Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Rakennetaanko suurimman vesistömme turmeleva Finnpulp Sorsasaloon? (SS 18.4.2016)

Rakennetaanko suurimman vesistömme turmeleva Finnpulp Sorsasaloon? (18.4.2016)

Parhaimmat kiitokset Olavi Hiltuselle (SS 17.4) ja Eero Väätäiselle (SS 15.4) erinomaisista ”Finnpulp-kirjoituksista”! Niistä selviää kaikki suunnitellun  maailman suurimman biotuotetehtaan rakentamiseen liittyvät tärkeimmät asiat, eli miksi sitä ei pidä rakentaa Sorsasaloon - pilaamaan Suomen suurinta vesistöä.

Kun ensimmäisen kerran kuulin huhua, että Finnpulpia ollaan puuhaamassa / rakentamassa keskelle Kuopiota, niin luulin sitä aprillipilaksi. Kun sitten Savon Sanomissa 2.2.2015 kerrottiin sanotusta hankkeesta, jota Kuopion kaupunginhallitus oli salannut 2 vuotta (mtv.fi/uutiset 10.06.2015), niin sitä oli uskominen.
Kun lisäksi artikkelista, ”Finnpulp olisi alueelle rahasampo” (SS 4.12.2015), ilmeni konsulttifirmojen Ramboll Finland ja Pöyry Oyj:n arviot, niin heräsi kysymys, ”ovatko  pelimiehet taas asialla”? Muistettakoon, että Kuopion Energian yhtiöittämisessä 2014 konsulttina toimi Pöyry Oyj.

”Me kuopiolaiset emme tarvitse Talvivaaraa keskelle Kuopion kaupunkia”. Finnpulp on hyvä hanke ja se pitää toteuttaa, mutta ottaen huomioon vesistön turmelemisen lisäksi myös ns. pullonkaulaliikenteen, Kallansillat ja Jännevirran sillan sekä haju- ja meluhaitat, niin sitä ei pidä rakentaa Sorsasaloon. Sopivia paikkoja löytyy muualta. 

Meillä Suomessa, jossa WC:n pönttöönkin löräytetään hyvää ja puhdasta juomavettä, ei vielä ymmärretä millainen aarre meillä on puhtaissa pohjavesissämme ja järvissämme. Asiantuntijat ovat sanoneet, että suurimmat sodat tullaan tulevaisuudessa käymään puhtaasta vedestä. Taannoin japanilaiset herrat, todettuaan valtaiset järvialueemme, sanoivat, että ”jos meillä olisi käytettävissämme näin laajat ja puhtaat vesistöt, niin voisimme tuottaa ja myydä kalaa koko maapallon asukkaille”.

Säilyttäkäämme suurin vesistömme - aarteemme niin puhtaana, että tulevat sukupolvetkin voivat vielä laulaa ”Kallavesj laulua, eli ... siellä paesto sären kylyk, poeka kuv vua, onkeen sylyk ...”!

Kalevi Kauhanen
Kaupunginvaltuutettu
Kuopio