Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Torin alus ja pysäköinti! (VS 10.10.2012)

Torin alus ja pysäköinti! (10.10.2012)

Kun Kuopion Pysäköinti Oy:n rahoitusratkaisun ja Alatorihankkeen käynnistämispäätös sekä siihen liittyvät omistus- ja rahoitusjärjestelyt oli 17.8.2009 tullut ensimmäisen kerran valtuuston käsittelyyn, niin Kaija Räsänen (ps.) oli ehdottanut asian palauttamista uudelleen valmisteluun, mutta hänen esityksensä oli kaatunut äänin      54 - 4.

Varapaikalta valtuustoon loikanneena törmäsin 26.9.2011 ensimmäisen kerran sanottuun Pysäköintiin ja Alatoriin, jolloin kaksi valtuutettua ehdotti vielä asian palauttamista riittävien lisäselvitysten ja laskelmien saamiseksi, ennenkuin lisärahoitusta myönnetään. Ehdotus kaatui äänin 48 - 14, eli valtuusto päätti lisätä 8 miljoonaa euroa, n. 28 %, alkuperäiseen 28,2 miljoonan kustannusarvioon.

Suorastaan hämmästyttävää oli myös todeta, että Kuopion Pysäköinti Oy ja Kuopion kaupunki aloittivat rakentamisen ennenkuin laillinen valitusaika oli päättynyt, aiheuttaen tällä toiminnallaan arviolta n. 3-4 miljoonan euron vahingon kuopiolaisille.

Nähtyäni kuinka torinalusjutut olivat kärsällään, jätin jo samassa 26.9.2011 kokouksessa valtuustoaloitteen Kuopion Pysäköinti Oy:n rahoitusratkaisun ja Alatori-hankkeen uudelleenvalmistelusta, hankkeesta jota Tilakeskuksen rakennuspäällikkö Mikko Holmén oli valmistellut.

Koska kaupunginhallitus oli vielä 5.12.2011 myöntänyt 4,5 miljoonaa lisää lainaa hankkeeseen, josta tiedot ja selvitykset näyttivät löperöiltä, tein 19.12.2011 valtuustoaloitteen Kuopion Pysäköinti Oy:n erityistilintarkastuksesta. Mutta, kuten odotettua, molemmat sanotut aloitteeni valtuusto löi nurin valtuuston 30.1.2012 kokouksessa. 

Kun sitten kävi ilmi, että Kaupparekisterin mukaan Alatorin vastuuhenkilöillä oli  yritysyhteyksiä "hyvin moneksi", eli Kuopion Pysäköinti Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimivalla Kuopion kaupungin talousjohtaja Heikki Nuutisella 21 kpl, toimitusjohtajalla 19 kpl ja tilintarkastajalla 84 kpl, jouduin 26.3.2012 tekemään toisen valtuustoaloitteen Kuopion Pysäköinti Oy:n erityistilintarkastuksesta.

Tällaista menoa kuin tämä Alatorihanke näyttää olevan, en ole ennen havainnut. Hanke, jota Kuopion Pysäköinti Oy:n pitäisi hoitaa, mutta Tilakeskus pyörittää. Koko revohka maksanee yhteensä n. 50 miljoonaa euroa. Liikeyritysten ja taloyhtiöiden olisi pitänyt kustantaa autopaikat. Nykyisillä taksoilla hankkeen takaisinmaksuaika saattaa olla jopa yli 70 vuotta.

Veronmaksajia siis vielä jatkossakin tarvitaan. Ihmeellistä, että kaupunginhallitukselta ei ole vielä tullut mitään esitystä 26.3 aloitteeni nurin lyömiseksi.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio