Puheeni ja ehdotus valtuustossa 23.10.2006
Arvoisa Rouva puheenjohtaja
Hyvät naiset ja herrat
Vaikka Kuopion Energiaa ei nyt olla myymässä, niin aluksi siteeraan eli luen muutamia virkkeitä Kuopion Energian entisen toimitusjohtaja Raimo Martikan kirjoituksesta, jonka hän oli julkaissut 15.12.1994 Kuopion Energialaitoksen Pika Sähläyksessä, eli ns. sisäisessä lehdessä. Näin Martikka arvioi Kuopion Energiaa:
”Jos energialaitos myydään, mitä se merkitsee?
Sähkölaitos- ja kaukolämpötoiminnan kannalta energialaitos on ihanteellinen toimialue. Maantieteellisesti alue on pieni ja sen asukastiheys on hyvin korkea, joten jakelukustannukset käytettyä energiayksikköä kohti ovat pienet.
Suuri energiatiheys ja korkea kaukolämmitysaste ovat puolestaan mahdollistaneet vastapainevoiman tuotannon Haapaniemellä. Vastapaine tuotanto on kaikkien voimamiesten unelma: Kaukolämpöputouksen ansiosta hiilivoimalaitoksen investointikustannuksella voidaan tehdä erittäin edullista vastapainesähköenergiaa.
Tämä on kuopiolaisten luonnonvara, jota hyvin voidaan verrata vesiputoukseen.
Se, että energialaitos on pystynyt tulouttamaan viime vuosina kaupungille noin 50 miljoonan markan vuotuisen näkyvän tuloksen, se on pystynyt myös ”piilotulouttamaan” rahaa sähkön ja lämmön käyttäjille valtakunnan halvimpiin kuukuvalla energian hinnalla.
Kuten hyvin tiedämme, energialaitos on varsin voitollinen yritys. Jos energialaitos myydään, mitä suuremman ostohinnan uusi omistaja joutuu maksamaan, sitä suuremman vuotuisen voiton se energialaitokselta haluaa, jotta tehty investointi olisi kannattava.
Tällä tavoin kuopiolaiset sähkön ja lämmön käyttäjät joutuisivat maksamaan esimerkiksi kymmenessä vuodessa energialaitoksen toiseen kertaan. Kaupunki ei ole myymässä verovaroin rakennettua laitosta, vaan asiakkaidemme - sähkön ja lämmön käyttäjien - rahoilla rakennettua laitosta.”
Näin kirjoitti ja tätä mieltä oli Kuopion Energian silloinen toimitusjohtaja Martikka vielä 15.12.1994, kunnes hän muutamaa vuotta myöhemmin eli ainakin jo vuodesta 1997 alkaen oli - jostakin syystä - yhdessä silloisen kaupunginjohtaja Kauko Heurun kanssa, innokkaasti myymässä eli ”lahjoittamassa” Kuopion Energiaa.
Tilanne ei ole paljon muuttunut Martikan ajoista. Vieläkin Kuopion Energia tulouttaa kaupungille n. 10 miljoonaa euroa vuosittain ja ”piilotulouttaa” asiakkaille energian valtakunnan edullisimmilla hinnoilla.
Tosin sijoittajien ahneus on kasvat ja on tullut päästökauppa, jossa omat päättäjämme olisivat voineet toimia paremmin valitsijoittensa eteen sekä tietenkin tämä sähkömarkkinalain muutos, jonka takia tässä nyt taas jahkaillaan. Lain muutoksessa jos missä, niin taas päättäjiemme kyvyt tulivat esiin.
Kun EU:n direktiivi vaati sähkön siirron ja sähkön myynnin / tuotannon eriyttämistä vain yli 100 000 asiakkaan yrityksessä, niin päättäjät Helsingissä pistivät 5,56 kertaa paremmaksi, eli meillä on eriytettävä jo yli 18 000 asiakkaan ”vertikaalisesti integroituneessa” yrityksessä.
Direktiivin mukaan eriyttäminen ei koskenut ”horisontaalisesti integroituneita” yrityksiä, eli sellaisia jotka sähkön tuotannon ja sähkön siirron lisäksi harjoittavat jotain muuta sähköön liittymätöntä toimintaa - kuten Kuopion Energia joka tuottaa kaukolämpöä, - niin jostakin syystä tässäkin pistettiin paremmaksi kuin mitä direktiivi vaati.
Valtuuston 3.4.2006 päättämä malli on niin sekavan oloinen, että siitä ilmeisesti tulee huonosti toimiva tai vieläkin huonompi. Asiantuntijoiden mukaan sellainen malli, jossa sähkön siirto eriytetään erilliseksi yhtiöksi, joka vuokraa sähköverkon kaupungilta - olisi kaikkein toimivin ja samalla edullisin - sekä kaupungille että kaikille kuopiolaisille.
Tässä mallissa kaikki muu toiminta jäisi liikelaitokseen, selvittäisiin pienemmillä kuluilla ja säästyttäisiin vero-kikkailulta.
Hyvät naiset ja herrat, pyydän, että vielä mietittäisiin asiaa - meidän kaikkien etu on nyt kauaskantoisesti kyseessä!
Ehdotan, että asia eli aloite palautetaan uudelleen valmisteluun.