Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Kemira on pidettävä valtion omistuksessa! (SS 02.11.2001)

Kemira on pidettävä valtion omistuksessa! (2.11.2001)

Kiitettävällä tavalla ovat viimepäivinä, varsinkin Pohjois-Savon keskustan ja sosialidemokraattien, rivikansanedustajat käyneet vääntämään kättä Kemiran valtion omistuksen säilyttämisen puolesta.

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) sen sijaan jatkaa omaksumaansa ilmeisesti kokoomuslaista linjaansa valtion yhtiöiden alas ajamiseksi ja keinottelijoiden käsiin saattamiseksi. Nyt on vuorossa Kemira, ja alehintaan.

Tiedotusvälineistä saatu kuva Kemiran myyntiä puuhanneista ja sen ostajista ei ole kovin mairitteleva, joskin ilmeisesti hyvin realistinen. Päällimmäisenä näyttääkin taas olevan, kuten mm. Fortumin ja Soneran kohdalla, johdon ja puuhaajien huikeat optiot ja palkkiot.

Kelpaisiko Kemira sijoittajille jos se olisi huono yhtiö? Ei kelpaisi. Kemiran luovuttaminen ilmeisesti ”veronväistössä menestyneen” Jerseyn saarilla rekisteröidyn rapakuntoisen sijoittajayhtiön käsiin olisi käsittämätöntä menettelyä valtion omaisuuden vaalijoilta, joiden vilpittömyyden ja valtion edun mukaisen toiminnan uskoisi olevan itsestään selvyys.

Jo sen, että velkaisen sijoittajayhtiön omistamista yhtiöistä yhden omavaraisuusaste on ilmeisesti 13 % ja toisen 28 %:n omavaraisuusaste on pääosin vaihtovelkakirjalainan varassa, olisi pitänyt panna valot vilkkumaan pimeimmässäkin kauppa- ja teollisuusministerin hallinnoimassa sopukassa.

Sijoittajayhtiössä on tärkeintä mahdollisimman suuren voiton tekeminen keinoja kaihtamatta. Monikansallisella pörssiyhtiöllä ei ole isänmaata. Keinottelijoiden osakkeet voivat tänään olla täällä, mutta huomenna ties missä. Silloin kun keinottelijoille on otollisinta, niin koko Kemira tai osia siitä, kuten lannoiteliiketoiminnan Kemira Agro, voidaan lyödä lihoiksi ja heittää työntekijät pihalle.

Valtaosa valtion yhtiöistä on perustettu aluepoliittisin perustein koko kansakunnan hyvinvointia katsoen ja laajan poliittisen yhteisymmärryksen vallitessa. Suuri osa niistä on perustettu verorahoilla presidentti Urho Kekkosen toimesta. Näin voi sanoa olleen myös Kemiran kohdalla. Osaltaan Kemiran avulla Suomen maatalous on meidän karuissa olosuhteissa nostettu nykyiseen kukoistukseen.

Elintarvikehuolto on poikkeusolojen tärkeimpiä kansalaisten elinmahdollisuuksia turvaavista toiminnoista. Peruselintarvikkeiden omavaraisuuden säilyttämisessä Kemiran lannoiteteollisuudella on erittäin suuri merkitys.

Piittaisiko monikansallinen pörssiyhtiö tästä perushuollostamme ja huoltovarmuuteen panostamisesta paremmin kuin me itse? Ei piittaisi. Erityisesti huoltovarmuuden vuoksi Kemira on pidettävä valtion omistuksessa, sillä poikkeusolojen elintarvikehuoltomme perustuu jo ennen kriisiä oleviin tuotantovälineisiin ja –tekniikkaan.

Jo pelkästään työllisyyden, aluepoliittisten vaikutusten sekä puhtaamman kotimaisen lannoitteen vuoksi Kemiran omistus ja päätäntävalta olisi säilytettävä kokonaan omissa käsissä.

Kemiran kehittäminen ja parempaan tuloskuntoon laittaminen ei ole valtion omistuksesta kiinni, jos sitä halutaan. Se on henkilökysymys. Miksi Kemiran voitot pitäisi antaa sijoittajille ja keinottelijoille?

Miksi elintarvikehuoltoomme ja sen huoltovarmuuteen ratkaisevasti vaikuttava teollisuus pitäisi antaa epävarmoihin käsiin? Miksi varmasta ja turvallisesta pitäisi hypätä tuntemattomaan?

Toivottavasti kansallinen herääminen tapahtuu ja kansanedustajien rivit yhdistyvät silloin, kun tai jos hallitus tuo ehdotuksensa Kemiran myymisestä eduskuntaan.

On vihdoinkin pantava stoppi valtion yhtiöiden myynnille.

  KALEVI KAUHANEN
  Kuopio