Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Kyllä oikeus aina voittaa? (VS 19.06.2012)

Kun vuonna 2001 minusta leivottiin Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n (Kuopas) hallituksen puheenjohtaja, niin aina kun käväisin tilintarkastuksissa mukana, tilintarkastajat vain kiittelivät Kuopasta ja siinä sivussa minua, että olin "pelastanut" Kuopion Energian. 

Ehkä juuri siksi kun kehuttiin, teetätin sisäisen valvonnan ja tarkastuksen toimintaohjeen, joka oli tuolloin uutta Kuopiossa, joka pienillä muutoksilla hyväksyttiin sitten Kuopaksen hallituksessa. Mutta se ei auttanut.
Kun Kuopaksen toimitusjohtaja sittemmin 2005 vaihtui ja remmiin kävi erittäin hyvin koulutettu ja osaava nainen, niin pala palalta alkoi ilmaantua edellisen toimitusjohtajan aikaisia sotkuja. Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin esitää Kuopaksen hallitukselle erityistilintarkastusta ja poliisitutkintaa.
Esittämäni hallituksen päätös 2006 oli lähes yksimielinen, ainoastaan kaupungintalolta määrätty yksi hallituksen jäsen jätti eriävänmielipiteen. Tilintarkastuksen suoritti Ernst & Youngista erittäin ammattitaitoinen nainen. Sotkuja löytyi "miljoonia".

Koska kyseessä oli ns. iso juttu, niin poliisilta jäi, jostakin syystä, tutkimatta v. 2000-2005 talouspäällikön, tilintarkastajien sekä "rakennusfirman osuus".
Kuvaavaa nykyiselle "oikeudentunnolle", että syyttäjä ei yhtynyt asianomistajan, eli Kuopaksen rangaistus- ja korvausvaatimuksiin. "Mitäpä ne muutaman miljoonan rötökset meinaa". Tyrmistyttävää.

Pohjois-Savon käräjäoikeus 2010 kuitenkin jotakin tuomitsi, eli puolitoista vuotta ehdonalaista ja "karvanverran korvauksia". Mutta, Itä-Suomen hovioikeus 2011 lievensi tuomariäänin 2-1 käräjäoikeuden tuomiota, eli vähensi ehdonalaista puolella vuodella ja korvaukset lähes tyystin.

Tämä vahvisti "yleistä käsitystä, nakkivaras kyllä tutkitaan ja tuomitaan, mutta kun kyseessä on isomman tekijän rötös, tulos voi olla sitä sun tätä". Sanottua v. 2006 esiintuomaani juttua käsitellään vielä Korkeimmassa oikeudessa, mikäli käsitellään?

Kuopaksen sotkujen takia ylimääräisiä lähtöjä jouduin tekemään 84 kertaa sekä tarkastamaan ja korjaamaan satoja asianajajan ja toimitusjohtajan laatimia sivuja, talkootyönä tietenkin.
"Kyllä oikeus aina voittaa?"

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.                                                                                                                                                                        Kaupunginvaltuutettu
Kuopio