Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Valtion surkeaa omistajapolitiikkaa (SS 25.04.2009)

Valtion surkeaa omistajapolitiikkaa  

Eduskunnan hyväksyessä yksimielisesti 1.4.1998 Imatran Voima Oy:n ja Neste Oy:n yhdistämistä koskevat järjestelyt, eli Fortumin perustamisen, niin sitä  edeltäneessä lähetekeskustelussa (20.02.98) kriittisimmän puheenvuoron oli käyttänyt kansanedustaja Kyösti Karjula (kesk.), sanoen mm., että ”ehkä tämä IVO – Neste järjestely on yksi niitä asioita, joissa aika harva tässä salissa istuvista edustajista todella hahmottaa, mistä on kysymys”.

Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius puolestaan syytti ennen potkujaan (IS 8.4) yhtiön pääomistajaa eli valtiota surkeaksi omistajaksi. Molemmat lausumat ovat osuvia, niissä on perää.

Valtion omistajapolitiikka kokonaisuudessaan on ollut niin tolkutonta, että vuosia jatkuneet kohut ja vähintäänkin aiheelliset sadattelut satojen miljoonien optioista Fortumin johtajistolle ovat pientä sen rinnalla. Eduskunta on myöntänyt valtion yhtiöiden myyntivaltuuksia surutta hallitusten esitysten mukaisesti. Unohtaen mm. monopolit, ja että myynti lämmittää vain vähän aikaa. 

Pelimiesten ja/tai esittelijöiden alkuun saattama valtion omaisuuden yksityistäminen ja myyminen jopa alehintaan, sai lisää puhtia liityttäessä EU:n torppariksi, ja edellisen, pääosin omien osaajiemme tekemän laman sitä vielä ryydittäessä. Ns. Kekkosen perinnöstä on jäljellä vain rippeitä. Turhaan ei ole puhuttu Sammon ryöstöistä. Optiomiehet ovat häärineet isäntinä ja hahmottamista haikailevat edustajat renkeinä. 

Pitkältä myyntilistalta yhtenä esimerkkinä sitkeä Kemiran lannoiteteollisuuden myynti, joka aloitettiin 90-luvulla ja saatettiin loppuun 2007: Valtio omisti 2001 vielä n. 56 % Kemiran lannoiteteollisuudesta, jolloin Kauppa- ja teollisuusministeriö oli sitä kauppaamassa Jerseyn veroparatiisi saarilla rekisteröidylle ruotsalaiselle rapakuntoiselle Industri Kapitalille. Kun myyntiaie julkistettiin, niin henkilöstö pääsi kapinoimaan, myyntiesitys vedettiin pois eduskunnasta ja saalistajien hanke tyrehtyi.
Mutta pelaajat eivät hellittäneet ja ottivat virheistä opikseen. Kemiran lannoiteteollisuus irrotettiin erilliseksi

Growhow yhtiöksi, osakkeita myytiin, myyntivalmistelut salattiin ja kun nykyinen omistajaohjauksesta vastaava ministeri myi loput osakkeet 2007 norjalaiselle Yaralle, niin valtion omistus oli enää vain n. 30 %.
Samalla ns. kaupantekijäisinä meni vielä Euroopan suurin apatiittilouhos Siilinjärveltä ja vielä Savukosken Soklin avaamaton esiintymä, joista raaka-ainetta apulannan tekoon riittää vuosikymmeniksi. Kun ennen tapeltiin maanpäällisistä omistuksista, niin nyt uunotuksessa mentiin taas pintaa syvemmälle.

Seurauksena oli apulannan hinnan yli kaksinkertaistuminen, joka osaltaan johtaa ruuan hinnan kallistumiseen. Kun vielä ottaa huomioon alan monopolin ja kaivokset, niin möhläyksistä maksaa seuraava sukupolvikin vielä pitkään. 

Omavaraisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden elinvoimaisuuden sekä työpaikkojen turvaamiseksi Kemira kaivoksineen olisi tullut pitää kokonaan valtion tiukassa omistuksessa. Lannoiteteollisuuden suuri merkitys olisi pitänyt muistaa myös kansallista itsepuolustusta ja poikkeusolojen huoltovarmuutta ajatellen.

Näyttäisikö kyseessä taas olleen johtajien, päättäjien ja pelureiden huikeat optiot, palkkiot ja voitelut? Vai olisiko joku ymmärtämättömyyttään ollut asialla?
Todellisia vastuun kantajia sekä vastuuseen saattajia ei tunnu löytyvän. Miksi esim. Sonera-sopassa ei tehty erityistilintarkastusta ja poliisitutkintaa? Sen kun on vain palloteltu.

Olisi jo viimeinkin aika saattaa valtion omistus ja omistajaohjaus raiteilleen. Pelastaa mitä pelastettavissa vielä on.

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio