Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Valtion yhtiöiden myynti lopetettava (SS 11.9.2001)

Valtion yhtiöiden myynti lopetettava! (11.9.2001)

Tyrmistyttävää on ollut seurata kuinka edellinen sekä nykyinen sateenkaarihallitus ovat peuhanneet valtion yhtiöiden eli ns. Kekkosen perinnön kimpussa. Oppia lienee otettu punapääoman tuhoajista. Köyhän kansan omaisuus on saatettu lähes tyystin keinottelijoiden käsiin. Valtakuntaa hallitsee kasvottomat markkinavoimat ja isänmaallisuus tuntuu olevan kuin kirosana. ”Saatanan tunarit”, sanoisikin ”Urkki”, jos olisi vielä sanomassa.

Valtion yhtiöitä perustettiin ja kehitettiin sotien jälkeen lisää edistämään ja vakauttamaan maan alueellista tasapainoa myös teollisuuden osata niin, että valtakunta voitiin pitää asuttuna ja elinkelpoisena reunoja myöten. Monet yhtiöt luotiin pääosin presidentti Urho Kekkosen tuella kansalaisilta kerätyillä verorahoilla.

Euroopan unioniin liittymisen jälkeen  alkoi Suomessa tuottavimpien valtion yhtiöiden myynti ja vieläpä alehintaan. Tätä ”Thatcherin mallia” on noudatettu niin pontevasti, että Kekkosen perinnöstä on nyt enää rippeitä jäljellä.

Myös tuottavin yksityinen pääoma on jo siirtynyt valtaosin monikansallisten pörssiyhtiöiden omistukseen. Suomalaisen työn ja pääoman tuloksista jää vain murusia Suomeen. Tuloerot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Kansaa on tupattu ruuhka-Suomeen ja jaettu kahtia tehokkaasti valtiovallan sitä estämättä.

Erityisesti on ihmetyttänyt, miten helposti vasemmiston (sd ja vas) nykyjohto lähti jopa ns. monopoliasemassa olevia valtion yhtiöitä yksityistämään ja luovuttamaan niitä keinottelijoiden käsiin, mennen jopa Kokoomuksen ohi oikealta. Takavuosina kun oltiin vielä monia yksityisiä yhtiöitä sosialisoimassa.

Kaikkein törkein keikauksista on Fortum. Siinähän Kauppa- ja teollisuusministeriö keksi yhdistää valtion energiamonopolia hallitsevat ja valtakunnan mm. poikkeusolojen energiahuollosta pääasiassa vastaavat Nesteen ja Imatran Voiman pörssiyhtiö Fortumiksi. Nyt sitä sitten seikkaillaan pörssissä ympäri Eurooppaa sijoittajien ja keinottelijoiden kukkaron lihottamiseksi. Eihän jatkoa ajatellen helpompaa tapaa rahastaa ole kuin energia.

Miten on vastuu ja varmuuteen panostaminen pörssiyhtiössä nyt ja kuinka se olisi varsinkin silloin, jos valtio luopuisi enemmistöosuudestaan tai kokonaan omistuksestaan? Valtion omistusosuudesta luopumistahan etenkin keinottelijoiden taholta innokkaasti vaaditaan. Varsinkin poikkeusoloja sekä energian hintoja silmälläpitäen valtion Fortumin enemmistöosuudesta luopuminen olisi kuin asevarastojen avainten antaminen viholliselle.

Ja sitten Sonera. Kun Tele automatisoitiin, erotettiin Postista ja henkilöstöä vähennettiin rutkasti, niin se alkoi kylpeä rahassa, koska puhelumaksut olivat huikeat. Tällöin köyhänkansan edusmiehet ja –naiset päättivät antaa lahjanomaiseksi luovuttamiseksi katsottavalla hinnalla osan Sonerasta, tavallaan monopoliasemassa olevasta rahasammosta, sijoittajien/keinottelijoiden käsiin.

Nyt johdon holtittoman talous- ja saalistustoiminnan seurauksena Soneralla on velkaa n. 30 miljardia markkaa. Veronmaksajia huudetaan taas apuun ja työntekijöitä pannaan pihalle. Vastaavasti johdolle huikeat palkat ja optiot.

Ja sitten Alko, Kemira jne., luettelo olisi pitkä. Onko kyseessä ollut pelkkä hölmöily vai tuhdisti voideltuna omien optioiden kiilto silmissä ehdotuksia ja päätöksiä sorvailtaessa? Ensin mainittuun on vaikea uskoa. Vastuuta ei kukaan tunnu kantavan.

Elleivät SAK ja työntekijät olisi käyneet vastustamaan valtion yhtiöiden yksityistämistä ja niillä keinottelemista, niin ilmeisesti kiveä kiven päälle ei olisi jäänyt. Kiitos siitä näille jalat maassa seisoville jarrumiehille.

On vihdoinkin aika lopettaa jäljellä olevan valtion omaisuuden myynti ja sillä keinotteleminen sekä saattaa möhläysten tekijät vastuuseen.

KALEVI KAUHANEN

Kapteeni evp. Kuopio


Kuopio