Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Energiasta ja valituksista (31.03.2011)

                      Tätä 31.3.2011 kirjoitustani, ”Energiasta ja valituksista”,

                      Savon Sanomat ei ole vielä julkaissut.

 

Energiasta ja valituksista 

 

                      Taistelun Kuopion Energiasta suurimmaksi voitokseen rankannut Erkki Björk unohti mainita (SS 30.3.2011), että myös hän oli "lahjanomaisesti luovuttamassa" Kuopion Energiaa (KE) Espoon Sähkö Oyj:lle (ES), painaessaan jaa-nappia 9.3.1998 Kuopion kaupunginvaltuuston kokouksessa.

                      Ilmeisesti parhaana esimerkkinä uunotuksesta ja päätöksenteosta Kuopion historiassa lieneekin juuri sanotussa 30.3.2011 Savon Sanomien artikkelissa esiintuotu päätös, ”lahjoittaa” suhteellisesti mitaten Suomen paras energialaitos ja monopoli pörssiyhtiölle, ES:lle. Esittelijöinä ja puuhamiehinä olivat silloiset kaupunginjohtaja (kok.), apulaiskaupunginjohtaja (sd.) ja Kuopion Energian toimitusjohtaja johtoryhmineen. 

                      Päättäjien uunotusta tehtiin harkiten. Muutettiin mm. energiatoimen johtosääntöä niin, että KE:n johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin apulaiskaupunginjohtaja (sd.), jonka virkamiesvastuulla oli kaupungin energiahuolto. “Parhaimmilta valituilta” otettiin nimi salassapitopaperiin, etteivät kailota asiasta ja saunottiin vinttisaunassa ”kuten asiaan kuului”.

                      Valtuutetut yllätettiin ns. ”housut kintuissa”. Kaikki oleelliset päätöksenteossa tarvittavat tiedot salattiin ja sitten vaan äänestämään. Jaa-nappia painoi mm. 4 silloista ja 2 entistä kansanedustajaa joista 2 entistä ministeriä, 5 lääkäriä, 5 maisteria, 3 pappia, 2 tohtoria ja 2 professoria, eli olivat ummessa silmin ”lahjoittamassa pörssiyhtiölle omia, eli kuopiolaisten omistamia uuneja ja sähköjohtoja”. Vain 8 ei-napin painajaa löytyi 59 valtuutetusta.

                      Minulle oli selviö tehdä valitus, kun näin tv:stä kuopiolaisten edunvastaisen 9.3.1998 päätöksen. Pyysin valittajiksi monia arvostamiani ja vaikutusvaltaista henkilöä, entisestä kaupunginjohtajasta ja kaupunginhallituksen puheenjohtajasta alkaen, mutta vain Pekka Rantala ja Kalle Keinänen uskalsivat tulla mukaani.

                      Valitin 2.4.1998, Rantala 7.4.1998 ja Keinänen 14.4.1998, jolle Olavi Snellman laati valituksen saatuaan kopion minun ja Rantalan valituksista. Jos ”energia kolmikko” ei olisi valittanut, niin myyntipäätös olisi saanut lainvoiman 16.4.1998 ja Kuopion Energia olisi ollut lopullisesti menetetty.

                      Vaikka minulla oli valmiiksi kirjoitettu valtuustoaloite jo 17.8.1998, esitin sitä ns. virallisesti kaksi kertaa Kepulaisille sekä monelle muulle ei Kepulaiselle ”lahjoituspäätöksen” purkamiseksi, niin etsin aloitteen jättäjäksi jaa-napin painanutta valtuutettua, joka huomaa ja rohkenee tunnustaa tehneensä virheen. Tutustuttuaan esittämiini asiakirjoihin Erkki Björk jätti pyynnöstäni valtuustoaloitteen 25.10.1998, jonka allekirjoitti myös 18 muuta valtuutettua.

                      Kunpa taistelu Energiasta olisikin ollut vain vajaan puolen lehden (sivun) mittainen kuten sanottu aloite, mutta kun ei. Uunotus on ollut jatkuvaa: Espoon Sähkö Oyj, Voimarengas Oy, Energiameklarit Oy, Voimatel Oy, Jyväskylän Energia Oy, Atro Oy / Savon Voima Oy ja KE:n liiketoimintojen eriyttäminen. Energiavääntöön liittyviä, minun laatimia asiakirjoja ja kirjoituksia on kertynyt jo 149 kpl, joissa on yhteensä 444 lehteä ja ja Pekka Rantalan laatimia 75 kpl, joissa 170 lehteä.

                      Kun kalahallista on valitettu, niin  kuopiolaiset joutuvat maksajiksi. Kun ”energia kolmikko” on valittanut, niin kuopiolaiset ovat säästäneet rahaa jo n. 450-500 miljoonaa euroa. Ja lisäksi se yksi veroprosentti. Valituksissa ja valittajissa on siis eroa.

                     

KALEVI KAUHANEN

Kapteeni evp.

Kuopio