Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Kuopion aarteen - Puijon kehittäminen (25.04.2016)

Kuopion aarteen – Puijon kehittäminen  (25.4.2016)

Kirjoitin otsikolla, ”Nopeasti ydinvoimalaa rakentamaan” (SS 29.11.1995), koska  Vihreät eivät olleet hyväksyneet oman maamme, eli Suomen huoltovarmuuden kannalta elintärkeitä vesivoimaloita, mm. Vuotoksen allasta. Tuolloin yksi älykkö soitti minulle Helsingistä ja sanoi, että ”viherpiipertäjät ovat jo nyt tulleet Suomelle kalliiksi ja tulevat jatkossa vielä kalliimmiksi”. 

Lähin esimerkki meillä on Puijosta, jonka kehittämisen sanotut ”piipertäjät” ovat estäneet vuosikymmenien ajan. Yhtään puuta ei Puijolta saisi kaataa eikä mitään sinne rakentaa. Tyrmistyttävää!

Kallioluolissa kauan töitä tehneenä, silloin kun toimin Kuopion väestönsuojelulautakunnan puheenjohtajana 1981-1984, niin suunniteltaessa väestönsuojien rakentamista sanoin, että ”jos minulla olisi valta ja voima, niin rakennuttaisin Puijon mäen alle ison uimalan ja hiihtoladun, jotka kävisivät tarvittaessa myös väestönsuojina, sekä mäen päälle suuren ja korkean näköalahotellin kaikilla mukavuuksilla varustettuna”.
Meille kuopiolaisille on annettu lahjaksi suuri aarre ja omaisuus, Puijon mäki - keskelle kaupunkia, korkeus merenpinnasta 232 metriä. Kukkula - jonka moni kaappaisi, jos se olisi mahdollista. Kuka yksityinen omistaja jättäisi moisen kultakaivoksen kaivamatta?  Jo vanhan näkötornin purkaminen oli suurta tyhmyyttä!

Paljon on n. puolen vuosisadan aikana Puijo-suunnitelmia tehty, mutta suuret kuopiolaiset virkamiehet ja päättäjät ovat nöyrtyneet joidenkin piiperäjien toimesta. Sensijaan Kuopion Energiaa, eli kuopiolaisten omistamia ja maksania uuneja sekä sähköjohtoja he ovat olleet hanakasti myymässä ja lahjoittamassa lähes 20 vuotta.

Puijo on niin laaja alue, että sinne mahtuisi ns. jokaiselle jotakin, eli gofkentästä, laskettelurinteistä, hyppyreistä ja juoksupoluista alkaen, jos vaan yhteisymmärrystä ja hyvää tahtoa riittäisi - myös ”vihreiltä”. Jos esimerkiksi nykyistä n. 208 hehtaarin luonnonsuojelualuetta pitäisi pienentää muutamilla kymmenillä hehtaareilla, niin kuinkahan moni sitä jonkun vuoden kuluttua huomaisi. Kaunista ja koskematonta luontoa olisi vielä mitä ihailla. Kun Puijon polkuja olen kesäisin taapertanut, niin juuri koskaan en muita eläviä kuin lintuja siellä nähnyt. 

Puijon ympärivuotista toimintaa ja kehittämistä katsoen meidän kaikkien kuopiolaisten pitäisi nähdä meille kaikille hyöhyllisenä hankkeena Puijon monipuolinen kansainvälinen kehittäminen. Pyrkiä ymmärtämään, joustamaan ja antamaan arvoa kaikille ihanteille ja harrrastuksille. Myös hilpeyttä herättänyt bussiliikenne ja/tai hiihtohissi torilta Puijolle pitäisi ottaa parempaan tarkasteluun silloin kun isolla mäellä on nykyisen mökkirähjän tilalla sitä jotakin”. Myös alueen vuokraaminen ja/tai myyminen yksityille kovalla rahalla on otettava huomioon . 

Kaupunkiamme markkinoitaessa Puijolla on suuri merkitys. Sen ympärivuotisilla, monien eri lajien hyvillä harrastus- ja kilpailumahdollisuuksilla on painoarvoa silloin kun matkailijoita ja turisteja tänne Kuopioon haalitaan, läheltä ja etenkin kaukaa. Matkailijat ja kilpailijat toisivat kaupungille niitä haluttuja euroja.

Vaikka ”rosvoparoonit” ovat vuodesta 1998 alkaen minua, ”Energian pelastajaa” niin kovasti vihanneet, niin toivon että edes esitykseni Puijon kohdalla täyttyisi”.

Kalevi Kauhanen
Kapteeni evp.
Kuopio