Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"



Tervetuloa kotisivuilleni!


Espoon Sähkön myynti, pelimiehet ja keinottelijat (15.02.2009)

Espoon Sähkön myynti, pelimiehet ja keinottelijat (15.02.2009)

Saalistajat ovat olleet Espoon Sähkön, kuten muidenkin monopolien kimpussa jo pitkään. Viimeisetkin portit, sekä omien että mm. Atlantin takaisen keinottelijoiden pohjattomalle ahneudelle, avasi liittyminen Euroopan Unioniin (EU).

Etenkin nyt taas laman tultua alamme nauttia markkinavoimien sekä omien suurten päättäjiemme osaamisesta ja isänmaallisuudesta, laman, jonka vähäosaisin kansanosa joutuu pääosin taas maksamaan, kuten jo aiemmin 90-luvun laman seuraukset. 

Kun ilmeisesti pelimiesten uunottama Espoon kaupunginvaltuusto päätti 8.10.2001 myydä puolet kaupungin omistamista Espoon Sähkön osakkeista saalistajille, niin kovasti silloin uskoteltiin: ”Tahti on kova, mutta oikea”, näin sanottiin lehdessä (HS 9.10.2001). Jos päättäjille ehdotus monopolin ”lahjoittamisesta” tuli yllättäen, niin lehtitietojen mukaan Espoon Sähköä oli myyty virkamiesten toimesta ainakin jo vuodesta 1998 alkaen (Kauppalehti 6.9.2001 ja Optio 4.4.2002).

Ilmeisesti uskottelun tahtia vielä parannettiin, sillä Espoon valtuusto myi loputkin energiamonopolistaan 2005 Fortumille ja päätti sijoittaa saadut vähäiset rahat kuuden salkunhoitajan hoiviin, ellei peräti ”keinottelijoiden huomaan” (HS 22.12.2005).

Kuinka on nyt? Helsingin Sanomissa kerrottua: ”Kurssilasku söi miljoonia Espoon rahastosta, viime vuonna salkku teki nollatuloksen” (HS 5.9.2008). ”Espoon rahastot menettivät arvostaan 54 miljoonaa euroa (HS 7.2.2009). Jne..  

Kun tähän vielä lisätään mediassa julkituodut valtuutettujen osaamiset, mm. sellaiset, että: ”Fortum iski espoolaisille tuplakorotukset. Espoolaiset maksavat nyt kalliisti siitä, että kaupungin sähköyhtiö myytiin Fortumille”, niin espoolaisten esittelijöiden ja päättäjien osaamisen tähti himmenee. Pelimiesten tähti sen sijaan kirkastuu. Turhaan espoolaiset eivät kysele, että miksi me maksamme energiasta jopa n. 20 - 50 % enemmän kuin naapurimme?   

Espoolaisille lohdutukseksi, että  pelimiesten myyntipalkkioiden sanotaan olevan jopa 10 % myyntihinnasta, jos kauppa toteutuu. Palkkio, joka otetaan n. seitsemän vuoden aikana katteesta. Onko tilintarkastajien ja vapaamuurareiden ”osaamisen liitto” palkkioiden yms. silmänummistusten kohdalla vieläkin ns. yhtä köyttä?
Mutta millaiset menetykset meillä Kuopiossa olisi, jos valtuuston 9.3.1998 päätös äänin 51-8 olisi toteutunut, eli ”lahjoittaa” Kuopion Energia pörssiyhtiö Espoon Sähkölle? Nyt olisimme ilmeisesti Fortumin kuristuksessa.

Suorastaan tyrmistyttävää, että tuolloin  valtuutettuja virkamiehenä pääsääntöisesti höynäytti silloinen apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkinen (sd.), joka vastasi kaupungin energiahuollosta ja luottamusmiehenä oli Kuopion Energian johtokunnan puheenjohtaja eli, istui kahdella pallilla.

Luottamushenkilöistä valtuutettujen pääasiallisia höynäyttäjiä oli Pekka Kantanen (kok.), Hannu Isotalo (kok. sekä silloinen Savon Sanomien toimitusjohtaja, entinen maa- ja metsätalousministeri ja kansanedustaja Toivo Yläjärvi (kesk.), joka vieläkin, ihme kyllä, on pitänyt talutusnuorassaan mm. valtaosaa vähemmän ymmärtäviä kepulaisia Kuopion kaupunginvaltuutettuja - iljettävää, mutta totta. Apunaan Yläjärvellä oli Savon Sanomien päätoimittaja Tapani Lepola ja toimittajat Seppo Rönkkö, Jouko Juutilainen ja Jukka Patrakka.

Ilman energiakolmikon valituksia / toimenpiteitä sanottu päätös olisi saanut lainvoiman 16.4.1998 ja sen jälkeen ilmeisesti ”kukaan maanpäällinen” ei olisi saanut purettua päätöstä. Kuopiolaiset olisivat menettäneet tähän mennessä, lyhyesti sanoen, jopa n. 300 miljoonaa euroa yhden veroprosentin lisäksi.

Kukapa luopuisi monopolista? Monopoli myydään vain kerran. Varmempaa sijoituskohdetta kuin energia ja vesi, ei ole.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio