja tyrkyttämässä markkinavoimille? Vähintäänkin vastauksena on kysymysmerkki, kun monopolilaitoksen myyntiin johtaneista kaupallisista toiminnoista sanotaan palkkioiden olevan jopa 10 % myyntihinnasta.

KALEVI KAUHANEN

Kapteeni evp.

Kaupunginvaltuutettu Kuopio