Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Kuopion Energia on pidettävä Atrosta (Savon Voimasta) erillään (SS ja IS 05.04.2005)

Kuopion Energia pidettävä Atrosta erillään  (05.04.2005)

Maakunnan valtalehdessä (SS 15.03) kerrottiin Atro Oyj:n (Savon Voiman) ja Kuopion Energian osittaisesta fuusiosta, jota koskevat tunnustelut ja neuvottelut oli aloitettu jo tammikuussa 2004, ellei jo aiemmin. Kaavaillussa yhdistymismallissa, jossa mm. puolet kuopiolaisten uuneista pitäisi lahjoittaa Atrolle, ei Kuopiolla ja kuopiolaisilla ole mitään voitettavaa, ainoastaan menetettävää, ja paljon.

Toimintamalli Kuopion Energian myymiseen ja/tai pilkkomiseen tähtäävässä kuopiolaisten edunvastaisessa puuhastelussa ei ole kahdeksan vuoden aikana muuttunut. Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkisen ja Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholmin käymät neuvottelut Savon Energiaholding Oy:n ja Atro Oyj:n edustajien kanssa salattiin jopa Kuopion Energian johtokunnalta ja tietenkin valtuustolta. Vasta sitten salaa neuvoteltu malli tuotiin tiedoksi kaupunginhallitukselle - omistajien edustajille, ja tiedotusvälineille samanaikaisesti. 

Neuvottelijat eivät myöskään ole esittäneet minkäänlaisia selvityksiä ja laskelmia saavutettavista eduista ja menetyksistä. Mutta, - miten joku voisikaan esitellä sellaisia laskelmia ja selvityksiä, joissa kuopiolaiset todettaisiin lystin maksajiksi?

Yhdistyminen olisi tietenkin Atron, jakeluyhtiön, ja sen omistavien kuntien etu. Kukapa ei haluaisi omistukseensa tuotannossa käytännöllisesti katsoen omavaraista Kuopion Energiaa - kultakaivosta ja monopolia, joka valtakunnan edullisimpiin kuuluvilla energian hinnoilla tekee loistavaa tulosta. Jos energian hinnat nostettaisiin Atron tasalle, niin tulos ilmeisesti kaksinkertaistuisi.

Vuonna 1997 pelimiehet yrittivät höynäyttää Savon Voiman (Atron) omistajakuntien päättäjiä myymään koko yhtiö ruotsalaiselle Vattenfallille. Onneksi enemmistö kuntien isistä tajusi, että nyt ”junttia jymäytetään energiakaupassa”, kuten yksi sähköalan diplomi-insinööri kirjoitti (SS 24.12.97), ja kauppa tyssäsi.                 Mutta pelimiehet painoivat vielä päälle ja saivat v. 1999 taivuteltua isännät myymään 45 % osakkeista brittiläiselle Eastern Groupille, jonka omisti amerikkalainen Texas Utilities -niminen (TXU) pörssiyhtiö. Ja Atron voitot alkoivat virrata Atlantin taakse.

Sitten onni potkaisi myynnistä päättäneitä. Savon Energiaholdingille, joka omistaa Atro-konsernin, tarjoutui tilaisuus ostaa myymänsä osakkeet takaisin TXU:lta kesällä 2003. Että milläkö eväillä, kun ne oli jo syöty? No, velaksi tietenkin. Nyt kaikkia kuopiolaisia tarvittaisiin kipeästi maksamaan Savon Energiaholdingin velkaa (noin 787 miljoonaa euroa), joka suunnitelmien mukaan (Iisalmen Sanomat 7.6.2003) pitäisi maksaa 13-14 vuodessa sekä tietenkin paikkaamaan omistajakuntien taloutta Atron osingoilla. 

Jos liikelaitoksia ja/tai yrityksiä yhdistetään, niin tuotannossa omavaraisin ja suhteellisesti parhaiten tulosta tekevä menettää aina. Vähemmistöosakkaana Kuopio menettäisi myös päätösvallan. Yhdistyminen tietäisi energian hintojen rajuja korotuksia kuopiolaisille. Kuopiolle tämä olisi Espoon Sähköäkin huonompi vaihtoehto.

Yhdistämisen perusteluiksi ei riitä edes investoinnit, sillä omistajasta riippumatta energian kuluttaja maksaa aina myös investoinnit. ”Kun pirulle antaa pikkusormen niin se vie koko käden”. Näin voisi olla myös Kuopion Energian kohdalla, jos joku osa siitä fuusioitaisiin. Ennen pitkää se saattaisi olla kokonaan Atron tai jonkun muun yhtiön omistuksessa.

Kuopion Energia ja sen kaikki liiketoiminnat on pidettävä kokonaan Kuopion omistuksessa ja hallinnassa. On parasta pysyä erossa Atrosta ja keskityttävä Kuopion Energian omien liiketoimintojen kehittämiseen sekä uuden voimalaitoksen rakentamiseen.

Kalevi Kauhanen
Kapteeni evp.
Kaupunginvaltuutettu                                                                                                                                                                   Kuopio
Kuopio