Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Maakunnan edun ja Energian puolustajat (SS 02.03.1999)

Maakunnan edun ja energian puolustajat (02.03.1999)

Pekka Kantanen kirjoitti maakunnan edun puolesta, työpaikkojen säilyttämisestä ja lisäämisestä niin herkästi (SS 24.2), että asialla luulisi olevan syntyperäisen kuopiolaisen tai ainakin syntyperäisen savolaisen. Jostakin syystä Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kantaselta oli unohtunut se, kuinka voimakkaasti hän on ollut puuhaamassa Isotalon, Heurun, Pulkkisen sekä Martikan kanssa Kuopion Energian fuusioimista Espoon Sähköön. Apuna on lisäksi ollut Airas ja Söderström.

Toteutuessaan fuusio aiheuttaa Kuopiolle näillä energian hinnoilla n. 60 miljoonan markan menetykset vuosittain eli n.165.000 mk päivässä. Työpaikoiksi laskettuna se vastaa n. 400 - 500 työpaikan menetystä Kuopiolle. Vuodesta 2002 alkaen menetysten arvioidaan suurenevan vielä niin, että ne lähes kaksinkertaistuvat lyhyellä aikavälillä nykytasoon verraten. "Moni paita kauluksesta katsoen" on siis todettava maakunnassa tehdyksi, että fuusiossa aiheutetut menetykset korvattaisiin tai peräti lisättäisiin työpaikkoja.

Fuusioimista jakeluyhtiöön saattaisi joku vielä karvan verran käsittää, jos Kuopion Energialla ei olisi omaa tuotantoa lainkaan eli vielä vähemmän kuin Espoon Sähköllä. Toisin kuitenkin on, sillä tuotannossa omavarainen Kuopion Energia on myös tuloksentekokyvyssään suhteellisesti kaikkein parhaimpia ellei peräti paras kaikista Suomen sähkö- ja energiayhtiöistä.

Suurin kiitos tästä lankeaa Kuopion Energian entiselle toimitusjohtajalle, rohkealle ja uraauurtavalle kehittäjälle, DI Sarkavalle. Kun Kuopion Energian nettotulos liikevaihdosta mitaten 1997 oli 22 % ja 1998 27 %, niin moista tulosta voi hakea rehellisestä yrittämisestä pitkään. Vertailun vuoksi vastaavat nettotulokset Savon Voimalla, jos liikevoitosta maksetaan 28 %:n yhteisövero (SS 27.2), on 5 % ja 7 %, joita niitäkin jo pidetään hyvinä yritysmaailmassa.

Kuopion Energiasta ensisijaisesti vastaavana virkamiehenä ja Kuopion Energian johtokunnan puheenjohtajana ainakin apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkisen sekä Kuopion Energian toimitusjohtaja Raimo Martikan olisi luullut ymmärtävän, kuinka Kuopiolle ja kuopiolaisille edunvastaista fuusiota he olivat puuhaamassa. Vai hämättiinkö fuusiolla Kantastakin?

Ainakin ennen pankinjohtajat osasivat laskea. Miksi Pulkkinen ja Martikka vastuullisina virkamiehinä lähtivät puuhaamaan fuusiota, eli Kuopion Energian "lahjoittamista" ja alistamista Espoon "torppariksi"? Naiivimpaa perustelua kuin, että fuusiossa Kuopion ei tarvitse tehdä voimalainvestointeja, ei ole ennen kuultu. Aikoihin on jo eletty.

Olipa kyse vähäisestä ammattitaidosta tai hämäämisestä, niin pöydälle nostetulla kissalla on pyyhittävä koko pöytä. Tarvitaanko sellaisten henkilöiden palveluksia, jotka ovat käyneet Kuopion ja kuopiolaisten edun vastaiseen toimintaan joko tietoisesti tai ymmärtämättömyyttään?                                                                          

KALEVI KAUHANEN                                                                                                                                                             Kapteeni evp.                                                                                                                                                                       Kuopio