Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"



Tervetuloa kotisivuilleni!


Fortumilla pelaaminen lopetettava! (SS 21.10.2003)

Fortumilla pelaaminen lopetettava! (21.10.2003)

Viime sotien jälkeen valtionyhtiöitä perustettiin lisää edistämään ja vakauttamaan maamme taloutta ja alueellista tasapainoa. Monet yhtiöt luotiin silloin pääosin kansalaisilta kerätyillä verorahoilla suuren kansallisen yhteisymmärryksen vallitessa.

Sittemmin EU:iin liittymisen jälkeen, 1990-luvun loppupuolella, on saanut vain hämmästellä valtion omistajapolitiikkaa. Hyvin tuottavaa kansallisomaisuutta, jopa monopoleja, on kaupattu alehintaan. Näkyvimpänä esimerkkinä Sonera-soppa, jolloin ”mopo karkasi päättäjiemme käsistä”, jonka seurauksena ilmeisesti valtion tuottavin yhtiö ”lahjoitettiin keinottelijoille”.

Elleivät ammattiliitot olisi käyneet jarruttamaan holtitonta menoa, niin nähtävästi viimeiset siemenperunatkin olisi jo myyty. Sanonta, että ammattiliitto on monen pienen ihmisen ainoa tuki ja turva, on tässäkin asiassa pitänyt paikkansa. Kiitos tästä toppuuttelusta ammattiliitoille.

Miksi valtion energiamonopolia hallitsevista ja mm. poikkeusolojen energiahuollosta pääosin vastaavista Nesteestä sekä Imatran Voimasta tehtiin vuonna 1998 pörssiin Fortum Oyj? Oliko päällimmäisenä syynä vain joidenkin Kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiesten kova halu yhtiön johtopaikoille, nostamaan korkeaa palkkaa ja optioita? Ei ihme, että päättäjien höynäytyksistä parhaimpina pidetään juuri Fortum-kaappausta ja Sonera-soppaa.

Tyrmistyttävää, että yhteisessä omistuksessa olleen omaisuuden avulla käytiin sitten energiapeliä pelaamaan ja sijoittajien voittojen maksimoimiseksi kurittamaan omia kansalaisia kovilla energian hinnoilla. Fortum on muutoinkin erikoisasemassa muihin energiayhtiöihin nähden, sillä Kauppa- ja teollisuusministeriön alainen Energiamarkkinavirasto valvoo energian hintoja eli veli veljeä vartioi. Lisäksi sillä on tavallaan eduskunnan tuki, koska Fortumin hallintoneuvosto koostuu lähinnä poliitikoista.

Valtio omistaa Fortumista vielä 60,77 %, mutta vuonna 1998 tehdyn päätöksen mukaan valtion osuus voidaan pudottaa 50,1 prosenttiin. Yhä voimakkaammin on kuitenkin vaadittu, että valtion on luovuttava kokonaan omistuksesta, sillä nykyiset voitot eivät riitä ahneille sijoittajille. Niinpä 10.10.2003 hallituksen esityksessä Eduskunnalle (HE 94/2003) ehdotetaan mm., että Fortum Oyj:n öljyliiketoiminta erotettaisiin erilliseksi Fortum Oil yhtiöksi. Yhtiön pilkkominen on ilmeisesti yksi askel kohti yksityistämistä eli antaa jatkossa Fortum Oyj ja/tai Fortum Oil kokonaan sijoittajien käsiin.

Yhteiskunnan toimivuutta tarkastellen energiantuotanto ja -jakelu on ylivoimaisesti tärkein teknillinen toiminta sekä normaali- että poikkeusoloissa. Energiahuollon pettäminen on kaikkein lamauttavinta. Kansalaisten peruselinoloihin ja turvallisuuteen voimakkaasti vaikuttavia energiayhtiöitä ja -laitoksia ei saisi antaa markkinavoimien käsiin.

Energiayhtiön antaminen täysin markkinavoimien riepoteltavaksi on kuin asevarastojen avainten antaminen vieraan valtakunnan haltuun. Raakaa bisnestä tekevä yhtiö ei juuri varaudu poikkeusoloihin eikä panosta varmuuteen. Tärkeintä sille on mahdollisimman suuren voiton tekeminen. Vuoden 1998 Fortum-päätöstä on pidettävä suurena virheenä.

Nykyistä valtion omistusosuutta Fortumissa ei saa enää pienentää, vaan päinvastoin, sen omistus olisi saatava kokonaan valtiolle.

  KALEVI KAUHANEN
  Kapteeni evp.
  Kuopio