Valtuutetuilta salattiin tietoja (SS 25.11.1998)
Valtuutetuilta salattiin tietoja (25.11.1998)
Ennen Kuopion kaupunginvaltuuston 9.3.1998 kokousta perusteltiin Kuopion Energian Fuusioimista Espoon Sähköön mm. saavuttavilla synergiaeduilla ja kilpailukyvyllä sekä peloteltiin uhkakuvilla joita ei ole edes olemassa.
Saavutettavista eduista ei kuitenkaan puuhamiehillä ollut esittää minkäänlaisia laskelmia ja näyttöjä silloin, eikä niitä ole esitetty eikä toteen näytetty vielä nytkään. Luetellut edut olivatkin lähinnä mutu-teoriaan perustuvia naiivia uskotteluja ja olettamuksia, vailla käytännön todellisuutta.
Valtuutetuille jaetuista asiakirjoista puuttuivat eli salattiin sellaisetkin kaupanteossa aivan perustavaa laatua olevat tiedot kuten: yhtiöiden tilinpäätöstiedot, vuosikertomukset, tulosennusteet, oma tuotanto ja sen osuus tuloksesta, luettelot luovutettavista kiinteistöistä ym. omaisuudesta joiden omistusoikeus siirtyy Espoon Sähkölle sekä sopimukset turpeenotto- ja käyttöoikeuksien ehdoiksi n. 600 hehtaarin tuotantopinta-alaisille turvesoille.
Valtuutetuille ei siis tiedotettu Espoon Sähköstä, nyt jo sadoilla miljoonilla romahtanutta markkina-arvoa lukuun ottamatta, oikeastaan mitään eli ei kerrottu miten mainion yhtiön alaiseksi Kuopion Energia on tarkoitus ”lahjoittaa”. Esim. se, että Espoon Sähkö on ns. jakeluyhtiö ja että Kuopion Energia on tuotannoltaan ja tuloksentekokyvyltään yksi parhaimmista Suomen 110 energialaitoksesta ja sähköyhtiöstä, jäi kertomatta.
Sen sijaan sähkön myyntikilpailulla kovasti peloteltiin. Jostakin syystä jäi kertomatta, että tuotannossa omavaraisen Kuopion Energian tuloksesta vain noin ¼ tulee sähkön myynnistä ja ¾ tuloksesta tulee monopoliasemassa olevista kaukolämmöstä ja sähkön siirrosta. Se, miten sähkön myyntikilpailu rassaa erityisesti Espoon Sähköä, kun kilpailu alkoi syyskuussa –98, jäi myös tiedottamatta.
Myöskään fuusion aiheuttamista haitoista ei ollut minkäänlaisia laskelmia esim. siitä, kuinka valtavat jatkuvat tappiot vuosittain tulee Kuopion maksettaviksi tulevista ylimääräisistä turhista veroista, sijoittajille, joita Kuopio ei tarvitse, maksettavista osingoista ja investointirahojen kierrättämisestä Espoon kautta eli 28 % ”koron” veron maksamisesta kun pankkilainan olisi saanut alle 5 %, jos sitä olisi tarvinnut. Myös sitä ei tiedotettu, että investointitarve Haapaniemi 1 voimalan uudistamiseen on vain 60-80 milj. markkaa alustavien suunnitelmien mukaan.
Valtuutetuille on uskoteltu, että vaikka alussa tulee Kuopiolle tappiota kymmeniä miljoonia vuodessa, niin pidemmällä aikavälillä tilanne korjaantuu. Laskelmia ja näyttöjä ei tästäkään ole esitetty.
Ruotsista ja Norjasta on suunnitteilla/rakenteilla uusia mittavia merikaapeleita Tanskaan, Saksaan ja Puolaan.
Kun sähkömarkkinat aukeavat EU:n alueelle v. 2002, niin sen jälkeen edullista vesivoimaa ei enää ole meille myytävänä, vaikka Ruotsissa ja Norjassa sataisi joka päivä. On vain suhteellisen lyhyestä ajasta kysymys, kun pörssiyhtiöiden hinnat kipuavat Pohjoismaissa muun Euroopan tasalle.
Jos pidemmällä aikavälillä tarkoitetaan tätä, niin silloin kuopiolainen joutuisi maksamaan energiastaan noin kaksi kertaa enemmän kuin nyt, mutta haitat ei suinkaan Kuopion osalta vähenisi vaan päinvastoin.
Silloin viimeinkin huomattaisiin, mutta liian myöhään, miten hyvä olisi, jos omavarainen Kuopion Energia olisi kuopiolaistan käsissä ja omistuksessa. Vielä on mahdollista vaikuttaa edullisella tavalla myös jälkipolvien tulevaisuuteen.
KALEVI KAUHANEN Kapteeni evp. Kuopio