Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"



Tervetuloa kotisivuilleni!


Puhe - tiedoksi kaikille - joka jäi pitämättä valtuuston 31.8.2015 kokouksessa.

Tiedoksi kaikille Kuopion kaupunginvaltuutetuille ja kuopiolaisille 31.8.2015

                                                                                                                                                                                                            Kun laitoin heti Kuopion kaupunginvaltuuston 31.8.2015 kokouksen jälkeen oheisen puheeni, joka jäi pitämättä sanotussa kokouksessa, kotisivuilleni www.kalevikauhanen.fi , sekä kolmelle toimittajalle, niin monet kuopiolaiset ovat pyytäneet minua lähettämään sanotun puheeni tiedoksi kaikille valtuutetuille sekä muille kuopiolaisille, sillä ”kaikki eivät hoksaa käydä kotisivuillasi juttujasi lukemassa”.

Puheenvuoro saa kestää 3 minuuttia. Kirjoittamani puhe jäi pitämättä, koska sen pitäminen/lukeminen kestää n. 9 minuuttia ja olisi vaatinut välillä muiden puheenvuoroja puheeni jatkamiseen.

Hetti Rytsy oli minua nopeampi ja käytti ensimmäisen puheenvuoron. Koska muiden valtuutettujen puheenvuoropyyntöjä ei minun jälkeeni ilmaantunut, niin että olisin voinut jatkaa (3x3 min.) puhettani 2 x 3 minuuttia kahden valtuutetun puheenvuoron jälkeen, niin jouduin tekemään oheisen lyhyen esityksen kaupunginjohtaja Petteri Parosen siirtämiseksi toisiin tehtäviin.

Kaikkein ihmeellisintä, että puheessaan Hetti Rytsy oli ”kääntänyt takkinsa nurin”, sillä vielä kunnallisvaalien 2012 edellä hän oli niin kovasti pistämässä Petteri Parosta pihalle, koska - ”Paronen on niin kyvytön ja osaamaton kaupunginjohtaja”.
Ennen muinoin sanottiin, että ”hyvät voitelut tuovat hyviä tuloksia”. Mitä Hetti tavoittelee?

Kun ensimmäisen kerran minut v. 2000 valittiin Kuopion kaupunginvaltuustoon, niin ”pehkoissa alkoi käydä kova kuhina”, - ”Kauhasta ei saa missään tapauksessa valita ainakaan kaupunginhallitukseen, tarkastuslautakuntaan eikä teknilliseenlautakuntaan, sehän käy tutkimaan herrojen rötöksiä”!

Ilmeisesti sana oli kiirinyt, sillä toimiessani v. 1981 alkaen Kuopion kaupungin luottamustehtävissä olin joutunut ns. pistämään mm. väestönsuojelupäällikön, palopäällikön ja koulutoimenjohtajan ”järjestykseen”!

”Energia-aloitteeni 13.4.2015” allekirjoittajia ja esitykseni 31.8.2015 kannattajia olisi ollut melkoinen joukko, jos olisivat uskaltaneet poiketa ryhmäpäätöksestä!

Jos joku Teistä haluaa tutustua paremmin mm. Energiaan, niin sovitaan aika jolloin tulet kotiini tutustumaan kolmeen komerolliseen papereita sekä levyihin & tikkuihin.

Sanottakoon vielä, että kiistatta olen pelastanut Kuopion Energian, eli säästänyt Kuopiolle / kuopiolaisille n. 650 - 800 miljoonaa euroa ja yhden veroprosentin, eli ns. keskivertoperheelle n. 12000 - 16000 euroa ja yhden veroprosentin - tähän mennessä.

Tietoa löytyy hieman sanotuilta kotisivuiltani www.kalevikauhanen.fi

Puheenvuorossani on vain pari vinkkiä rötöksistä joista minulle on kerrottu. Valitettavasti minun voimani eikä rahani ole yksin riittäneet asioiden selvittämiseen, koska vastassa on ollut ”kaupungin mafia ja rahat - rapparit ja miliisi”.

