Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Savon Voiman osakkeet ostettava takaisin! (SS 18.7.2002)

Savon Voiman osakkeet ostettava takaisin! (18.7.2002)

Vuonna 1997 osa silloisista Pohjois-Savon kuntien isistä oli kilvan ”lahjoittamassa” Savon Voimaa Vattenfallille. Omistus sekä määräysvalta yhtiöön piti luovuttaa ehdoitta ja panna savolaiset maksamaan iänikuisesti ”veroa” ruotsalaisille. Se, että Vattenfall korotti omaa tarjoustaan peräti kolme kertaa vajaan puolen vuoden aikana, osoittaa - miten hyvä yhtiö ja rahasampo oli saalistuksen kohteena.

Ilmeisesti etenkin esittelijöiden ja kellokkaiden mielipiteitä myynnille pehmensivät vahvat voitelut. Pientähän esim. 100 milj. markan voitelut olisivat olleet saavutettavaan hyötyyn nähden. Arvellaanhan jo konsultointipalkkioiden olevan noin 3-5 % myyntihinnasta, jos kauppa syntyy. Olisihan voittojen kynimiseen periaatteessa aikaa  satoja vuosia, sillä energiayhtiö myydään vain kerran. Eihän kukaan hoksaava luovu monopolioikeuksista.

Koska lähes kaikki yhteiskunnan toiminnat on sidottu sähköön ja elämme erittäin kylmässä maassa, ei heikompaan kohtaan kuin energia, sähköön ja lämpöön, voi rauhanaikana iskeä. Siksi varsinkin poikkeusolojen energiahuollosta vastaavan yhtiön tai laitoksen myyntiä pörssiin tai monikansalliselle yhtiölle ehdottaneita ja myyntipäätöksen tehneitä on pidettävä eräänlaisina maanpettureina. Jälkipolvillekin kun pitäisi jättää mahdollisuus täällä selviytymiseen ja olemassaoloon. 

Kun alun alkaen suurelta osalta yksityisten kansalaisten rahoittaman (omistaman) Savon Voiman puolustaminen oli paisunut lähes maakunnalliseksi kapinaksi, niin päättäjät katsoivat parhaaksi luopua kertamyynnistä ja käydä myymään yhtiötä pala kerrallaan. Niinpä nyt  Eastern Groupilla, jonka pääosin omistavat rikkaat amerikkalaiset, on jo hallussaan n. 45 % Savon Voiman osakkeista.

Lyhytnäköisellä kaupalla ”saavutetut synergiaedut”: Kunnat eivät ole löytäneet Savon Voimaa tuottavampaa sijoituskohdetta myynnistä irronneille vähäisille rahoille tai saatu kauppahinta on jo pääosin syöty. Kuntalaisten energian hinnat ovat kohonneet roimasti. Huoltovarmuuteen, esim. ennakoivaan huoltoon linjojen kunnossapitämiseksi lumituhojen ja myrskyjen varalle, ei juuri panosteta. Energiankuluttajilta perityistä voitoista 45 euroa satasesta menee ahneille sijoittajille Atlantin taakse. 

Kuitenkin nyt ja jatkossa edelleenkin köyhtyvät sekä rahapulassa olevat kunnat tarvitsisivat voitoista jokaisen sentin itse. Varmaan jokainen meistä maksaisi mieluummin voittoja omaan maakuntaan, kuin Atlantin taakse.

Hintojen kohottaminen sekä varmuuden pudottaminen ulkomaisten sijoittajien osinkojen maksimoimiseksi, ei ole myyjien kunniaksi. Onhan esim. kaukolämpö Savon Voimalla (Atro Oyj) nyt keskimäärin lähes 30 % kalliimpaa ja sähkö 5000 kWh vuodessa kuluttavalle noin 20 % kalliimpaa kuin vastaavasti hyvin kannattavalla Kuopion Energialla. 

Manta-myrskyn tuhoja lokakuussa 1985 korjasi yli 250 Savon Voiman miestä ja ulkopuolista korjausapua oli lisäksi noin 100 henkeä. Pisimmät sähkökatkokset kestivät tuolloin 3 päivää. Nyt Unto-myrskyn 5.7.2002 aiheuttamia vikoja korjasi enimmillään vain noin 150 henkilöä, jotka oli haalittu kokoon peräti viidestä eri yhtiöstä eri puolilta Suomea. Satoja asiakkaita oli lähes viikon ja suuri joukko jopa 11 päivää ilman sähköä.

Teollisuudelle ja varsinkin uutta sijoituspaikkaa katsovalle yritykselle on tärkeää edullinen energia ja tietty varmuus sen saannista. Varsinkin jatkossa on turha haaveilla maakuntaan paljon energiaa kuluttavaa yritystä, jos energian hinnat ovat korkeat ja toimitus epävarmaa.

Mutta peliä ei ole vielä kokonaan pelattu. Onhan todellinen päätösvalta vielä kunnilla, jos sitä halutaan käyttää. Sijoitetun pääoman tuottoa voisi laskea pienentämällä energian hintoja ja panostamalla enemmän varmuuteen. Ehkä silloin ulkomaisten sijoittajien kiinnostus laimenisi ja myydyt osakkeet olisivat ostettavissa kunnille takaisin.

Ehdotan, että kuntien päättäjät käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja ryhtyvät tarvittaviin toimenpiteisiin Eastern Groupille myytyjen Savon Voiman osakkeiden takaisin ostamiseksi.
 

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio