Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Kuinka kauan eläkeläisten alasajo ja lyöminen jatkuu? (IS ja IL 26.11.2015)

Kuinka kauan eläkeläisten alasajo ja lyöminen jatkuu? (26.11.2015)

Parhain kiitos ekonomi Josa Jäntille erinomaisesta ja hyvästä kirjoituksesta, ”Taitetusta indeksistä palkkaindeksiin” (SS 21.11), se oli täyttä asiaa. Eläkeläisten alasajo ja lyöminen alkoi tavallaan jo Mauno Koiviston korkean markan aiheuttamasta lamasta, jonka eläkeläiset suurelta osalta maksoivat. Esim. minulla vero nousi viiden vuoden aikana 10,5 %, eli v. 1990 veroni oli 28 % ja v. 1994 38,5 %.

Paavo Lipposen hallitus jatkoi 1996 ”kansan kahtia jakamista, poistaen eläkeläisiltä kansaneläkkeen perusosan ja leikkaamalla (pienentämällä) kertaalleen leikattua puoliväli-eläkettä taitetulla indeksillä. Tuolloin oli ”kahvipöydässä sovittu”, että taitettu indeksi poistetaan, kun laman ylimenokausi päättyy, mutta ”jostakin syystä” sovittu lupaus unohtui.

Vasemmiston kansanedustajat tekivät kiitettävän lakialoitteen 31/2005 sanotun taitetun indeksin muuttamisesta eläkekeläisille edullisemmasta puoliväli-indeksistä, jossa hintatason ja ansiotason muutokset olisivat 50/50. Sanottu aloite oli tullut eduskuntaan ja siitä oli äänestetty 10.3.2006, vastassa Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen esitys: taitettu indeksi, jossa hintatason muutoksen painokerroin oli 80 % ja ansiotason muutoskerroin ainoastaan 20 %.

Sanotussa äänestyksessä hallituksen esityksen, eli ”eläkeläisten alasajon ja lyömisen puolesta” äänestivät”: Keskustan (46), Sosiaalidemokraattien (36), Kokoomuksen (13), Vasemmiston (1), Vihreiden (10) ja Ruotsalaisten (4), yhteensä 110 kansanedustajaa.

Eläkeläisen edun puolesta äänestivät: Sosiaalidemokraattien (1), Kokoomuksen (16), Vasemmiston (15), Kristillisdemokraattien (5) ja Perussuomalaisten (2), yhteensä 39 kansanedustajaa. Eli, vain n. 1/3 osa kansanedustajistamme halusi tuolloin lopettaa eläkeläisten alasajon ja lyömisen sekä huolehtia paremmin eläkeläisistä - vanhuksista, joista suuriosa oli vielä niitä suomalaisia, jotka ”Urkin aikana” sodan jälkeen nostivat kovalla työllään Suomen huippukuntoon.   

Mediatietojen mukaan palkat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet n. 30 %. Vastaavasti eläkeläiset ovat em. syistä johtuen menettäneet yli 30 % ostovoimasta, eli parinkymmenen vuoden takaisesta 60 %:n eläkkeestä on nyt vain n. 40 % jäljellä. 

Sanotuista syistä puolueista riippumaton Suomen Senioriliike ry. on tehnyt  kansalaisaloitteen taitetun indeksin muuttamisesta palkkaindeksiksi. Siirtyminen eläkkeiden korotuksissa palkkaindeksiin ei aiheuttaisi työeläkemaksujen korotuksia eikä siihen käytettäisi verovaroja, vaan korotukset maksettaisiin suurista / suurenevista  eläkerahastoista.

Erittäin hyvä aloite, josta parhain kiitos aloitteen tekijöille! Nähtäväksi jää, pääsemmekö kiittämään kansanedustajiamme sanotun kansalaisaloitteen hyväksymisestä? Toivottavasti pääsemme!

Kalevi Kauhanen
Kapteeni evp.
Kuopio