Ensimmäisen kerran otin kantaa Kuopion Energian pelastamiseen 6.3.1998, eli yli 17 vuotta on vierähtänyt Energian parissa. Mm. varatuomari, asianajaja, filosofian maisteri Pauli Markkanen on sanonut minulle monta kertaa: ”Minä en olisi yksin pystynyt tekemään sinun laatimia asiakirjoja ja muita siihen liittyviä papereita - minun olisi pitänyt pyytää joku energiakonsulttifirma avukseni. Sinun työsi on monen lisensiaattityön arvoisia, ei pelkästään satojen miljoonien, vaan ikuisen monopolin eli Enenergia pelastamisessa”.

Kuka teistä ja/tai tuntemistanna kuopiolaisista ja/tai suomalaisista pystyisi samaan kuin minä?


Puhe, joka jäi pitämättä valtuuston 31.8.2015 kokouksessa

Arvoisa herra puheenjohtaja - hyvät naiset ja herrat

Olen vannonut sotilasvalan, tuomarinvalan sekä virkavalan, ja - toimin valojeni edellyttämällä tavalla.

Vuodesta 1957 alkaen olen tarvittaessa laittanut rikollisia ja/tai ketaleita järjestykseen.

Luottamustehtävät aloitin v. 1958 silloisen Rajajääkäriliiton Kemijärven osaston rahastonhoitajana.                         Kuopion kaupungin luottamustehtävät aloitin vuonna 1981 silloisen väestönsuojelulautakunnan puheenjohtajana.

Kuopion kaupunginhallituksen 12.01.2001 - mm. Savon Sanomissa julkaistussa ilmoituksessa - "Virkoja avoinna" -  kaupunginjohtajan avoinna olevaan virkaan valittavalta vaadittiin virkaan soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja hyvää käytännön kunnallishallinnon tuntemusta. 

Pyysin silloista Leppävirran kunnanjohtaja Jussi Huttusta laittamaan paperit hakuun, Jussi laittoi, mutta minun voimani ei yksin hänen valintaansa riittänyt. Petteri Paronen valittiin, vaikka mm. Parosen valinnasta valituksen tehnyt henkilö katsoi, että valitun farmasiantohtorin tutkinto ei ole virkaan soveltuva ja kunnallishallinnon tuntemus puuttuu.

Kuvaavaa, kun yksi kuopiolainen sanoi, että - ”tuntuu aivan kuin leipuri olisi valittu sähköasentajan töihin”.

Pelimiehet ilmeisesti tiesivät rehtori Parosen lahjusjutuista ja kytköksistä professori Riekkiseen ja sen vuoksi halusivat Parosesta kaupunginjohtajan, eli kuten yksi kuopiolainen virkamies kysyi: ”voiko ketale sanoa toisille ketaleille - älkää olko ketaleita?”

Kuopion käräjäoikeudessa 11.3.2005 ja sittemmin Itä-Suomen hovioikeudessa 11.12.2007 syyttäjä Jukka Haavisto vaati Kuopion yliopiston entiselle rehtorille, kaupunginjohtaja Petteri Paroselle ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksenottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Monet asioihin perehtyneistä ovat kauan sanoneet, että - ”jos asianajajaksi saa vapaamuurarin, niin rikoksesta ei juuri tuomita”, niinpä - ei silloinkaan.

Kuopion kaupunki on avustanut kaupunginjohtaja Petteri Parosen osittain omistamaa Medfiles Oy:tä 32 000 eurolla. Mitä muita ihmeellisyyksiä sieltä olisi löytynyt, jos esittämiäni kaupungin erityistilintarkastuksia olisi tehty?
                                                                                                                   
Yhtenä esimerkkinä, kun minua pyydettiin Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n eli Kuopaksen hallituksen puheenjohtajaksi syksyllä 2000 kunnallisvaalien jälkeen, - otin selvää yhtiön hallinnosta, henkilöstöstä ja taloudesta, silloisilta tilintarkastajilta sekä viideltä muulta asiantuntijalta, mm. talouteen liittyvistä kysymyksistä, (Juhani Nousiainen, Seppo Vauhkonen, Hannu Harjunheimo, Martti Rönkkö ja Markku Auvinen,) niin sain kaikilta kuulemiltani vain ylistäviä lausumia -  ”Kuopas on paras Kuopion yhtiöistä” ja silloisesta toimitusjohtajasta sanottiin, että hänet valittiin Kuopaksen toimitusjohtajaksi alan ammattimiehenä ja huippuosaajana.

