Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"



Tervetuloa kotisivuilleni!


Monopolit, pelimiehet ja palkkiot (07.07.2009)

Monopolit, pelimiehet ja palkkiot (7.7.2009)

Taannoin mediassa sanottiin, että rikoksia saa valmistella varsin vapaasti. Koska valmistelu ei ole rangaistavaa, niin poliisi ei voi siihen puuttua. Toiminta sanotun valmistelun kriminalisoimiseksi lienee nyt ilmeisesti käynnissä.

Vastaavankaltaiseksi toiminnaksi pitäisi myös katsoa ja samalla kriminalisoida sellaisten ehdotusten ja/tai päätösten valmistelu, joissa kunnan tai valtion palveluksessa olevat virkamiehet ilmeisen tietoisesti, ja/tai voideltuina, valmistelevat kunnalle tai valtiolle epäedullista päätöksentekoa. Tämänkaltainen toiminta voi tulla kyseeseen etenkin ns. monopolien myyntiin tähtäävissä toiminnoissa.

Nythän kukaan virkamies/esittelijä ei joudu vastuuseen tahalliseksi harhauttamiseksi katsottavasta valmistelusta/esittämisestä, vaikka menetykset olisivat satoja tai tuhansia miljoonia euroja vuodessa, eli miten suuria tahansa. Jos päätös ”lahjoittamisesta” tehdään, niin vastuu siirtyy päättäjille, eli kuten aina - kansalaisten maksettavaksi. Esimerkkeinä mm. Fortum, Sonera, Kemira ja Digita.

Monopoli myydään vain kerran. Ei liene uskottavaa, että hyvin koulutettu virkamies aivan tietämättömyyttään, vuodesta toiseen, puuhaisi esim. epäedullista energia- tai vesilaitoksen myyntiä, monopolien - joiden myyntipalkkioiden sanotaan olevan jopa 10 prosenttia kauppahinnasta jos kauppa toteutuu.

Sanottu, kuopiolaisia koskettava ikimuistoinen tapaus on yhdentoista vuoden takaa, joka vieläkin kytee saalistajien ja monien nykyisten päättäjien kuvioissa. Tuolloin silloinen Kuopion energiahuollosta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkinen (sd.), joka oli myös Kuopion Energian johtokunnan puheenjohtaja, valmisteli Kuopion Energian fuusioimista, eli "kuopiolaisten omistamien uunien ja sähköjohtojen lahjanomaista luovutusta pörssiyhtiölle", liikelaitosta jonka tuloksesta n. 80 % on monopolia.

Apulaiskaupunginjohtajan lisäksi kuopiolaisten kannalta epäedullisinta päätöstä valmisteli myös Kuopion Energian silloinen johtoryhmä, josta sittemmin palkankorotuksien myötä parhaiten palkittiin ilmeisesti nohevin, tekemällä hänestä Energian toimitusjohtaja. 

Kun uunotettu valtuusto päätti 9.3.1998 äänin 51-8 ”lahjanomaisesti luovuttaa” Kuopion Energian saalistajille, niin ilman ”energiakolmikon” valituksia päätös olisi saanut lainvoiman 16.4.1998 ja sen jälkeen kuopiolaiset olisivat menettäneet n. 20-30 miljoonaa euroa vuosittain saalistajille.

Kolmikon ansioksi siis luettakoon, että kuopiolaiset veronmaksajat ovat siis säästyneet yhden veroprosentin maksulta ja ne, joiden talo tai liikelaitos on Kuopion Energian lämpöputken ja sähköjohdon perässä, ovat säästäneet sanotun veron lisäksi energiakuluissaan vuodessa n. 4-5 euroa / asm2.

Nyt kun Kuopion talous on kuralla, uuteen voimalaan menee n.135 milj. euroa ja kaavailtuun Fennoon ilmeisesti vielä n. 35 miljoonaa, niin konsulttien selvitysten myötä esittelijöiden ja päättäjien rehellisyys sekä osaaminen ovat taas puntarissa.

Kun lisäksi muistaa Kuopion Energian yhtiöittämistä koskevat yritykset sekä Voimarenkaaseen, Energiameklareihin, Voimateliin ja/tai Atroon liittämistä koskevat valmistelut/esitykset, niin huomaa, että uhka Kuopion Energian ”lahjoittamisesta” ei ole vielä poistunut.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio