Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Nopeasti ydinvoimalaa rakentamaan (SS 29.11.1995)

Oheisesta Savon Sanomissa 29.11.1995 julkaistusta kirjoituksestani - "Nopeasti ydinvoimalaa rakentamaan" - alkoi minun ns. näkyvästi huoltovarmuuden, eli mm. maamme "omavaraisen Energian puolustaminen"!

Kirjoituksestani sain Kepulaisilta "kovia nuhteita"! Mm. Keskustan Kuopion kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esko Länsimies kirjoitti minulle, että "ydinvoima ei ole Keskustanlinjan eikä -ohjelman mukaista"!

Nopeasti ydinvoimalaa rakentamaan (SS 29.11.1995)

Kun vuosien ajan on seurannut päättäjien keskustelua ja toimia energiapolitiikassa, ei voi olla ihmettelemättä järkevinä pidettyjen henkilöiden tunteenomaista jahkailua puoleen jos toiseen. Esimerkkinä Vuotoksen allas – sitä voi jo sanoa suljutteluksi.

Energian saanti on pitkän linjan kysymys. Teollisuus tarvitsee investointejaan varten tiedon ajoissa. Energiaköyhään maahan ei pääomia sijoiteta eikä työpaikkoja synny.
Maakaasun tuominen useammasta suunnasta, niin hyvä kuin se olisikin, ei näytä toteutuvan. Ympäristöä rasittavana myöskään kivihiili ei voi tulla kysymykseen.

Kun yhä enemmän joudutaan turvautumaan tuontisähköön, joka muuten tuotetaan pääasiassa ydinenergialla, ja kun vielä sähköyhtiötkin alkavat siirtyä ulkomaiseen omistukseen, on tilanne hämmentävä.
Energian tuominen ei ole riskitöntä, sillä kytkin on rajan takana. Saadaanko sitä ja millä hinnalla.

Ei siis ihme, että tavallinen kuluttajakin on jo huolissaan sähkön saannista ja ennen kaikkea sen hinnasta. Nouseeko se pilviin?

Suomalaisten rakentamana ja valvonnassa ydinvoimala on asiantuntijoiden mukaan toimintavarma ja jätteet voidaan nykyisellä tekniikalla varastoida turvallisesti. Ympäristönäkökohtia ajatellen se on myös saasteeton.

Ydinvoima on nähtävä edullisena pitkän tähtäimen perusvoimaratkaisuna, joka ei sulje pois kotimaisia energialähteitä ja niiden käytön kehittämistä sekä lisäämistä.

Koska kyse on meitä kaikkia koskevasta elintärkeästä asiasta, pitäisi nopeasti käydä toimiin uuden ydinvoimalan rakentamiseksi, vaikka päätös ei olisikaan kaikkien mieleen.

KALEVI KAUHANEN                                                                                                                                                             Kapteeni evp.
Kuopio