Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Valtuustoaloite Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholmin siirtämiseksi toisiin tehtäviin (31.10.2011)

Valtuustoaloite Kuopion Energia Oy:n toimitusjohtaja Esa Lindholmin siirtämiseksi toisiin tehtäviin 

Ylivoimaisesti tärkein teknillinen toiminta kuopiolaisten palveluiden kannalta on Kuopion Energian sähkön ja kaukolämmön tuotanto sekä jakelu. Asiantuntemuksella ja hyvin johdettuna Kuopion Energia on tuloksentekoa ja tuotannon omavaraisuutta suhteellisesti mitaten valtakunnan paraita kaikista energiayhtiöistä ja -laitoksista, eli "energiamonopoleiden ykkösiä". Kuopion Energia on ns. yhtä kuin kantakuopiolaisten veronmaksajien maksamien sekä omistamien talojen uunit ja sähköjohdot.

Yli 5000 kiinteistöä eli n. 90000 kuopiolaista on kytketty Kuopion Energian kaukolämpö- putkeen ja/tai sähköjohtoon. Kaukolämpö ja sähkön siirto ovat monopolioikeuksia, joiden osuus Kuopion Energian nettotuloksesta vuosina 1992-2004 on ollut keskimäärin n. 80 %.

Kuopion Energia on tuottanut sähköä ja lämpöä kuopiolaisille valtakunnan edullisimpiin kuuluvilla energian hinnoilla sekä lisäksi rahoittanut Kuopion kaupunkia keskimäärin 10 miljoonalla eurolla vuosittain. Ilman Kuopion Energian rahoitustulosta Kuopion vero olisi ollut n. 1,0 % korkeampi.

Kun 1997 silloinen kaupunginjohtaja Kauko Heuru (kok.) kävi puuhaamaan Kuopion Energian "lahjoittamista" pörssiyhtiölle, niin apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkisen (sd.) ohella "lahjoittamista" valmisteli, Kauko Heurun 9.3.1998 kaupunginvaltuuston kokouksessa kertoman mukaan, Kuopion Energian johtoryhmään kuuluva Esa Lindholm.

Näkyvimpiä merkittävän suuruisia toimintoja sen jälkeen, kun kaupunginhallitus v. 2002 päätti valita/tehdä Esa Lindholmista Kuopion Energian toimitusjohtajan:

1) Vuosina 1996-2003 Kuopion Energian sähkönmyynnin osuus nettotuloksesta oli keskimäärin n. 22 %, ollen jopa n. 30 % vuoden 2003 tuloksesta. Kun vuoden 2003 jälkeen käytiin "jostakin syystä" tarkoituksellisesti keräämään asiakkaita, joille piti myydä/välittää ns. pörssisähköä, niin sähkönmyynnin osuus tuloksesta on hiipunut vuoteen 2011 noin "nollaan".

2) Sähkömarkkinalain muutoksen 21.12.2004 / 1172 / § 34 a / sähkönsiirron ja sähkönmyynin eriyttämisen tuloksena oli kuopiolaisten edunvastainen sekasotkuiseksi sanottu järjestely, - yhtiö ja liikelaitos - "joista kukaan ei saa tolkkua", jossa KE Oy:stä tehtiin "jakelulaitos". Kaupunginhallitusta ja -valtuustoa harhautettiin, että "ainakin toisen eriytetyn pitää olla yhtiö". Eriyttämiseen olisi lain mukaan riittänyt kaksi liikelaitosta.

3)  Kuopion kaupunginvaltuuston mielipidettä ja/tai päätöstä kysymättä Kuopion Energia Oy päätti ostaa 1,25 % osuuden Fennovoima Oy:n ydinvoimalasta, jossa menot saattavat jatkossa olla jopa yli 110 miljoonaa euroa.
Sanotut toimenpiteet eivät ole olleet taloudellisesti Kuopion kaupungin edun mukaisia.

Me allekirjoittaneet Kuopion kaupunginvaltuuston jäsenet katsomme, että Esa Lindholm ei nauti enää sellaista Kuopion kaupunginvaltuuston luottamusta jota Kuopion Energia Oy:n   toimitusjohtajana toimiminen edellyttää.
Esitämme, että kaupunginhallitus ryhtyy pikaisesti toimenpiteisiin Esa Lindholmin siirtämiseksi pois Kuopion Energia Oyn toimitusjohtajan tehtävistä, ja että - Kuopion Energia Oy:n toimitusjohtajan virka julistetaan julkisesti haettavaksi.

Kuopiossa 31.10.2011

Kaupunginvaltuutettu
Kapteeni evp.                                                    Kalevi Kauhanen

Muut allekirjoittajat: