Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Esitys erityistilintarkastuksesta ja poliisitutkinnasta: Kuopaksen sotkuista (6.12.2008)

Kuopaksen sotkuista

 

(Tämä kirjoitukseni on julkaistu Viikkosavossa 6.12.2008) 

                      Toimittaja Jukka Patrakka toi artikkelissaan (SS 25.11.2008) aivan oikein esiin sen, että Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n (Kuopaksen) hallituksen oli vaikea huomata epäselvyyksiä silloisen Kuopaksen toimitusjohtaja Erkki Karvosen (sd.) toiminnassa.

                      Palkatta luottamustehtäväänsä hoitaneiden hallituksen jäsenten puolustukseksi todettakoon, että myöskään palkatut tilitarkastajat ja Kuopaksen hallituksessa istuneet kaupungin palkkaa nauttineet virkamiehet eivät huomanneet Erkki Karvosen aikaisia sotkuja.

                      Kun sotkut alkoivat jo ennen minun puheenjohtajuuden alkamista, niin myöskään silloinen hallitus ja silloiset tilintarkastajat eivät havainneet niitä.

                      Lisäksi todettakoon, että myöskään kaupunginjohdon palkkaamat kalliit erityistilintarkastajatkaan eivät huomanneet Karvosen aikaisia epäselvyyksiä. Miksi?

                      Kun nykyisen toimitusjohtaja Tuula Vartiaisen aikana sotkuja tuli pala palalta esiin, niin ehdotin 23.8.2006 Kuopaksen hallitukselle erityistilintarkastuksen suorittamista ja poliisitutkintaa. Hallituksen päätös oli ehdotukseni mukainen, vain kaupunginjohdon nimeämä hallituksen jäsen jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

                      Mainittakoon vielä, että sanotun asian tutkittavaksi saaminen edellytti, että jouduin pyytämään poliisin apua tuolloin Kuopaksen hallituksessa istuneen Erkki Karvosen poistamiseksi kokouksesta jäävinä asian käsittelyn ajaksi. Vastaavaa en ole kuullut puheenjohtajan joutuneen ennen tekemään.

                      Kun edotukseni mukaisesti yhteistyönä tilintarkastajien kanssa Kuopakseen laadittiin sisäisen valvonnan ja tarkastuksen ohjeet heti puheenjohtajuuteni alussa, niin sekään ei estänyt sotkuja. Olin joka vuosi läsnä tilintarkastuksissa ja pyysin tilintarkastajia raportoimaan minulle / hallitukselle kaikista huomaamistaan epäselvyyksistä. Koskaan huomautettavaa ei tullut, vain kiitosta. Kiitosta varsinkin siitä, että olin "pelastanut Kuopion Energian".

                      Sotkut oli tehty niin taitavasti, että vasta sen jälkeen kun pyydettiin aravasäännösten ja -lainsäädännön tuntevia Ernst & Young Oy:n tilintarkastajia suorittamaan eritystilintarkastus, niin Kuopaksen sotkut aukenivat ja epäselvyydet tulivat esille.

 

KALEVI KAUHANEN

Kuopaksen hallituksen puheenjohtaja

Kuopio