Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Neuvottelut Kuopion Energian ja Savon Voiman fuusiosta lopetettava (SS 7.6.2005)

Neuvottelut Kuopion Energian ja Savon Voiman (Atron) fuusiosta lopetettava!

 

Pelimiehet eivät hellitä. Seitsemän vuoden aikana Kuopion Energian myymiseen ja/tai pilkkomiseen tähtäävä toiminta on jo nyt kuudennen kerran esillä. Nyt väännetään ”sotkuista” fuusiota. Kuopiolaiset halutaan Savon Voiman (Savon Energiaholding Oy:n / Atro Oyj:n) voittojen, suurten velkojen ja valtavien investointien maksajiksi.

 

Salaisen pelin kovuutta ja markkinahenkisyyttä ilmentää, että konsultiksi selvitystyöhön on haalittu (SS 28.5) kuntien energia- ja vesilaitosten eli monopolien myymistä suosittanut pankkiiriliike Icecapital, jonka toimitusjohtaja on Ari Lahti.

 

Kuopion Energia on tuloksentekokykyä ja omavaraista tuotantoa suhteellisesti mitaten Suomen paras energialaitoksista ja -yhtiöistä. Sen nettotulosprosentti on vuosina 1992 - 2004 ollut keskimäärin 24 %. Rahoitustulos kaupungille tuona aikana on ollut 144,6 miljoonaa euroa ja jos mukaan luetaan syöty investointirahasto, niin peräti 166 milj. euroa (987 milj. mk). Ilman Kuopion Energian tuloutusta Kuopion veroprosentti olisi ollut 1,0 -1,5 % korkeampi. Lisäksi kuopiolaisilla on ollut onni saada ns. piilotuloutusta Energialta eli sähkönsä ja lämpönsä valtakunnan edullisimpiin kuuluvilla hinnoilla.

                         Savon Voima (Atro Oyj) puolestaan kuuluu niihin energiayhtiöihin, joka Energiamarkkinaviraston tilastojen mukaan on vuosina 1998, 1999 ja 2001 tehnyt tappiollisen tilinpäätöksen sähkönmyynnissä. Sen sähkönmyynti vuosina 1998 - 2003 on jäänyt yhteensä noin 5,2 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Ostosähköä välittämällä kassa ei juuri kilise, sillä ns. jakeluyhtiö hankkii suurimman osan sähköenergiasta erilaisilla tukkuhankintasopimuksilla tai sähköpörssistä. Jos Savon Viman (Atron) varsinaiseen omaan sähköntuotantoon (vesivoima ml.) lisätään sen omistusosuuden verran Kymppivoiman tuotannosta, nousee Savon Voiman (Atron) tuotanto noin neljännekseen sen myymästä sähköstä.

                      Savon Voiman energian hinnat ovat huippuluokkaa. Niinpä esim. Iisalmessa vuonna 2003 kaukolämpö oli 13,21 euroa/MWh kalliimpaa kuin Kuopiossa. Savon Voiman (Atron) hinnoilla kuopiolaiset olisivat siis maksaneet lämmöstään noin 11,2  miljoonaa euroa enemmän vuodessa.

                      Fuusiossa kuopiolaiset pääsisivät maksamaan huikeina energian hintoina Savon Voiman (Savon Energiaholdingin) 78,6 miljoonan euron velkaa. Lisäksi omistusosuuden tuomaa velkavastuuta on n. 16 miljoonaa euroa Kymppivoiman 74,5 miljoonan euron veloista. Myös Voimatel Oy:n enemmistöosuuden ostaminen 1.2.2005 on saattanut lisätä Savon Voiman (Savon Energiaholdingin) velkaa muutamalla miljoonalla eurolla, sillä milläpä velkainen ostaa ellei se tee lisää velkaa. Ilmeisesti vuodesta 2001 alkaen Savon Voiman (Atron) parempaan tulokseen onkin juuri vaikuttanut Voimatelillä kikkailu, sillä siihen on ollut helppo siirtää paljon kuluja ja kustannuksia, mm. lähes 200 henkilöä Savon Voimasta.

                      Savon Voimalla on valtava 23500 km:n sähköverkko, pääosin metsissä ja avojohtoa. Asiakasta kohti sähköjohtoa Savon Voimalla (Atrolla) on peräti 9 kertaa enemmän kuin Kuopion Energialla. ”Synergiaetuina” tulisi siis Savon Voiman sähköverkon uusimista - investointia - jota kyllä riittää, sillä puupylvään ikä on 40-50 vuotta ja valtaosa verkostosta on rakennettu n. 40 vuotta sitten.

                      Kuopiolla ei ole mitään tarvetta lähteä Savon Voiman (Atron) torppariksi ja maksajaksi. Sähkömarkkinalain muutoskaan ei aiheuta paineita fuusiolle, vaikka toisinkin on annettu ymmärtää. Lain edellyttämä sähkönsiirron tai -tuotannon ja myynnin eriyttäminen on parasta tehdä niin, että muodostettava yhtiö toimii Kuopion Energian alaisena tytäryhtiönä.

 

Vain hölmö lahjoittaisi kultakaivoksensa. Savon Voimasta (Atrosta) on pysyttävä erossa ja fuusioneuvottelut lopetettava. Avustettavia ja maksukohteita meiltä löytyy aivan kylliksi omasta takaa. 

 

KALEVI KAUHANEN

Kaupunginvaltuutettu

Kuopio