Ilmeisesti näin oli, sillä vuonna 2006 esittämässäni erityistilintarkastuksessa rötöksiä löytyi vain vajaa kolme miljoonaa euroa. Kuten sanotussa ”Parosen lahjusjutussa”, niin Karvosellakin oli asianajana vapaamuurari. Niinpä syyttäjä ei edes yhtynyt asianomistajan rangaistus ja korvausvaatimuksiin. Lue lisää kotisivuiltani, ”Huomioita Kuopaksesta 2001 alkaen”.

Kun 1998 kävin tutkimaan Kuopion Energiaan liittyviä kysymyksiä, niin kahdelta taholta minulle kerrottiin, että vuonna 1997 oli yhtenä yönä hävinnyt kaupunginkassasta 338 miljoonaa markkaa ja niitä kahta virkamiestä jotka olisivat asiasta jotakin tienneet, - ei löytynyt.

Sanotulle huhulle ajattelemisen aihetta antoi - entisen kaupunginjohtaja Eino Luukkosen kirjoitus tammikuussa 1998 (SS 24.1.1998), jonka mukaan kaupungin kassavarat v. 1994 olivat olleet 490 miljoonaa markkaa suuremmat kuin v. 1998 ja toisena kytköksenä, - sittemmin syyskuussa 1998 Kaupunkienergia Oy:n salaisesta 8 kohdan mittarista paljastuneet tiedot.

Kun tähän lisää - vain mm. Kuopion kaupungin rahoitusjohtaja Esa Hurmeen huuhtelut vuosina 1988-1993 osakemarkkinoilla, niin kaupungilla on ollut tosipohjaa mihin rakentaa painajaisia. 

Yhtenä esimerkkinä huonosta taloudenhoidosta ja osaamattomuudesta on Kuopion kaupungin omistaman, Kuopion Pysäköinti Oy:n alatorihanke. Kun ns. toriremontin piti vuoden 2009 kustannusarvion mukaan maksaa noin 29 miljoonaa euroa, niin lehtitiedon mukaan Kuopion alatorin rakentaminen oli maksanut jo kesäkuun 2014 alkuun mennessä n. 64 miljoonaa euroa. Kustannusarvion ylitys on siis yli kaksinkertainen eli n. 120 %.  Lopullista menoerää ei vielä tiedetä, koska työt jatkuivat?  Vuosittaisen tappion on arvioitu olevan n. 3-4 miljoonaa euroa (SS 3.6.2014).

Missä yksityisesssä yhtiössä moista sallittaisiin? Siellä olisi jo aikaa sitten sanottu pääpomolle, että - ”jätä avainippusi pöydälle, ota hattusi ja lähde nostelemaan”!

Toisena esimerkkinä miljoonien eurojen jatkuvat vuosittaiset menetykset konsuttiyhtiöille töistä, - jotka pitäisi pääosin tehdä kaupungin henkilöstön toimesta. Yhtenä esimerkkinä, että ydinkaupungin osuus konsulttipalkkioista
vuonna 2014 oli n. 8 494 000 euroa.
                                                                       
Kuinka paljon kaupungin omistamat yhtiöt ja liikelaitokset, esim. Kuopion Pysäköinti Oy, Kuopion Energia ja Kuopion Energia Oy ovat maksaneet mm. Pöyry Finland Oy:lle Kuopion Pysäköinti Oy:n alatorihankkeen selvityksistä ja Kuopion Energian yhtiöittämiseen liittyvistä selvityksistä - ei ole tiedossa, koska kahteen selvityspyyntööni kaupungin sisäinentarkastaja ei ole antanut tietoja.

Konsulttipalkkioista muinoin sanottiin, että käytännössä asia voi kulkea niin, että konsultille sanotaan, - ”saat tästä työstä - jonka teet ohjeitteni mukaan 150 000 - kun annat minulle pöydän alla 50 000”?

