Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"



Tervetuloa kotisivuilleni!


Energia, vesi, monopoli ja lyhytnäköisyys (SS 04.10.2007)

Energia, vesi, monopoli ja lyhytnäköisyys (4.10.2007)

Kirjoitin jo silloin kun mylläkkä Kuopion Energiasta alkoi, että ”seuraavana kohteena pelimiehillä kai onkin Kuopion Vesilaitos” (SS 24.4.1998). Nyt se näyttää olevan täyttä totta.

Vaikka erävoitto, säilyttää Kuopion Vesi liikelaitoksena, saatiinkin valtuustossa 23.9, niin v. 2004 alkanut työ Veden yhtiöittämiseksi ja/tai myymiseksi tulee ilmeisesti jatkumaan. Jos ei näkyvästi, niin ”pinnan alla”.

Jo perinteisesti liikelaitoksen yhtiöittämistä ja/tai myymistä on edeltänyt konsultin tekemät selvitykset. Konsultin selän taakse kun esittäjän on vaivatonta piiloutua, ”näin asiantuntija on tutkinut ja sanoo”.

Kuinkahan paljon Veden vuosia jatkunut konsultointi on maksanut veronmaksajille? Esimerkkinä, että Kuopion Energia oli vuosina 2001 - 2005 käyttänyt asiantuntija palkkioihin 3,9 miljoonaa euroa. Mitä omat virkamiehet tekevät ja osaavat?

Ihmetyttää ettei lähes kymmenen vuoden takaisesta Energian jytinästä ole otettu oppia. Silloinhan pelimiehet pystyivät höynäyttämään valtaosan silloisista valtuutetuista, eli myymään 9.3.1998 äänin 51-8 Kuopion Energian Espoon Sähkölle, - ”lahjoittamaan” monopolin pörssiyhtiölle

Jos energiakolmikko ei olisi valittanut, niin päätös olisi saanut lainvoiman 16.4.1998 ja kauppa olisi ilmeisesti ollut peruuttamaton, kukapa luopuisi rahasammosta, jonka tuloksesta valtaosa (n. 80 %) tulee monopoleilla – kaukolämmöllä ja sähkönsiirrolla.

Kaupan seurauksena kuopiolaiset olisivat käyneet maksamaan energiastaan vuodessa jopa 20 miljoonaa euroa enemmän eli lähes 200 miljoonaa tähän mennessä. Piilovero olisi tietenkin poistunut eli kaupungin veroprosentti noussut jopa 1,5 % ja/tai kaupungin henkilöstöstä vähennetty 600 jne.

Pelkästään Fortumin viime vuoden kaukolämmön keskimääräisillä hinnoilla kuopiolaiset olisivat maksaneet n. 20 miljoonaa euroa enemmän. Kun tähän lisätään vielä sähkön korkeammat hinnat, niin menetys olisi ollut lähemmäs 30 milj. euroa.  

Yhtenä esimerkkinä, että jopa maakunnan energiayhtiön eli Savon Voiman kaukolämmön hinnat ovat vuosina 2002 – 2006 olleet keskimäärin 43 % Kuopion Energiaa korkeammat.
Sen jälkeen kun valtuusto 1999 perui Kuopion Energian myyntipäätöksen, on sen pilkkomiseen, yhtiöittämiseen ja/tai myymiseen tähtäävää toimintaa puuhattu kaupunginjohdon toimesta vielä 5 kertaa.

Lisäsi muistettakoon, että Kuopion Energiaa oli yritetty yhtiöittää jo vuosina 1991, 1994 ja 1995. Jos se olisi ollut v. 1998 yhtiö, niin valitusta ei olisi voinut tehdä ja sanotunlaiset menetykset olisivat voineet alkaa heti myyntipäätöksen jälkeen. Mm. tämän vuoksi pelimiehet pyrkivät ensin yhtiöittämään liikelaitoksen.

Vaikka kaupunki omistaisi yhtiön, niin se on kaupungista erillinen yksityisoikeudellinen oikeushenkilö jota eivät koske mm. julkisuuslaki eikä kuntalain valitussäännökset.

Muistettakoon, että Kuopion Energiaan myymiseen ja siihen liittyvien toimintojen ”pääarkkitehtinä” on ollut, virkamiehenä Kuopion energiahuollosta päävastuussa oleva, Kuopion kaupungin apulaiskaupunginjohtaja, Kuopion Energian johtokunnan puheenjohtaja Jukka Pulkkinen (sd.). 

Saalistajia riittää monopoleille.

Kalevi Kauhanen                                                                                                                                                             Kapteeni evp.                                                                                                                                                                         Kuopio