Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Kuopion Energia myytiin Espoon Sähkölle! (VS 21.06.2005)

Kuopion Energia myytiin Espoon Sähkölle! (21.06.2005)

Savon Sanomien pääkirjoituksessa 20.6 kerrottiin, että Kuopion Energian fuusioimista Espoon Sähköön suunniteltiin. Fuusioimista ei pelkästään suunniteltu, vaan Kuopion kaupunginvaltuusto päätti 9.3.1998 äänin 51-8 myydä Kuopion Energian Espoon Sähkö Oyj:lle.

Kyseessä oli lahjanomaiseksi luovuttamiseksi katsottava kauppa, sillä niin epäedullinen se kaikin puolin oli Kuopiolle. Kuopiolaisten edunvastaista fuusiota olivat puuhaamassa, valmistelemassa ja/tai esittelemässä silloinen kaupunginjohtaja Kauko Heuru ja nykyinen apulaiskaupunginjohtaja, Kuopion Energian johtokunnan puheenjohtaja Jukka Pulkkinen.

Myyntipäätös olisi saanut lainvoiman 16.4.1998 ellei ”energiakolmikko” olisi siitä valittanut. Kuopiolaisten rahat olisivat käyneet virtaamaan Espooseen heti myyntipäätöksen jälkeen, sillä Kuopion Kaupunkienergia Oy ja Espoon Kaupunkienergia Oy oli perustettu jo 10.3.1998, jolloin niiden tilikausi olisi myös alkanut. Kummankaan yhtiön hallitukseen ei oltu kelpuutettu yhtään kuopiolaista.

Virkamiehet laskivat, että fuusiossa Kuopio menettää noin 10 miljoonaa euroa vuosittain. Todellisuudessa kuopiolaisten menetykset olisivat olleet ilmeisesti lähes kaksinkertaiset. Vai uskooko joku, että pörssiyhtiö olisi pitänyt kuopiolaisten energianhinnat edelleen alhaisina? Rajuja hinnan korotuksia enteili jo salainen kahdeksan kohdan mittari, jossa ennakoitiin Kuopion Energian jo vuonna 2000 tekevän 44,7 prosenttia parempaa nettotulosta vuoden 1997 tulokseen verraten.

Kun sitten valtuutetut totesivat, pääasiassa meiltä valittajilta riittävästi oikeaa tietoa saatuaan, että fuusio ei ole kuopiolaisten edunmukainen, niin he 19.4.1999 päättivät  yksimielisesti perua myyntipäätöksensä. Todettakoon vielä, että valtuuston myyntipäätöksen purkamisen mahdollisti vain ja ainoastaan siitä tekemämme valitukset.

Fuusiossa tuotannossa omavaraisin ja parhaiten tulosta tekevä menettää aina. Näin olisi myös Kuopion Energian osittaisessakin fuusiossa Atro Oyj:n kanssa. Kuopiolaiset joutuisivat vääjäämättä maksajiksi. Joka muuta uskottelee, niin hän ei joko ymmärrä tai ei halua jostakin syystä ymmärtää. Lisäksi on otettava huomioon, että Savon Energiaholdingin myyntiin riittää kaksi kolmasosan enemmistö.

Varoittavana esimerkkinä muistettakoon, että Espoon Sähkö kävi jo 1998 neuvotteluja osakkeiden myymisestä ruotsalaisen energiajätti Sydkrafin ja saksalaisen energiajätti E.ON:n kanssa. Ellei kauppaa olisi peruttu, niin kuopiolaisten eurot virtaisivat nyt myös saksalaisille.

On parasta pysyä erossa Atro Oyj:stä. Yhteistyötä voidaan tehdä muutoinkin kuin fuusiossa Savon Energiaholdingin voittojen, velkojen ja investointien maksajana, jos siihen on tarvetta.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kaupunginvaltuutettu 
Kuopio