Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Kuopion Energia on ykkönen (08.12.2005)

Kuopion Energia on ykkönen (8.12.2005%

Kiitos toimittaja Vesa Kärkkäiselle erinomaisesta kaukolämmön hintoja koskevasta artikkelista (SS 8.12), jossa valaisevasti tuotiin esille kuinka suuriksi hintaerot voivat kasvaa, kun kilpailua ei ole. Alan monopoliasemasta ja mahdollisuudesta rahastamiseen kun on pääsääntöisesti mediassa vaiettu.

Vertailtaessa valtakunnallisesti energialaitosten ja -yhtiöiden kaukolämmön ja sähkön hintoja, niin tuotannossa käytännöllisesti katsoen omavaraisen Kuopion Energian tuloksentekokyky on ollut häkellyttävää. Kuopion Energiasta, ”talojemme uuneista ja sähköjohdoista”, on sanottava - se on kuopiolaisten kultakaivos.

Rahoitustulos edellisen 13 vuoden aikana on keskimäärin ollut noin 11 miljoonaa euroa. Ilman Kuopion Energian tuloutusta kaupungin veroprosentti olisi ollut 1 - 1½ % korkeampi. Vaikka Kuopion Energian lämpöputken ja/tai sähköjohdon päässä olevat asiakkaat ovat maksaneet sanottua piiloveroa, niin myös he ovat saaneet tuloutusta Kuopion Energialta, eli lämpönsä ja/tai sähkönsä valtakunnan edullisimpiin kuuluvilla hinnoilla.

Suurin kiitos tästä eli Kuopion Energian kehittämisestä kuuluu sen edesmenneelle toimitusjohtajalle, DI Juhani Sarkavalle (1953-1983). Juhani Sarkavan tunteneet sekä hänen työtään seuranneet henkilöt ovat ylistäneet ja kiittäneet häntä huipulle yltäneenä johtajana ja tiedemiehenä. Lisäksi DI Sarkavasta on sanottu, että hän toimi aina Kuopion ja kuopiolaisten edun mukaisesti. Hän ei puuhannut tai esittänyt Kuopion Energian yhtiöittämistä, pilkkomista tai myymistä - kuten hänen seuraajansa.

Kuten vuoden 2003, niin myös vuoden 2004 tilaston mukaan Kuopion Energian kaukolämmön keskimääräinen myyntihinta on ollut kaikkein edullisin koko Suomessa kaikista 45:stä sähkön ja lämmön yhteistuotantoa tekevästä yksiköstä/yrityksestä. Mikäli kaikkia kuopiolaisia olisi laskutettu esim. Atron (Savon Voiman) Iisalmen 50,16 % korkeammilla lämmön hinnoilla, niin kuopiolaiset olisivat maksaneet viime vuonna n. 14,2 miljoonaa euroa enemmän pelkästään lämmöstään.

Kun lisäksi huomioidaan myös korkeampi sähkön hinta, niin kerrostalossa 100 m2 asunnossa asuva kuopiolainen olisi maksanut Atron hinnoilla energiastaan vuonna 2004 noin 460 euroa enemmän. Ei siis ihme, miksi kuopiolaisten kultamuna halutaan yhtiöittää kaapata ja saada puuhamiehille ns. konsulttipalkkioita ja optioita.

Kauppaan johtaneiden puuhamiesten ns. konsulttipalkkiot kun sanotaan oleva jopa 10 prosenttia kauppahinnasta, joka otettaisiin noin seitsemän vuoden aikana katteesta.                                                                 Lue lisää energiasta, www.kalevikauhanen.fi  

Kalevi Kauhanen                                                                                                                                                                 Kapteeni evp.                                                                                                                                                                       Kuopio