Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Jyväskylän voimalaitoshankkeista eroon! (SS 10.11.2004)

Jyväskylän voimalaitoshankkeista eroon! (10.11.2004)

Kuopion Energia piilotti lauhdevoimahankkeen, Kuopion Energia investoisi Jyväskylään, otsikoi Savon Sanomat taannoin artikkeleitaan. Se taas kerran herätti. Kuopiolaisten edunvastainen puuhailu päättäjien selän takana ei ota loppuakseen Kuopion Energian kohdalla. Sama peli näyttää siis jatkuvan kuten ennenkin.

Jostakin syystä Kuopiota ollaan nyt höynäyttämässä rahoittamaan uutta Jyväskylän Energia Oy:n puuhaamaa lauhdevoimalaa Jyväskylään, joka toisi Keski-Suomeen 200 uutta, pysyvää työpaikkaa. Sitä koskevan esisopimuksen Kuopion Energian nykyinen toimitusjohtaja Esa Lindholm on allekirjoittanut 2.9.2004 ilman johtokunnan lupaa.

Velkarahojen syytäminen pelkästään Kallaveteen eli ts. Saaristokatuun, ei siis tunnu vielä riittävän nykyiselle kaupunginjohdolle. Eikö omissa voimalaitosinvestoinneissa ja muissa kaupungin menoissa ole rahanreikää jo aivan riittävästi? Eikö työpaikkojen lisääminen omaan kaupunkiin ja maakuntaan kiinnosta maakunnan veturia? Veron korottaminen 19 prosenttiin sen sijaan tuntuu olevan kirkkaana mielessä.

Kuopion on pysyttävä erossa yhden velkaisimman kaupungin, eli Jyväskylän voimalaitosten investoinneista. Kuopiolaisten rahoja tietenkin tarvittaisiin kipeästi, sillä mukaan kaavailluista 15 sähköyhtiöstä peräti 10 oli tehnyt tappiollisen tilinpäätöksen vuonna 2002 sähkönmyynnissä ja Jyväskylän budjetista ei osoiteta voimalaitoksen rakentamiseen minkäänlaista rahoitusta. Rahan tarvetta lisää myös se, että kovassa investointi- ja saneeraustarpeessa oleva Jyväskylän vesilaitos siirtyy ensi vuonna Jyväskylän Energian omistukseen (Keskisuomalainen 30.10).

Lisäksi merkille pantavaa on, että Metsäliitto-Yhtymä, joka on yksi Euroopan suurimmista metsäteollisuuteen keskittyneistä yrityksistä, on lisäämässä omistusosuuttaan Vapo Oy:ssä 33,3 prosentista 49,9 prosenttiin (Kauppalehti 27.10) ja, että Vapo Oy:lle on kaavailtu yli 30 prosentin osuutta lauhdevoimalasta. Isojen yritysten pelinappulaksi ja suurten sijoittajien maksumieheksi oltaisiin siis menossa.

Hankkeeseen mukaan lähtemistä ja salailua perustellaan, että kyseessä on vain tiedon hankinta. Kuitenkin esisopimuksen allekirjoittaneen on katsottu sitoutuneen jo pitkälle lopulliseen hankkeeseen. Pienestä alusta paisuu yleensä kallis lasku maksettavaksi. Kuopiolle kaavailtu 7 miljoonaa euroa ei ilmeisesti riittäisi alkua pitemmälle.

Kuopion on keskityttävä paremmin omien voimaloiden kunnostamiseen ja uuden rakentamiseen. Kuvaavaa, että voimalaitoksiin ei ole vieläkään saatu uusittua kattiloiden polttotekniikkaa, vaikka ne olisi jo 5-10 vuotta sitten pitänyt muuttaa ns. leijukerroskattiloiksi. Sen sijaan kaupungin- ja energianjohto on jo viisi kertaa aiemmin puuhannut innokkaasti Kuopion Energian myyntiä ja/tai pilkkomista. ”Talousmiehet” ovat siis olleet asialla.

Jos polttotekniikka olisi uusittu, niin mm. märän turpeen aiheuttamia ongelmia ei olisi ja polttoainekustannukset pysyisivät kohtuullisina. Nyt riittävän tehon saamiseksi märän turpeen joukkoon joudutaan lisäämään paljon kallista öljyä, mikä tulee näkymään energian (lämmön ja sähkön) hintojen nousuna.

Kaupungissa on yleisesti tiedostettu, että Kuopion Energian myynti- ja/tai pilkkomispuuhien takana on ollut kaupungin ylin virkamiesjohto. Tuliko nytkin käsky toimitusjohtajalle esisopimuksen allekirjoittamiseen kaupungintalolta? 

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.                                                                                                                                                               Kaupunginvaltuutettu 
Kuopio