Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Saalistajat jahtaavat energiayhtiöitä! (SS 09.10.2001)

Saalistajat jahtaavat energiayhtiöitä! (09.10.2001)

Keskisuomalaisessa julkaistuun lehtiartikkeliin (11.9) sekä Jyrki Korpivaaran (puheenvuoroon (27.9) viitaten, taistelu Jyväskylässä ja Kuopiossa energiayhtiön/laitoksen eli ns. kultamunan pitämiseksi kaupungin/kaupunkilaisten omistuksessa tuntuu olevan samankaltaista.

Kuten Kuopion Energia on kuopiolaisille, niin vastaavasti jyväskyläläisille Jyväskylän Energia Oy näyttää olevan oikea rahasampo ja kultamuna, kuten varsinkin suurempien kaupunkien energiaenergiayritykset yleensäkin omille kaupungeilleen. Koska ne tekevät erittäin hyvää tulosta, varmasti ja riskittömästi, niin ne ovat himottuja kohteita suuryhtiöiden kaapattaviksi.

Uhkakuvien luominen ja pelotteleminen omistuksen riskeillä on harhauttavaa. Todellisia riskejä tuotannossa omavaraisella energiayrityksellä ei ole, jos tuotanto- ja jakelukoneisto pidetään kunnossa. Tuleehan valtaosa tuloksesta monopolitoiminnalla, kaukolämmöllä ja sähkönsiirrolla, ja että ainoan kilpailtavan sähkön hinnankin ennustetaan nousevan lähivuosina Keski-Euroopan tasolle eli noin kaksinkertaiseksi nykyisestä.
Energiaa varmempaa keinoa todella rahastaa, varsinkin jatkoa ajatellen, on vaikea osoittaa. Viimeistään pakkasella maksaa jupisematta sähkö- ja lämpölaskunsa.

Miksi konsulttiyhtiöt selvityksissään ja pelimiehet yms. puuhaajat ehdottavat päättäjille kuntien tuotavimman ja riskittömimmän omaisuuden myyntiä? Ilmeisesti selitys on varsin yksinkertainen. Arvellaanhan yleisesti palkkioiden olevan jopa n. 3-5 % myyntihinnasta, jos kauppa toteutuu. Niinpä myyntihinnan ollessa esim. 1,2 miljardia markkaa, palkkio voisi olla n. 30-60 miljoonaa markkaa.

Kuopiossa on vuodesta 1998 alkaen ollut jo neljä Kuopion Energian kaappaukseen tähtäävää mylläkkää. Näin ensimmäisessä yrityksessä: Silloisen kaupunginjohtaja Kauko Heurun johdolla esittelijät ja valmistelijat höynäyttivät muutaman kaupunginhallituksen silloisen jäsenen avustuksella kaupunginvaltuustoa niin, että se päätti äänin 51-8 myydä/fuusioida (9.3.1998) tuotannossa omavaraisen Kuopion Energian jakeluyhtiöksi luokiteltavalle pörssiyhtiö Espoon Sähkölle pilkkahinnalla.

Päätöksen toteutumisen esti vain ja ainoastaan siitä tehdyt valitukset. Kun valtuutetut sittemmin riittävästi oikeaa tietoa pääasiassa meiltä valittajilta saatuaan totesivat, että myynti ei ole Kuopion eikä kuopiolaisten edun mukainen, päättivät he yksimielisesti luopua (19.4.1999) Kuopion Energian myymisestä ja sen liiketoimintojen yhdistämisestä Espoon Sähköön.

Laskennallisesti Kuopio olisi menettänyt kaupassa n. 60 milj. markkaa vuodessa, mutta ilmeisesti huomattavasti vielä paljon enemmän, sillä Kuopion lääninoikeuden salaiseksi määräämässä arvonmääritysmittarissa Kuopion Energian nettotuloksen oli arvioitu jo vuonna 2000 olevan  44,7 % suuremman kuin 1997. Ei kai pörssiyhtiö olisi myynyt sähköä ja lämpöä kuopiolaisille alhaisemmilla hinnoilla kuin espoolaisille.

Luopuessaan Kuopion Energian lahjanluontoiseksi katsottavasta luovutuksesta Kuopio on siis laskennallisesti jo tähän mennessä säästänyt n. 210 miljoonaa markkaa. Jatkossa kuopiolaisten menetykset olisivat ilmeisesti olleet n. 100-120 milj. markkaa vuodessa.

Ehdotus kaupunkien päättäjille: Älkää myykö energiayritystänne. Sen omistuksen säilyttäminen omissa käsissä on kauaskantoista ja kestävintä politiikkaa. Hyvin ”lypsävää lehmää” ei kannata myydä. On parasta lypsää se itse.
       
KALEVI KAUHANEN                                                                                                                                                                     Kapteeni evp.  Kuopio