Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Lypsävää lehmää ei kannata myydä! (SS 13.12.1997)

Lypsävää lehmää ei kannata myydä! (13.12.1997)

Vuoden aikana eri alojen asiantuntijat ovat selvittäneet juurta jaksaen, jotkut moneen kertaan mm. tämän lehden palstoilla, miksi Savon Voimaa ei pitäisi myydä - ei ainakaan ulkomaisille sijoittajille. Niistä selvityksistä olisi pitänyt vähäisimmänkin tiedonvalon ja ajatuksen juoksun omaavalle avartua - miksi Savon Voiman omistus on pidettävä maakunnallisissa käsissä.

On pystyttävä näkemään vuosia ja vuosikymmeniä eteenpäin. Kuntien tämänhetkisen rahapulan tietäen myyntihalukkuutta voi vielä jossakin määrin ymmärtää, mutta mitä sitten myydään kun rahat on syöty? Myynti lämmittää yhtä vähän aikaa kuin pakkasella housuunsa lämmitystarkoituksessa laskenutta.

Jo sen, että ulkomainen yhtiö korottaa useita kertoja omaa tarjoustaan, pitäisi osoittaa kuinka hyvälypsyisestä lehmästä on kysymys. Osaltaan myös se, että Vattenfall luettelee joukon esteitä Savon Voiman tyhjentämiselle ennen kauppaa, pienine kuntakohtaisina porkkanoineen sekä mielenkiintoisine kokouskutsulistoineen (SS 4.12.97) on osoitus siitä, millaisen kultamunia munivan kanan kaulan myyjät aikovat katkaista.

Savon Voima on ostajalle riskitön. Sähkön hinnasta riippumatta maksun saanti kuluttajalta on varmaa. Jos et maksa, niin omistaja kääntää kuluttajan kytkimen 0-asentoon, eli itke ja maksa mitä vaaditaan.

Se on varmaa, että uusi omistaja ottaa sijoittamansa pääoman takaisin moneen kertaan, omaisuusmassan hinnan jonka kuluttajat, todelliset omistajat, ovat jo kerran lähes yksinomaan maksaneet. Jos Savon Voima ei ole maksanut osinkoa omistajilleen, niin uusi ulkomainen yhtiö sitä varmasti maksaisi ja se tietäisi roimaa sähkön hinnan korotusta meidän maksettavaksemme. Kovin yksinkertaista olisi uskoa lupauksiin siitä, että sähkön tai perusmaksun hintaa ei koroteta.

Savon Voiman myynti ulkomaiselle omistajalle olisi käsittämätöntä typeryyttä. Se todistaisi nenän pituista ajattelua. Myynnin jälkeen yhtiön saaminen takaisin kuntien omistukseen, jos myynti alkaisi kaduttaa, olisi kai sula mahdottomuus. Silloin olisi turha enää pyllistellä.

Kuntien ja kaupunkien johtoon on yleensä pyritty valitsemaan tavallista terävämmät miehet ja naiset. Miksi siis jotkut järkevinä pidetyt henkilöt ovat myymässä Savon Voimaa Vattenfallille? Kokonaisuuden huomioon ottaen järkevää selitystä ei myyjiltä tunnu irtoavan. Perustelut tuntuvat tökeröiltä. Ovatko todelliset syyt niitä muita syitä?

Onko luvattujen ”kuntakohtaisten porkkanoiden” väliin ujutettu henkilökohtaisiakin porkkanoita? Kunnon voitelullahan ruosteinen saranakin kääntyy kitisemättä. Kun kyseessä on miljardiluokan tuottava ja riskitön kauppa, ei muutaman miljoonan sujuttaminen avainasemassa olevien voiteluun tuntuisi missään. Mutta voideltu myyjä olisi iso juttu.

Savon Voiman ja Kuopion Energian fuusioitumista on jatkettava. Päätösvalta on pidettävä ennen kaikkea omassa maakunnassa, suomalaisten käsissä. Saatava kassavirta on jäätävä omaan maahan. Mieluummin maksaa korkoja omaan maahan kuin rajan taakse.

Kuntien on selvitettävä talousvaikeutensa muilla keinoilla kuin myymällä Savon Voima. Hyvin lypsävää lehmää ei kannata myydä, on parasta lypsää se itse.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp. Kuopio