Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Onko Kuopiossa nyt kuusi apulaiskaupunginjohtajaa? (SS 18.2.2011)

Tämä kirjoitukseni julkaistiin Savon Sanomissa 18.2.2011 otsikolla - "Lisää johtajia".

 

Onko Kuopiossa nyt kuusi apulaiskaupunginjohtajaa?                                 

Kun Kuopion kaupunginhallitus ”siunasi” kolmen uuden superjohtajan viran täytöt (SS 21.9.2004), eli talous- ja strategiaryhmänjohtajan, hallinto- ja  henkilöstöryhmänjohtajan sekä omistajaohjausryhmänjohtajan huippuvirat, niin sanottiin valitun kolme apulaiskaupunginjohtajaa. Perusteluina, että kaupunginjohtajan työmäärä on kasvanut.  

Kun sitten kaupunginvaltuusto hallituksen esityksen mukaisesti valitsi 28.6.2010 vielä kolme uutta huippujohtajaa, eli perusturvan ja terveydenhuollon palvelualuejohtajan, hyvinvoinnin edistämisen sekä kasvun ja oppimisen tukemisen palvelualuejohtajan sekä  kaupunkiympäristön palvelualuejohtajan, niin taas sanotiin valitun kolme   apulaiskaupunginjohtajaa.                                                                                                        

Miehiä tietysti taas kaikki ja perusteluina, kuinkas muuten, että kaupunginjohtajan työmäärä on kasvanut. Siitä, millaista huippupalkkaa taasen käydään maksamaan, ei pahemmin hiiskuttu. Merkittävää puuhastelussa, että osaava ja erinomaiseksi johtajaksi todettu koulutoimenjohtaja työnnettiin syrjään. Siksikö, kun sattui olemaan nainen? Oliko pelko kaupungintalon vinttisaunan löylyttelyjen häiriintymisestä?                                                                        

Ja sitten käytiin kasaamaan kullekin huippujohtajalle omaa esikuntaa sihteeristä alkaen. Eihän sitä ilman. Hyvä esikunta kun työllistää itse itsensä. Lisänä vielä Facebook.                                                                                                      

Takavuosina talousjohtajan katsottiin kuuluvan kaupunginjohdon eliittiin, ohittaen  apupomoja. Rahakirstunvartija kun sai tarvittaessa monen haihattelijan äkkiä hiljaiseksi.       

Entäpä nyt? Mihin aika riittää, kun varsinaisen talousjohtajan tehtävien lisäksi, Kaupparekisterin mukaan hän on mm: hallituksen puheenjohtaja kolmessa yhtiössä ja hallituksen varsinainen jäsen seitsemässä yhtiössä; tilintarkastaja kuudessa yhtiössä sekä yhden yhtiön toimitusjohtaja? Tarve lisätä huippujohtajia oli siis ”ylen huutava”.             

Ja sitten käytiin lisäämään kaupunginjohtajalle palkkaa. Perusteltiin työmäärän lisääntymisellä. ”Hyvin ymmärrettävää”, koska peräänkatsottavia oli tullut kosolti lisää ja se   surffaus. Niinpä kaupunginhallitus päätti 13.12.2010 äänin 9-2 nostaa palkkausta 3000 eurolla eli 13400 euroon, plus lisukkeet.                                                                                                                    

Miten hommat hoituneet? Edellisestä johtajakolmikosta näyttävimmin on ilmeisesti toiminut omistajaohjausjohtaja. Hän kun ennen eroaan kunnostautui ”myymällä pilkkahintaan” kaupungin linja-autoaseman ja puuhaamalla Kuopion Energialle erittäin sekavan organisaation. Sanotun johtajan sotkuja setvitään vielä hovioikeudessa edellisen työpaikan osalta. Nähtäväksi jää, pistääkö joku vielä paremmaksi?                                                                   

Mutta mihin kategoriaan passitetaan uusi markkinointijohtaja, jonka virkaanhakuaika päättyi 7 päivä tammikuuta? Tuleeko hänestä se seitsemäs apulaisjohtaja? Kyllä palavereita ja lounaita taas riittää.   

 

KALEVI KAUHANEN

Kuopio