Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Esittelijät ja päättäjät (SS 19.04.2011)

Esittelijät ja päättelijät (19.04.2011)

Niko Koponen täydensi ansiokkaasti kirjoituksessaan, ”Kaksi herraa” (SS 26.3), Pekka Vähäkankaan erinomaista tietopakettia, ”Yhteistä tahtoa” (SS 15.3), esittelijöiden ja päättäjien ongelmista kunnallisessa päätöksenteossa. Sanottuihin näkemyksiin on vielä lisättävä, että alkutekijäksi ja/tai päällimmäiseksi kaupungin edun puolustamisessa nousee se, että miten rehellisiä, kyvykkäitä ja osaavia henkilöitä esittelijöiksi ja päättäjiksi valitaan.

Esittelijöiden ja päättäjien valinnat ovat hyvin erilaiset. Kun virkaa hakevan henkilön on tuotava esiin oikeaksi todistettuina kirjallisesti kaikki suorittamansa tutkinnot ja työtodistukset arvosanoineen, niin päättäjäksi valittavalta tätä ei vaadita. Pelkkä ammattinimike vaalimainoksessa riittää.

Niinpä esim. kaupunginvaltuutetuksi voidaan valita yrittäjä, maanviljelijä tai koti-isä, joiden tutkinnoista ja todellisesta osaamisesta äänestäjällä ei saata olla tietoa edes pätkän vertaa. Pelkkä itsensä kehuminen vakuuttavasti turuilla ja toreilla riittää. Tuloksena, että ns. lähes luku- ja kirjoitustaidon, laskutaidosta puhumattakaan, voi päästä valtuustotalolle jaa ja ei nappia painamaan.

Demokratian höysteenä, että luottamustehtävien kaikkein vaativimmille paikoille, eli mm. kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi tai jonkun arvostetuimman lautakunnan puheenjohtajaksi voidaan nostaa jopa ikuinen opiskelija, jolla ei ole edes ammattikoulun tutkintoa ja/tai työkokemusta takanaan.

Jos luottamushenkilöiden valinnoissa on väljyyttä ja vapautta, niin värinää voi olla myös esittelijöitä valittaessa. Politiikka kun tahtoo tunkea papereiden seasta väkisin esiin ja muuttaa hakijoiden todellisia arvoja. Näin etenkin takavuosina, jolloin demarit ja kokoomus hallitsivat päätöksentekoa Kuopiossa lähes suvereenisesti ja jakoivat virkoja sekä myös päättäjien pomopaikkoja, sulle mulle periaatteella.   

Parhaimmat esimerkit löytyvät kuitenkin Energian uunotuksesta, eli miten viranhaltijat ovat osanneet ovelasti höynäyttämään päättäjiä, ministereistä maanviljelijöihin. Uunotus ainakin 1998 alkaen on ollut Kuopiossa jatkuvaa, alkaen Kuopion Energian ”lahjoittamisesta” pörssiyhtiölle, Espoon Sähkö Oyj:lle.

Sitä, että kuinka paljon uunottajat olisivat saaneet höynäyttämisestään nettona, jos monopoli olisi saatu ”lahjoitettua”, ei tietenkään kerrota. Asiantuntijat sanovat  myyntipalkkioiden olevan jopa 10 % myyntihinnasta, joka otettaan sitten seitsemän vuoden aikana katteesta, jos ”lahjoitus” toteutuu.

Lisäksi muut monopolit, Kuopion kaatopaikan yhtiöittäminen ja Kuopion Veden yhtiöittämisyritys sekä vielä ”Kalahallin kotkotukset”. Siinäpä mietiskeltävää, esittäjillle, päättäjille ja äänestäjille.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio