Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Energiasta ja valituksista Erkki Björkille (31.03.2011)

Energiasta ja valituksista Erkki Björkille (31.3.2011)

Taistelun Kuopion Energiasta suurimmaksi voitokseen rankannut Erkki Björk unohti mainita (SS 30.3), että myös hän oli lahjanomaisesti luovuttamassa Kuopion Energiaa (KE) Espoon Sähkö Oyj:lle (ES), painaessaan jaa-nappia 9.3.1998 Kuopion kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Ilmeisesti parhaana esimerkkinä uunotuksesta ja päätöksenteosta Kuopion historiassa lieneekin juuri sanotussa 30.3 Savon Sanomien artikkelissa esiintuotu päätös, ”lahjoittaa” suhteellisesti mitaten Suomen paras energialaitos ja monopoli pörssiyhtiölle, ES:lle. Esittelijöinä ja puuhamiehinä olivat silloiset kaupunginjohtaja (kok.), apulaiskaupunginjohtaja (sd.) ja Kuopion Energian toimitusjohtaja johtoryhmineen. 

Päättäjien uunotusta tehtiin harkiten. Muutettiin mm. energiatoimen johtosääntöä niin, että KE:n johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin apulaiskaupunginjohtaja (sd.), jonka virkamiesvastuulla oli kaupungin energiahuolto. “Parhaimmilta valituilta” otettiin nimi salassapitopaperiin, etteivät kailota asiasta ja saunottiin vinttisaunassa ”kuten asiaan kuului”.

Valtuutetut yllätettiin ns. ”housut kintuissa”. Kaikki oleelliset päätöksenteossa tarvittavat tiedot salattiin ja sitten vaan äänestämään. Jaa-nappia painoi mm. 4 silloista ja 2 entistä kansanedustajaa joista 2 entistä ministeriä, 5 lääkäriä, 5 maisteria, 3 pappia, 2 tohtoria ja 2 professoria, eli olivat ummessa silmin ”lahjoittamassa pörssiyhtiölle omia, eli kuopiolaisten omistamia uuneja ja sähköjohtoja”. Vain 8 ei-napin painajaa löytyi 59 valtuutetusta.

Minulle oli selviö tehdä valitus, kun näin tv:stä kuopiolaisten edunvastaisen päätöksen. Pyysin valittajiksi monia arvostamiani ja vaikutusvaltaista henkilöä, entisestä kaupunginjohtajasta ja hallituksen puheenjohtajasta alkaen, mutta vain Pekka Rantala ja Kalle Keinänen uskalsivat tulla mukaani. Valitin 2.4.1998, Rantala 7.4.1998 ja Keinänen 14.4.1998. Jos ”energia kolmikko” ei olisi valittanut, niin myyntipäätös olisi saanut lainvoiman 16.4.1998 ja Kuopion Energia olisi ollut lopullisesti menetetty.

Vaikka minulla oli valmiiksi kirjoitettu valtuustoaloite jo 17.8.1998 ”lahjoituspäätöksen” purkamiseksi, niin etsin aloitteen jättäjäksi jaa-napin painajaa, eli valtuutettua, joka huomaa ja rohkenee tunnustaa tehneensä virheen. Tutustuttuaan esittämiini asiakirjoihin Erkki Björk jätti pyynnöstäni valtuustoaloitteen 25.10.1998, jonka allekirjoitti myös 18 muuta valtuutettua.

Kunpa taistelu Energiasta olisikin ollut vain vajaan puolen lehden (sivun) mittainen kuten sanottu aloite, mutta kun ei. Uunotus on ollut jatkuvaa: Espoon Sähkö Oyj, Voimarengas Oy, Energiameklarit Oy, Voimatel Oy, Jyväskylän Energia Oy, Atro Oy / Savon Voima Oy ja KE:n liiketoimintojen eriyttäminen. Energiavääntöön liittyviä, minun laatimia asiakirjoja ja kirjoituksia on kertynyt jo 149 kpl, joissa on yhteensä 444 lehteä ja liitteissä 2955 lehteä.

Kun kalahallista mm. Erkki Björk on valittanut, niin  kuopiolaiset joutuvat maksajiksi. Kun ”energia kolmikko” on valittanut, niin kuopiolaiset ovat säästäneet rahaa jo n. 400-500 miljoonaa euroa. Ja lisäksi se yksi veroprosentti. Valituksissa ja valittajissa on siis eroa.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio