Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Häkämiestä tarvitaan Kuopiossa (SS 08.09.1999)

Häkämiestä tarvitaan Kuopiossa (08.09.1999)

Pakinoitsija Pentti Tuovinen yritti pakinassaan (SS 29.8) litistää Kari Häkämiehen. Miksi? Kuitenkin sivusta seuraten on todettava, että Kuopion kaupunginjohtajan virasta vapaalla oleva Kari Häkämies on hoitanut ministerin tehtävänsä todella ansiokkaasti, jopa ministereistä parhaiten, sekä nykyisessä että edellisessä hallituksessa.

Myös kaupunginjohtajana Häkämies jo ennätti näyttää erinomaista johtamistaitoa ja osaamista. Aiemminhan Kuopiosta ei ole kaupunginjohtajia ministerin pallille kelpuutettu.  Tervetuloa Kari Häkämies takaisin Kuopioon. Täällä kaivataan ryhdikästä ja terävän ajattelukyvyn omaavaa miestä johtoon.

Lehtitiedon mukaan Kuopion kaupunginvaltuusto päättää taidemuseon laajentamisesta / sijoittamisesta ja koulukysymyksistä erikseen. (SS 26.8) Niin hyvä hanke kuin taidemuseo saattaa joidenkin mielestä olla, niin kukaan ei ole osoittanut mistä rahat taidemuseoon ja sen ylläpitoon nyhtäistään sovitun tiukan talouden tasapainoittamiseksi.

Ei siis ihme, jos sisäasiainministeri Kari Häkämies seuraa sivusta huolestuneena poukkoilevaa menoa kaupungin budjetin valmistelussa. Mistä varat jos hanke hyväksytään? Puristetaanko rahat lähes puhki imetystä sosiaali- ja terveystoimesta vai koulutoimesta? Puolustuskyvyttömiltä lapsilta vaiko vanhuksiltako repäistään?

Lehden mukaan selvittämättä on myös kuinka paljon maksaa koulujen toimintojen siirroista ja  peruskorjauksista aiheutuva ketjureaktio, jos taidemuseo sijoitetaan entiselle asekoulul- le. Käsittämättömän puutteellista valmistelua. Ja valtuutettujen pitäisi vain luottaa ja päättää. Miksi näin menetellään? Aiotaanko soppa kaataa Häkämiehen niskaan?

Sanottu toiminta muistuttaakin valmistelua, jossa kaupunginjohtajat Kauko Heuru ja Jukka Pulkkinen puuhasivat energiafuusiota, lahjoitusta, joka toteutuessaan olisi vienyt kuopiolaisilta yli 60 miljoonaa markkaa joka vuosi Espooseen nykyisillä energian hinnoilla. Apuna silloisessa villissä ja hämärässä valmistelussa Heurulla ja Pulkkisella oli Kuopion Energian toimitusjohtaja Raimo Martikka johtoryhmineen.

Onko Kuopiolla nyt varaa tuottamattoman taidemuseon kymmenien miljoonien markkojen investointeihin ja sen monien miljoonien jatkuviin ja yleensä paisuviin käyttömenoihin? Eihän vastikään tuntunut löytyvän rahaa, edes muutamaa sataatuhatta, sivukirjastojen ylläpitoon. Ei ihme jos äimistellään: Miksi nykyisen museon seinille ei ladota tauluja tiuhempaan? Pitääkö joka taululle olla oma seinä?                  

Kuopiolle edullisempaa olisi, jos Saastamoisen säätiö antaisi taulut Espooseen, jos se niitä  hinkuu. Se olisikin korvausta siitä, kun Espoo ei saanut Kuopion Energiaa. Hyvän tahdon eleenä Kuopio voisi vielä maksaa taulujen kuljetuksen. Innokas taulujen ihailija voisi tiirailla niitä siellä samalla reissulla kun käy Kiasman "tositaiteeseen"  tutustumassa.

Nyt onkin mielenkiintoista seurata: mikä kanta voittaa päätöstä tehtäessä? Saako nyt vähemmän laskutaitoa omaavat, mutta kovempaa ääntä pitävät enemmistön jo ryhmäpäätöksiä tehtäessä.                                                    

KALEVI KAUHANEN                                                                                                                                                       Kapteeni evp.                                                                                                                                                                       Kuopio