Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"



Tervetuloa kotisivuilleni!


Markkinavoimat jakavat kansan kahtia (SS 03.12.1999)

Markkinavoimat jakavat kansan kahtia (03.12.1999)

Suomen liittyminen Euroopan Unioniin (EU) avasi raollaan olleet ovet auki kasvottomille markkinavoimille, häikäilemättömille saalistajille sekä kansainväliselle rikollisuudelle. Että näin tulee käymään oli tiedossa, mutta liittymisestä päätettäessä enemmistö kansanedustajista taipui, kuten tavallisesti, kellokkaiden tahtoon.

Ennen liittymistä kaikkea hyvää lupailtiin, mutta toisin on kuitenkin käynyt. Silmiinpistävimpinä muutoksina tästä kansainvälistymisestä on nähty voimakkaasti lisääntynyt talous-, huume- yms. rikollisuus, varsinkin johtoportaan häikäilemätön oman edun tavoittelu, valtion omistamien yhtiöiden yksityistäminen keinottelutarkoituksessa sekä kansan kahtia jakaminen. Mottona: kaverille ei jätetä ja köyhä kansa kyykkyyn.

Tuottavin suomalainen pääoma on valtaosin siirtynyt monikansallisten pörssiyhtiöiden omistukseen, ja yleensä vielä alihintaan. Hölmöläisten hommaa. Perustelut esim. fuusiolle, jossa suomalainen kilpailukykyinen hyvinvoiva yhtiö alistetaan vähemmistöosakkaana ulkomaisen yhtiön tytäryhtiöksi, ovat vähintäänkin ontuvia. Ilkeintä, että huimista voitoista, suomalaisen työn ja pääoman tuloksista, tilitetään Suomeen vain murusia. Ja kun yhtiöllä alkaa mennä huonommin, niin ensin savustetaan suomalaiset työntekijät pihalle.

Päällimmäisiksi eduiksi näyttääkin jääneen johtajien huikeat palkankorotukset ja miljooniin kohoavat optiot työntekijöiden irtisanomisten ja palkkojen kustannuksella. Merkille  pantavaa on, kuinka innokkaasti vasemmalla olevien ylinjohto, tohtori-maisterilinja, on ollut valtion yrityksiä yksityistämässä / lahjoittamassa, eli ns. Kekkosen perintöä syömässä.
Onhan rahat niiden voittojen tilalle, jotka valtio yhtiönsä yksityistämisessä menettää, kaivettava tavallisen veronmaksajan kukkarosta.

Amerikkalaista mallia on tavoiteltu ja onnistuttu siinä niin hyvin, että hirvittää. Ahneus ja röyhkeä saalistaminen on nyt pop. Yhä lisääntyvä joukko suomalaisista on imetty jo niin kuiviin, että pankeille ei jää mistä enää puristaisi. Tätä kai iso pankinjohtajakin tarkoitti taannoisella lausumallaan kannattamattomista asiakkaista. Unohtunut oli, että lähinnä isojen pankinjohtajien aiheuttaman 50 miljardin markan pankkimokan maksamiseen köyhänkin ropo kelpasi.

Onko vahingoista viisastuttu? Vai ollaanko sittenkin tietoisesti tekemässä uutta kuprua veronmaksajille? Tuleehan jo esim. yritysten ja kansalaisten sullominen  ruuhka-Suomeen aiheuttamaan menetykset, joihin verraten 50 mrd pankkitöppäys ei tunnu vielä missään. Jo pelkästään maanpuolustusta silmälläpitäen valtakunta olisi pidettävä asuttuna reunoja myöten myös teoin, eikä pelkästään juhlapuhein.

Asetetaanko pääoma ja työntekijät vastakkain? Tunnusmerkit kansan kahtiajaossa ovat ilmeiset. Ovathan jotkut historioitsijat nähneet yhtäläisyyksiä jopa 1596-97 nuijasotaan sekä 1918 kansalaissotaan johtaneisiin tapahtumiin.

Historioitsijoiden huomioita ei ole syytä sivuuttaa. Markkinatalous on hyvä renki, mutta markkinavoimat on huono isäntä. Kahtiajako on estettävä. Markkinavoimia ei saa päästää isännäksi.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.                                                                                                                                                                         Kuopio