Yhtenä esimerkkinä esitys 10.11.2014 Kuopion Energian yhtiöittämisestä, jossa ilmeisesti taka-ajatuksena oli jo vuonna 1998 alkanut toiminta Kuopion Energian myyminen pörssiin, kaupungin talouden paikkaamiseksi (SS 11.11.2014 ja SS 16.12.2014) ja ”pelimiesten kukkaron lihottamiseksi”.  Myyntipalkkioiden sanottiin jo 1998 olleen jopa 10 % myyntihinnasta.

Jos kaupungin omistama liikelaitos myydään ydinkaupungin tilitietojen kaunistamiseksi kaupungin kokonaan omistamalle yhtiölle velaksi, kuten Kuopion Energia, niin sitä voisi jo sanoa eräänlaiseksi huijaamiseksi.

Vaikka kaupunginjohtajan avuksi on valittu kaksi  kertaa kolme apulaista, eli yhteensä kuusi kallispalkkaista ”kovaa johtajaa” (SS 21.9.2004 ja SS 29.6.2010), niin päävastuu mm. kaupungin taloudesta ja siihen kuuluvista toiminnoista on kaupunginjohtajalla.

Kuopion talous on ns. ”kuralla ja konkurssin partaalla”, pääosin kaupunginjohtajan huonosta johtamistaidosta ja osaamisesta johtuen. Lainaa asukasta kohti on jo yli kahdeksantuhatta euroa. 

On todettava, että Petteri Paronen ei nauti enää sellaista luottamusta jota Kuopion kaupunginjohtajana toimiminen edellyttää.

Esitän, että ilmeisesti Suomen suurinta kaupunginjohtajan palkkaa nauttiva, vähäiseksi katsottavan ammatti- ja johtamistaidon omaava, kaupunginjohtaja farmasiantohtori Petteri Paronen siirretään Kuopion kaupunginjohtajan virasta johonkin muuhun kaupungin toimeen ja nykyinen Kuopion kaupunginjohtajan virka julistetaan julkisesti haettavaksi!

Tämän puheen kirjoitti kaupunginvaltuutettu Kalevi Kauhanen

Puheenvuoro saa kestää vain 3 minuuttia. Koska puheeni olisi ollut yli 9 minuuttia, niin jouduin tekemään vain lyhyen esityksen koska puheenvuoropyyntöjä ei ollut, että olisin voinut jatkaa keskenjäänyttä puhettani toisten puheenvuorojen jälkeen!                                                                                                             Oheisena valtuustossa 31.8.2015 tekemäni esitys:

Viitaten valtuustoaloitteessani oleviin tietoihin esitän, että kaupunginjohtaja farmasiantohtori Petteri Paronen siirretään Kuopion kaupunginjohtajan virasta johonkin muuhun kaupungin toimeen ja nykyinen Kuopion kaupunginjohtajan virka julistetaan julkisesti haettavaksi!

 

Valtuustoaloite 13.4.2015 Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Parosen siirtämiseksi toisiin tehtäviin

Viite 1
Kuopion kaupunginhallituksen 12.01.2001 ilmoituksessa - "Virkoja avoinna" -  kaupunginjohtajan avoinna olevaan virkaan valittavalta vaadittiin virkaan soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja hyvää käytännön kunnallishallinnon tuntemusta (SS 13.01.2001). Petteri Parosen valinnasta mm. valituksen tehnyt henkilö katsoi, että valitun farmasiantohtorin tutkinto ei ole virkaan soveltuva ja kunnallishallinnon tuntemus puuttuu (SS 29.05.2001 ja SS 15.11.2002). Farmasiantohtori Petteri Paronen astui 1.8.2001 Kuopion kaupunginjohtajan virkaan.

Viite 2
Kuopion käräjäoikeudessa 11.03.2005 syyttäjä Jukka Haavisto vaati Kuopion yliopiston entiselle rehtorille, kaupunginjohtaja Petteri Paroselle ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksenottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä (SS 12.03.2005).

Viite 3
Itä-Suomen hovioikeudessa 11.12.2007 syyttäjä Jukka Haavisto vaati Kuopion yliopiston entiselle rehtorille, kaupunginjohtaja Petteri Paroselle ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksenottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä (SS 12.12.2007).

