Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Miksi Savon Voiman voitot Dallasin pohatoille? (SS 16.05.1999)

Miksi Savon Voiman voitot Dallasin pohatoille? (16.5.1999)

Vieläkään ei näytetä kaikkialla käsitettävän tavallaan perintönä saadun Savon Voiman (SV) todellista arvoa. Sähkön siirtoverkosto ja kaukolämpö ovat monopoliasemassa. Niiden omistaminen on tuottava ja riskitön rahasampo, joiden arvo ja mahdollisuudet yhä suurempaan rahastamiseen vain kasvavat pitkällä aikavälillä katsoen.

Nyt kun ensimmäisen kerran Savon Voimassa oltaisiin osinkoa jakamassa, niin 40 % voitoista menisi Eastern Groupille (EG), jos omistajakunnat hyväksyvät neuvottelutuloksen, myydä vähintään 36 % osakkeistaan brittiyhtiölle. EG:n omistaa nykyisin amerikkalainen Texas Utilities Dallasista.  Englantilaiset kun erehtyivät myymään alueelliset sähköyhtiönsä suurelta osin yhdysvaltalaisille, kun mahdollisuus tähän avattiin. Niinpä energia-asiantuntija Steve Thomas brittiläisestä Sussexin yliopistosta kritisoikin kokemuksesta tämän uudelleenjärjestelyn kalleutta kuluttajille. (Suomen Kiinteistölehti 3/1999)

"Dallasin Jr:t" haistavat rahan. Ei ne lahjaksi tänne sijoita. Sijoitettu pääoma on saatava  mahdollisimman nopeasti takaisin, yleensä 10 - 12 vuodessa. Olisikin ainutlaatuinen ihme, jos EG:ssä tyydyttäisiin pidemmän päälle aluksi asetettuun perin vaatimattomaan 3 - 5 prosentin tuottotavoitteeseen, jolloin sijoitetun pääoman takaisinmaksuaika olisi kymmeniä vuosia.  

Osakkeista saatava raha on siis korkeakorkoista lainaa, jonka maksajana on energiankuluttaja. Lainaa, jonka korolle ylärajaa ja maksamiselle takarajaa ei ole näköpiirissä. Varmempaa maksajaahan kuin energiankuluttaja ei ole. Viimeistään kovalla pakkasella maksaa mukisematta sähkö- ja lämpölaskunsa. Heikompaan kohtaan kuin energia, meidän olosuhteet mm. astepäiväluvun huomioiden, ei juuri voisi iskeä.

Vaikka aluksi EG:n osuus on vaan  40 % osakekannasta, niin enemmistö osakkuus on siis tähtäimessä, kaikista varotoimenpiteistä huolimatta. Näin Eastern Group ilmaisi aikeensa jo 11.8.1997 kirjeessään Savon Voiman ja Kuopion Energian omistajille, silloisen fuusioneuvottelun aikana: "Vaikka olemme alussa valmiita hankkimaan vähemmistöosuuden SV / KE:sta, toivomme ajan myötä saavuttavamme vahvemman aseman yhtiössä."

Enemmistö osakkuus nopeuttaisikin tuntuvasti rahansiirtoa meren yli ja kaventaisi jatkuvasti sekä yhä voimakkaammin elinoloon liittyviä mahdollisuuksia entisestäänkin köyhtyvässä maakunnassamme.

Sähkön kulutuksen on arvioitu kasvavan jopa kolmanneksen vuoteen 2010 mennessä. Päätöksen, vapauttaa sähkönsiirto v. 2002 EU:n alueelle, jossa sähkön hinta on noin kaksinkertainen Pohjoismaihin verraten, on arvioitu vaikuttavan sähkön hintoihin "yhtyvien astioiden" lailla. Pohjoismaiden alentavan vaikutuksen hintoihin ei uskota olevan kovin monta prosenttia. Sähkönsiirrolla ja -myynnillä aletaan siis tehdä bisnestä. Kaiken tämän tietävät sijoittajat. Siksi rahan jakoon on tulijoita.

Valtakunnassa harjoitettu politiikka on leikannut kunnilta valtion apuja rutkasti. Verotulotkin ovat vähentyneet verotettavien muuttaessa joukottain työn perässä ruuhka-Suomeen. Siksi vaikeuksissa olevien kuntien halua saada nopeasti rahaa SV:n osakkeita myymällä, ei ole vaikeaa ymmärtää. Mitä sitten kun rahat on käytetty? Myydäänkö vesijohdot vai vanhainkoti?

Elinolot eivät suinkaan kohene tuottavan pääoman myynnillä ellei rahoja sijoiteta vieläkin paremmin tuottavaan kohteeseen. Vain kovalla työllä ja yrittämisellä on tämän maan hyvinvointi saatu aikaan. Savon Voiman omistajuus tulisi edelleenkin pitää kokonaan omassa maakunnassa ja keskityttävä oman energian tuotannon lisäämiseen maakunnasta saatavilla polttoaineilla. Se toisi  osaltaan työtä ja toimeentuloa. Kuntien tehtävänä ei ole ohjata kassavirtoja pois maakunnasta ja koko Suomesta.

Edullinen energia on tavallisille kuluttajille ja varsinkin yrittäjille edellytys maan pitämiseksi asuttuna reunoja myöten. Tähän saakka kuluttajat, todelliset SV:n omistajat, ovat saaneet SV:n jakamattoman voiton ns. piilotuloutuksena eli sähkön ja lämmön edullisella hinnalla. 

Nyt kun on aikomus käydä jakamaan voittoa osinkoina, niin mieluummin koko potin saajana näkisi oman maakunnan, kuin yhdysvaltalaiset sijoittajat.

Energian tuotanto ja jakelu on yhteiskunnan kannalta tärkein teknillinen toiminta ja siihen kuuluvat  verkostot ovat kovalla työllä hankittua tuottavaa kansallisomaisuutta.

Siispä toive päättäjille: Yrittäkää selviytyä vaikean tilanteen yli muutoin kuin myymällä Savon Voiman osakkeita, niiden myynti on lyhytnäköistä politiikkaa. Pitäkää koko johto ja ennenkaikkea sähköjohdot kokonaan omissa käsissä!   

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp. Kuopio