Puuttuuko Kuopion Energian arvosta miljardi markkaa? (SS 31.01.1999)
Puuttuuko Kuopion Energian arvosta miljardi markkaa? (31.01.1999)
Pekka Kantanen ja Hannu Isotalo eivät ole vieläkään perustelleet: miksi he olivat puuhaamassa ja/tai neuvottelemassa Kuopiolle ja kuopiolaisille erittäin epäedullista Kuopion Energian fuusioimista Espoon Sähkö Oyj:een.
Silloinen uskottelu, että pieni ei pärjää kilpailussa sähkömarkkinoiden vapautuessa, on osoittautunut kuten vain odottaa saattoikin, päättäjien tahalliseksi harhauttamiseksi katsottavaksi huuhaaksi. Kuopion Energia kun tekee viimeisen arvion mukaan vuonna 1998 vielä paremman tuloksen kuin v. 1997, katteen ollessa noin 109 milj. markkaa. Jakeluyhtiöillä sen sijaan ei mene yhtä lujaa.
Kun Kuopio omistaa Kuopion Energian, niin tuon 109 milj. mk Kuopio voi käyttää kuten haluaa, investoida sen kokonaan tai tulouttaa kaupungin kassaan esim. 50 milj. mk ja käyttää investointeihin 59 milj. mk. Sen sijaan fuusiossa Espoon alaisena oltaessa kaupungille on laskettu tulevan vain noin 30 milj. markkaa. Torpparina olo ei siis ole herkkua, sen totesi jo aikoinaan Koskelan Akselikin.
Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi herätti kirjoituksellaan (SS 25.1.99) kysymyksen: onko Joensuussa etevämmät energian neuvottelijat ja kauppamiehet kuin Kuopiossa? Lyhyesti sanottuna: siltä näyttää. Saadun tiedon mukaan v. 1997 Joensuun Energian nettotulos on ollut vain 18,7 milj. mk, vaikka sähkön keskihinta on ollut
Joensuussa keskimäärin 10 % korkeampi kuin Kuopiossa. Kuopion Energian nettotulos 1997 oli 60,7 milj. mk.
Jos Kuopion Energialle laskee arvoa suhteella Joensuun Energiasta tarjouskilpailussa Espoon Sähkön tarjoaman 575 milj. mk:n (rahaa 440 ja vastattavia velkoja 135 milj. mk) ja kummankin yhtiön nettotuloksen mukaan, niin fuusiosopimukseen Kuopion Energialle määritelty arvo 846 milj. mk muuttuisi 1866 miljoonaksi markaksi.
Huikean hinnan on siis aiottu yhtiökumppani ns. jakeluyhtiö Espoon Sähkö tarjonnut jakeluyhtiöstä, Joensuun Energiasta, tuotannossa omavaraiseen Kuopion Energiaan verraten. Eihän Joensuun Energiasta ollut enää myynnissä tavallaan kuin jakeluverkosto, sillä oma tuotanto oli jo myyty IVO:lle aikaisemmin. Lisäksi Joensuun neuvottelijat olivat ymmärtäneet kirjata sopimuksiin, että tariffeja ei nosteta. Vain energian hinnannousu tai veron korotus tekevät poikkeuksen.
Aiotun yhtiökumppanin vaikeasti ymmärrettävästä rajusta tarjouksesta on muistettava, että jos kaupat toteutuvat, niin Kaupunkienergia Oyj:n maksuista ja veloista Kuopio vastaa fuusiossa 28,2 %, eli sanotusta 575 milj. mk:sta 162 milj. mk. Jos Joensuussa ilmestyvää Karjalaista silmäilee, niin joutuu myöntämään huikean eron myös tiedottamisessa.
Jos tiedottaminen olisi ollut yhtä avointa Kuopiossa, niin fuusiopäätöstä ei olisi täällä tehty. Avoimuudesta esimerkkinä, että vaikka kyseessä oli miljardien kauppa, niin fuusiopäätöstä tehdessään Kuopion valtuutetuilla oli käytössään yhtiöiden arvovertailun suorittamiseksi ainoastaan puolen sivun verran tekstiä, sekin allekirjoittamattomassa muistiossa, jossa vuosilukujen lisäksi oli vain kaksi lukua: 846 milj. mk ja 137 mk eli Kuopion Energialle ilman tarjouskilpailua annettu arvo ja Espoon Sähkö Oyj:n osakkeen pörssikurssi edelliseltä syksyltä. Sitä voisi jo sanoa häikäilemättömäksi ja törkeäksi päättäjien luottamuksen hyväksikäyttämiseksi.
Joensuun suurempaa avoimuutta tiedotuksessa kuvaa myös se, että Karjalaisessa (26.1.99) on kerrottu niiden kansanedustajaehdokkaina olevien kaupunginvaltuutettujen nimet, joiden puolueita, lehden saaman tiedon mukaan, Joensuun Energia Oy on ollut valmis tukemaan rahallisesti vaalityössä.
KALEVI KAUHANEN Kapteeni evp. Kuopio