Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Onko Yläjärvi uskottelussa parhaimmillaan? (28.3.2006)

Tätä 28.03.2006 kirjoitustani, "onko Yläjärvi uskottelussa parhaimmillaan", ei ole lehdissä vielä julkaistu.

Viitaten Toivo Yläjärven kirjoitukseen (Viikkosavo 15.3.2006), niin vieläkin hän näyttää uskottelevan toimivansa Kuopion Energian ja kaupungin edun mukaisesti.
Niin oli myös kahdeksan vuotta sitten, jolloin Yläjärvi 8.3.1998 Kuopion Keskustan valtuustoryhmän ns. listakokouksessa pystyi höynäyttämään kaikki silloiset 12 keskustalaista kaupunginvaltuutettua - professoreista alkaen, ”lahjoittamaan” Kuopion Energian pörssiyhtiö Espoon Sähkölle, vaikka pienintäkään laskelmaa kaupan edullisuudesta uskottelunsa tueksi Yläjärvellä ei ollut silloin esittää - ei edes muutamaa numeroa ”tupakka-askin kannessa”.
Ilmeisesti entisen ministerin ja kansanedustajan vaikutusvalta oli todellisuudessa paljon laajempaa, sillä myös Sosiaalidemokraattien ja Kokoomuksen kaikki silloiset valtuutetut äänestivät aivan yksimielisesti Kuopion Energian ”lahjanomaisen luovuttamisen” puolesta valtuuston kokouksessa 9.3.1998. Jos Yläjärven toive olisi toteutunut, niin kuopiolaiset olisivat menettäneet nähtävästi lähes 20 miljoonaa euroa vuosittain EON:n (Espoon) hinnoilla eli tähän mennessä noin 140 miljoonaa euroa. Fortumin hinnoilla menetys olisi voinut olla jopa 200 miljoonaa euroa.
Keskustan valtuustoryhmän energiakokous 6.3.2006 oli monilta osin sanotun kahdeksan vuoden takaisen listakokouksen lähes täydellinen toisinto. Yläjärvellä ei nytkään ollut esittää minkäänlaista laskelmaa eikä näyttöä osakeyhtiön paremmuudesta liikelaitokseen verraten. Tyrmistyttävintä, että vielä nytkin Yläjärvi pystyi höynäyttämään 16 keskustalaisesta valtuutetusta 11 yhtiöittämään laajasti Kuopion Energiaa. Etenkin kantakaupungin ulkopuolella asuvat valtuutetut eli ne, jotka eivät ole Kuopion Energian lämpöputken eikä sähköjohdon perässä, olivat innokkaimmin Yläjärven kelkassa.
Merkille pantavaa on, että ryhmäpäätös piti muka tehdä jo 6.3.2006, vaikka ensimmäisen kerran valtuutetut saivat kirjallista tietoa esim. Icecapitalin (konsultin) tekemistä selvityksistä vasta 23.3.2006 jaetun valtuuston esityslistan liitteenä. Sanotussa selvityksessä mm. sanotaan, että yhtiöitettäessä Kuopion kaupunkilaiset maksavat noin 6 % korkeampia hintoja kaukolämmöstään ja sähkönsiirrostaan ja, että liiketoiminnoille on tulevaisuudessa helpompi etsiä kumppaneita tai tehdä muita yritysjärjestelyjä niiden ollessa osakeyhtiössä osakeyhtiölainsäädännön alaisuudessa. 
Todellisuudessa tuo 6 % olisi vain lisämenojen alkusoittoa. Se ei riittäisi edes alkupaloiksi. Ja mikä pahinta - laajalla yhtiöittämisellä nähtävästi tähdätään Kuopion Energian todelliseen pilkkomiseen ja/tai myyntiin. Se on nyt lipsahtanut esiin monien eri henkilöiden puheenvuoroissa.
Jos Yläjärven johtaman energiatyöryhmän esittämä Kuopion Energian laaja liiketoimintojen yhtiöittäminen uudelleen järjestelemisestä toteutuisi, jota myös 13.03.2006 ”energian asiantuntijoista” koottu kaupunginhallitus on valtuustolle esittänyt, niin siitä tulisi malliesimerkki kuopiolaisten edunvastaisesta toiminnasta, jolle takarajaa ei ole näköpiirissä.
Ja lopuksi: Suosittelen niille valtuutetuille, jotka eivät uskalla irtautua ryhmäpäätöksestä kuopiolaisten edunmukaisesti, vanhan kalanutun viemistä tuolin selkänojalle päättäjän paikalle.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kaupunginvaltuutettu
Kuopio