Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Onko Energia taas myyntilistalla? (SS 11.01.2011)

Taannoin Esa Lindholm, Väinö Korhonen ja Rauno Airas kirjoittivat, että ei tappiota Kuopion Energian (KE) sähkökaupasta (SS 11.12.10).
Kun v. 1998 Lindholm valmisteli silloisten kaupunginjohtajien apuna KE:n fuusiota eli ts., kuopiolaisten omistamien uunien ja sähköjohtojen lahjanomaista luovutusta pörssiyhtiölle, niin ainoan kilpailtavan, eli sähkön myynnin osuus nettotuloksesta oli tuolloin 30 %. Kun sähköä myytiin kaikkiaan 530 Gwh, niin markkinoilta ostetun sähkön osuus oli vain 127 Gwh eli 20 % myydystä sähköstä.
Sähköä ostettiin lähinnä vain kesäkuukausina, joilloin se oli edullisempaa kuin oma vastapainetuotantoon perustuva sähköntuotanto.    
Lindholmin tultua toimitusjohtajaksi 2002, alkoi tapahtua. Asiakkaita haalittiin ympäri Suomea, joille sitten myytiin liian halvalla sähköä.
Vielä 2003 sähkön myynnin osuus KE:n nettotuloksesta oli lähes kolmannes ja ulkoa ostetun sähkön osuus myydystä sähköstä vain 12 %. Nyt sähkön myynnin osuus nettotuloksesta keikkuu nollan kieppeillä ja myydystä sähköstä lähes puolet ostetaan markkinoilta. Lienee selvää, että pörssistä ostetulla sähköllä kassa kilisee miinusmerkkisesti.
Erityisesti KE:n liiketoimintojen uudelleenjärjestelyn jälkeen, jossa kuviot pirstottiin  lievästi sanottuna sekavaksi, sähkön myynti on karannut käsistä. Kun tuolloinen omistajaohjausjohtaja Erkki Karvonen (sdp.) sai höynäytettyä nykyisen kaupunginjohtajan esittämään valmistelemansa sekavan organisaatiomallin kaupunginhallitukselle, niin silloinen valtuusto pääsi siitä päättämään marraskuussa 2006. Apuna oli konsulttiyhtiö, kuinkas muuten.
Direktiivin mukaan eriyttämiseen olisi nähtävästi riittänyt toinen liikelaitos. Päädyin ehdottamaan selkeintä ratkaisua, jossa sähkön siirtoa varten perustetaan erillinen yhtiö, joka vuokraa sähköverkon KE:lta (liikelaitokselta). Ehdotukseni kaatui äänin 50-8 ja sotku oli valmis.
Mitä nyt ollaan puuhaamassa? Onko asiakasmäärää kasvattamalla tarkoituksena tehdä sähkön myynnistä niin tappiollinen, että lämmön ja sähkön siirron tuotto menee sähkön myynnin tappioiden kattamiseen? Tuolloinhan olisi helppoa ehdottaa koko  helahoidon, velkaisen KE:n liikelaitoksen ja yhtiön myyntiä, perusteena kuten -98, että pieni ei pärjää, on pantava ”optiomiehet ja pörssi asialle”.
Aika aikaa kutakin, mutta näin silloinen toimitusjohtaja 1994 ylisti KE:aa henkilöstölehdessä: ”Vastapainetuotanto on kaikkien voimamiesten unelma. Tämä on kuopiolaisten luonnonvara, jota voidaan verrata vesiputoukseen. Se, että energialaitos on pystynyt tulouttamaan kaupungille viime vuosina noin 50 miljoonan markan vuotuisen näkyvän tuloutuksen, se on pystynyt myös ”piilotulouttamaan” rahaa sähkön ja lämmön käyttäjille valtakunnan halvimpiin kuuluvalla energian hinnalla.”
Onneksi toimintani ansiosta Kuopion Energia on vielä säilynyt kuopiolaisten omistuksessa.

   KALEVI KAUHANEN  
   Kuopio