Viite 4
Kuopion kaupunki on avustanut kaupunginjohtaja Petteri Parosen osittain omistamaa Medfiles Oy:tä 32000 eurolla (SS 26.11.2013 ja SS 30.11.2013).

Viite 5
Kuopion kaupungin omistaman, Kuopion Pysäköinti Oy:n alatorihankkeen, eli ns. toriremontin piti v. 2009 kustannusarvion mukaan maksaa n. 29 miljoonaa euroa. Lehtitiedon mukaan Kuopion alatorin rakentaminen on maksanut jo kesäkuun 2014 alkuun mennessä n. 64 miljoonaa euroa. Kustannusarvion ylitys on siis yli kaksinkertainen eli n. 120 %. Lopullista menoerää ei vielä tiedetä, koska työt jatkuivat? Vuosittaisen tappion, eli ns. miinusmerkkisen tuloutuksen, on arvioitu olevan n. 3-4 miljoonaa euroa (SS 3.6.2014).

Viite 6
Miljoonien eurojen jatkuvat vuosittaiset menetykset ns. konsuttiyhtiöille töistä, jotka pitäisi pääosin tehdä kaupungin henkilöstön toimesta. Yhtenä esimerkkinä, että ns. ydinkaupungin osuus konsulttipalkkioista v. 2014 oli 8 494 035 euroa.
Kuinka paljon kaupungin omistamat yhtiöt ja liikelaitokset, esim. Kuopion Pysäköinti Oy, Kuopion Energia ja Kuopion Energia Oy ovat maksaneet mm. Pöyry Finland Oy:lle Kuopion Pysäköinti Oy:n ns. alatorihankkeen selvityksistä ja Kuopion Energian yhtiöittämiseen liittyvistä selvityksistä ei ole tiedossa, koska Kalevi Kauhasen kahteen (2) selvityspyyntöön kaupungin sisäinentarkastaja ei ole antanut tietoja.

Viite 7
Esitys 10.11.2014 Kuopion Energian yhtiöittämisestä, jossa ilmeisesti taka-ajatuksena jo vuonna 1998 alkanut toiminta Kuopion Energian myyminen pörssiin, kaupungin talouden paikkaamiseksi (SS 11.11.2014 ja SS 16.12.2014) ja ”pelimiesten kukkaron lihottamiseksi”. Myyntipalkkioiden sanottiin jo 1998 olleen jopa 10 % myyntihinnasta.

Viite 8
Kaupunginjohtajan avuksi, eli ns. apulaiskaupunginjohtajiksi on valittu kaksi (2) kertaa kolme (3) apulaista, eli yhteensä kuusi (6) kallispalkkaista ”kovaa johtajaa” (SS 21.9.2004 ja SS 29.6.2010).
Vaikka kaupunginjohtajalla on paljon apulaisia, niin hän on virkamiehistä päävastuussa mm. kaupungin taloudesta ja siihen kuuluvista toiminnoista. Kuopion talous on ns. ”kuralla ja konkurssin partaalla”, pääosin kaupunginjohtajan huonosta johtamistaidosta / osaamisesta johtuen. Lainaa asukasta kohti on jo yli kahdeksantuhatta euroa. 

Me allekirjoittaneet Kuopion kaupunginvaltuuston jäsenet katsomme, että Petteri Paronen ei nauti enää sellaista Kuopion kaupunginvaltuuston luottamusta jota Kuopion kaupunginjohtajana toimiminen edellyttää.

Esitämme, että ilmeisesti Suomen suurinta kaupunginjohtajan palkkaa nauttiva, vähäiseksi katsottavan ammatti- ja johtamistaidon omaava, kaupunginjohtaja farmasiantohtori Petteri Paronen siirretään Kuopion kaupunginjohtajan virasta johonkin muuhun kaupungin toimeen ja nykyinen Kuopion kaupunginjohtajan virka julistetaan julkisesti haettavaksi!

Kuopiossa  13.04.2015
  
Kaupunginvaltuutettu.
       Kalevi Kauhanen

Muut Kuopion kaupunginvaltuutetut eivät uskaltaneet allekirjoittaa aloitettani, "koska ryhmäpäätös sitoi heitä"!