Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Energian monopoleilla voi rahastaa (SS 14.12.2005)

Energian monopoleilla voi rahasta (14.12.2005)

Kiitos toimittaja Vesa Kärkkäiselle erinomaisesta kaukolämmön hintoja koskevasta artikkelista (SS 8.12), jossa valaisevasti tuli esille - kuinka suuriksi hintaerot voivat revetä, kun kilpailua ei ole. Erot hinnoissa ovat todella hätkähdyttävän suuret. Monopoleilla voi ahne saalistaja rahastaa.

Aluksi Kuopion Energiasta, ns. kantakuopiolaisten omistamasta ”kultakaivoksesta” on todettava, että vaikka sen tulos on ollut aivan huippua, eli se on rahoittanut kaupunkia 1-1½ veroprosentin verran vuosittain, niin se on myös ”piilotulouttanut” asiakkailleen - eli myynyt kuopiolaisille lämmön ja sähkön lähes poikkeuksetta valtakunnan edullisimpiin kuuluvilla hinnoilla.

Esim. vuoden 2004 (kuten myös 2003) tilaston mukaan Kuopion Energian kaukolämmön keskimääräinen myyntihinta on ollut kaikkein edullisin koko Suomessa kaikista 45:stä kaukolämmön ja sähkön yhteistuotantoa tekevästä yrityksestä/yksiköstä ja kolmanneksi halvin kaikista 175:stä kaukolämpöyrityksestä/yksiköstä.

Keskimääräinen myyntihinta Atron (Savon Voima Lämpö Oy) kaukolämmöllä vuonna 2004 on ollut Iisalmessa 50,17 euroa/MWh ja Kuopion Energialla 33,41 euroa/MWh. Atron kaukolämpö on siis ollut Iisalmessa 16,76 euroa/MWh eli 50,16 % kalliimpaa kuin Kuopiossa.  Rautalammilla Atron lämpö oli kaikkein kalleinta, eli peräti 60,46 % kalliimpaa kuin Kuopiossa.

Kuopion Energia on myynyt kaukolämpöä v. 2004 noin 850 GWh. Jos kaikkia kuopiolaisia asiakkaita olisi laskutettu vain sanotulla Atron Iisalmen lämmön hinnalla, niin vuonna 2004 kuopiolaiset olisivat maksaneet jo pelkästään lämmöstään n. 14,2 miljoonaa euroa enemmän. Ilmeisesti käytännössä ero olisi ollut jonkun verran pienempi, sillä isoilla käyttäjillä on pienemmät hinnat. Nurinkurista muuten mm. päästöjä mitaten, että se joka vähiten energiaa kuluttaa eli ympäristöä saastuttaa, niin sitä ”rangaistaan” eniten. 

Myös Kuopion Energian sähkön kokonaishinnat 10:llä tyyppikäyttäjällä, ainakin jo vuodesta 1990 alkaen, ovat lähes poikkeuksetta olleet edullisemmat kuin Atrolla. Ainoastaan Atron teollisuudelle myymä sähkö on osin viime vuosina ollut edullisempaa. Atrolla tyyppikäyttäjä K2:lla, eli 5000 kWh sähköä vuodessa käyttävällä, oli sähkön kokonaishinta mm. 1.5.2004 n. 26 % kalliimpaa kuin Kuopion Energialla.

Niinpä Atron lämmön ja sähkön hinnoilla kerrostalossa 100 m2:n asunnossa asuva kuopiolainen olisi maksanut energiastaan (lämmöstä ja sähköstä) keskivertoisesti kiinteistönhoitokuluina sekä omasta sähköstä v. 2004 yhteensä n. 460 euroa enemmän.

Kun verrataan esim. Atron ja Kuopion Energian omaa tuotantoa, tuloksentekokykyä suhteellisesti sekä energian hintoja, niin ei siis ole ihme, että saalistajat ovat jatkuvasti ”kultamunan” kimpussa. Kuopiolaisten ”uuneja ja sähköjohtoja” on yritetty milloin yhtiöittää, pilkkoa ja/tai myydä. 

Turhaan ei siis kysytä, miksi jotkut pelimiehet vieläkin jatkavat kuopiolaisten edunvastaista puuhailua? Mikä heillä on motiivina? Mitä etua he olisivat saaneet jos esim. 1998 ”kaappausyritys”, jota silloinen kaupunginjohtaja Kauko Heuru (kok.) ja apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkinen (sd.) puuhasi, olisi onnistunut?

Vai uskooko joku, että jotkut hyvin koulutetut henkilöt ihan vain omaa hölmöyttään toimisivat kuopiolaisten edunvastaisesti?

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kaupunginvaltuutettu 
Kuopio