Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Näpit irti Kuopion Vedestä! (SS 07.07.2004)

Näpit irti Kuopion Vedestä! (07.07.2004)

On jopa sanottu, että kolmas maailmansota syttyy vedestä. Sanailulle antaa sijaa kun tiedostaa millaisessa arvossa vesi jossakin päin maailmaa jo nyt on. Huomattava on myös vesimaksujen jopa huimat korotukset siellä missä vesihuolto on yksityistetty.

Kun yli kuusi vuotta sitten kävin ”ottelemaan” Kuopion Energian puolesta, niin kirjoitin jo silloin (SS 28.04.1998), että ”seuraavana järjestelykohteena on Kuopion Vesilaitos”. Nyt kohteena todellakin näyttää olevan Kuopion Vesi, eli kaupungin kahdesta lypsävästä se vähemmän lypsävä.

Taannoin Kuopion nykyinen kaupunginjohtaja Petteri Paronen oli ehdottanut nähtävästi konsulttien selvityksen pohjalta kaupunginhallitukselle, että Kuopion seudun alueellisen vesihuollon yhteistoimintamallin selvitystyötä jatketaan osakeyhtiömallin pohjalta. Asia oli jäänyt tuolloin pöydälle.

Sittemmin kaupunginjohtaja oli muuttanut ehdotustaan niin, että eri yhteistyövaihtoehdot selvitetään jatkotyössä. Kaupunginhallitus oli hyväksynyt ehdotuksen. Nyt sitten odotellaan uutta selvitystä ja kaupunginjohtajan esitystä.

Yleinen käsitys konsulttien selvityksistä on, että sellaisen selvityksen saa millaisen tilaa. Konsulttien selän taakse on sitten valmistelijoiden ja esittelijöiden helppo mennä. En minä, mutta kun pojat.

Oikeudellisesti sekä kuntalaisten edun kannalta katsoen ei ole yhdentekevää toimitaanko liikelaitoksena vai yhtiönä. On muistettava, että liikelaitoksena Kuopion Vesi on kaupungin omaan organisaatioon kuuluva julkishallinnollinen yksikkö, mutta yhtiönä kunnasta erillinen yksityisoikeudellinen oikeushenkilö.

Yhtiötä yleensä havitellaan, kun jostakin syystä halutaan irrottautua julkishallinnosta ja toimia markkinoiden tavoin. Yhtiö tulisi myös yhteisöveron piiriin. Kaiken kukkuraksi kuopiolaisten ote vesilaitoksesta kirpoaisi lähes totaalisesti, sillä yhtiötä ei koske julkisuuslaki eikä valitussäännökset. Turhaan ei sanota, että kunnan yhtiö elää kuin valtio valtiossa.

Onko tarkoituksena käydä pelaamaan kaupungille tuloa tuottavalla Kuopion Vedellä kuopiolaisten edunvastaisesti? Ensin yhtiöitetään ja sitten jatkossa ilmeisen tilaisuuden tullen myytäisiin osakkeita?

Alueellisessa yhtiömallissa menettäjänä olisivat kuopiolaiset, sillä fuusiossa parhaiten tulosta tekevä Kuopio menettäisi eniten eli joutuisi maksajaksi. Jatkossa tällaisen tuottavan monopolin osakkeet olisivat erittäin kysyttyjä sijoittajien markkinoilla.

Vaikka osakkeet ”betonoitaisiin”, niin porsaanreikä myynnille löytyy tilaisuuden tullen. Monopolilla voi sitten käydä rahastamaan. Esimerkkejä löytyy. Puhdas vesi on maailmalla pitemmällä aikavälillä ilmeisesti kauppatavaraa kalleimmasta päästä.

Miksi Kuopion pitäisi luopua omistamansa liikelaitoksen täydellisestä omistamisesta ja hallinnasta? Soppa ei keittäjiä lisäämällä parane. Miksi aina yritetään saada kuopiolaisia maksajiksi? Avustettavia ja menoja meillä kyllä riittää omasta takaa yllin kyllin.

Yhteistyötä maakunnan kuntien kanssa on tietenkin pyrittävä tekemään, mutta yhteistyötä varten ei tarvita yhtiötä. Kuopion Vesi voi tarvittaessa tehdä sopimukset kuntien kanssa ja toimittaa niille maksua vastaan vesi- ja jätevesipalveluja. Vastaavasti näin olisi pitänyt menetellä myös vuonna 2000 Kuopion kaatopaikan kohdalla, mutta silloisia päättäjiä höynäytettiin tekemään siitä yhtiö, Jätekukko Oy.

Vesi- ja energiahuolto ovat kuntalaisten ylivoimaisesti tärkeimmät palvelut. Kuten Kuopion Energia, niin Kuopion Vesi on myös säilytettävä Kuopion omistamana liikelaitoksena.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio

 

Oheisena lehtileike Savon Sanomissa julkaistusta kirjoituksestani .