Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Jatkaako Pulkkinen puheenjohtajana? (SS 22.10.2005)

Jatkaako Pulkkinen puheenjohtajana? (22.10.2005)

Valtuuston maanantaisen (24.10) kokouksen esityslistalla on Kuopion Energian johtokunnan erottaminen kesken toimikauden luottamuspulan vuoksi ja uuden johtokunnan valitseminen. Näennäisen luottamuspulan syynä on nähty olevan, että ainakin yksi johtokunnan jäsenistä ei ole halunnut olla pelkästään kumileimasimena.

Pysyykö poliittinen moraali ennallaan? Jatkuvatko Energian mylläkät vai muuttuuko suunta nykyisen valtuuston aikana? Se nähdään ilmeisesti tuossa valtuuston kokouksessa.

Kuopion Energian myymiseen/yhtiöittämiseen tähtäävät tositoimet alkoivat johtosääntöjen muutoksilla jo 1994-1996. Vai olisiko muutoin selitettävissä energiatoimen johtosäännön, energialaitoksen investointirahaston säännön ja kaupunginhallituksen johtosäännön muuttamiset?

Niinpä 1995 muutetun energiatoimen johtosäännön mukaan Kuopion Energian johtokunnan puheenjohtajaksi on valittava kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja tai apulaiskaupunginjohtaja. Kaupunginjohtajien työjärjestyksen mukaan apulaiskaupunginjohtaja johtaa ja valvoo energiahuoltoa ja kaupunginjohtajat toimivat myös toistensa sijaisina. Valittaessa jompikumpi kaupunginjohtaja puheenjohtajaksi, niin hän valvoo itse itseään joko luottamushenkilönä tai virkamiehenä eli istuu lainhengen vastaisesti ”kahdella pallilla”.

Sen jälkeen kun silloinen valtuusto 1997 valitsi johtokunnan puheenjohtajaksi apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkisen (sd.), on Kuopion Energian myymiseen ja/tai pilkkomiseen tähtäävää kuopiolaisten edunvastaista mylläkkää riittänyt. Kun Kuopion Energian ”lahjoittamisesta” Espoon Sähkölle selvittiin, niin sen jälkeen on oltu menossa milloin mihinkin suuntaan; Voimarenkaaseen, Energiameklareihin, Voimateliin ja vielä pari vuotta sitten myös Atroon - mikä puuhailu ei näytä vieläkään päättyneen. Viimeisimpänä hankkeena tuntuu olevan koko Kuopion Energian yhtiöittäminen.

Palautettakoon vielä mieliin, kuinka paljon Kuopio ja kuopiolaiset menettäisivät vuosittain, jos maksaisimme energiastamme pörssiyhtiölle, saksalaiselle E.ON:lle. Turhaan ei ole kyselty, että miksi jotkut hyvin koulutetut henkilöt jatkavat kuopiolaisten edunvastaista puuhailua? Mikä heillä on motiivina? Mitä etua he olisivat saaneet, jos joku hankkeista olisi toteutunut?

Tein 19.9.2000 kuntalaisen valtuustoaloitteen ja sittemmin 22.1.2001 esitykset valtuustossa sanottujen johtosääntöjen muuttamiseksi. Ehdotin energiatoimen johtosäännön osalta, että Kuopion Energian johtokunta muutetaan lautakunnaksi, jolloin ”kahdella pallilla” ei voisi enää istua ja että Kuopion Energian omistus- ja/tai hallintosuhteiden muuttamisesta päättää aina kaupunginvaltuusto. Valtuustossa suoritetussa äänestyksessä ehdotukseni kaatui äänin 53-5, yhden valtuutetun äänestäessä tyhjää. Silloinen valtuusto siis katsoi, että antaa palaa kun on kerran sytytetty.

Nykyisen johtosäännön puitteissa vain kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi toimia lainhengen mukaisesti Kuopion Energian johtokunnan puheenjohtajana. Valta on valtuustolla.

Nähtäväksi jää, valitaanko apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkinen (sd.) vieläkin johtokunnan puheenjohtajaksi. Mikäli valitaan, niin poliittinen moraali on sitä mitä sen sanotaan olevan.

Kalevi Kauhanen
Kapteeni evp.
Kaupunginvaltuutettu 
Kuopio