Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"



Tervetuloa kotisivuilleni!


Vuosisadan kaappausko? (SS 24.04.1998)

Vuosisadan kaappausko? (24.4.1998)

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti 9.3.1998 äänin 51 puolesta ja 8 vastaan fuusioida Kuopion Energian Espoon Sähköön. Tyrmistyttävää oli todeta, kuinka olemattoman vähillä tiedoilla, periaatteessa kymmeniä ja satoja vuosia kestävä, monien miljardien kauppa voi valtuustossa syntyä.

”Noilla tiedoilla ei yksityinen henkilö voisi ostaa tai myydä edes nakkikioskia”, totesi osuvimmin yksi kiinteistövälittäjä. Onkin käsitettävä, että puuhamiehinä ja kellokkaina ovat olleet vertaansa vailla olevat ”pelimiehet” ja höynäytettyinä hyväuskoiset ja/tai vähän asioita seuraavat tai niistä tietävät. Käärme oli luikerrellut paratiisiin.

Menettelyä, jolla Kuopion Energian yhdistämistä Espoon Sähköön oli puuhailtu, ei voi pitää korrektina. Kaupunginhallituksen ja –valtuuston tietämättä muutaman virkamiehen salassa valmistelema ehdotus oli tuotu kiireellä kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle ”kaupunginjohtajapelin jalkoihin sotkeutuneena”.

Omavaraiselle ja velattomalle, energian kuluttajien ja veronmaksajien omistamalle, yli 22 %:n nettovoittoa tekevälle kunnalliselle energialaitokselle olisi ”torppariksi” ottajat löytyneet myöhemminkin, jos siihen autuuteen joskus niin tavattoman kova hinku olisi ollut. Kyseessä onkin katsottava olleen paremminkin hyvin valmistellun ”kaappauksen” kuin virkatehtävän, jonka seurauksia ja merkittävyyttä ei vielä edes täysin käsitetä. Seuraavana kohteena ”pelimiehillä” kai onkin Kuopion Vesilaitos?

Ei kenelläkään yksityisellä olisi ollut varaa luopua tällaisesta kultakaivoksesta. Moisesta johdolle kuuluvasta edunvalvonnasta en ole ennen kuullut. Koska energian tuotanto ja jakelu on koko yhteiskunnan kannalta tärkein teknillinen toiminta, niin jo pelkästään sen vuoksi kunnallista energialaitosta, esim. poikkeusoloja silmälläpitäen, ei saisi antaa pörssiyhtiön riepoteltavaksi, sillä kuka takaa, kenen hallussa osakkeet jonkun vuoden tai vuosikymmenen jälkeen ovat. Osakkeet voi kaupunginhallitus jo myydä niin halutessaan.

Suomessa tuotetaan tällä hetkellä Euroopan edullisinta sähköä, sillä Suomessa energian hinta on nyt keskimäärin vain puolet Euroopan maiden hintatasosta. Kuopiossa sähkön hinta on 10:nneksi alhaisin koko Suomessa. Käytännöllisesti katsoen täysin omavaraiselle sekä lämmön että sähkön tuotannossa olevalle Kuopion Energialle ei siis ole todellisia kilpailijoita eikä uhkia. Joka muuta uskottelee, niin hän ei joko ymmärrä tai ei puhu totta.

Espoon Sähkön oma tuotanto sähkön koko hankinnasta on vain 36 % (Kuopiossa 80 %) ja kaukolämmön piiriin kuuluu vain noin 40 % asukkaista (Kuopiossa noin 90 %), eli Espoon Sähkö on vain ns. jakeluyhtiö. Kun vielä ottaa huomioon, että Espoon Sähkön omavaraisuusaste on vain 47,6 % ja korollista velkaa 104 milj. mk (SS 6.3.1998), niin ymmärtää miksi tällainen rahasampo on kovasti haluttu ja Kuopion fuusiopäätökselle naureskellaan ympäri Suomea, eniten Espoossa. Menihän kaupantekijäisinä vielä 600 hehtaarin tuotantopinta-alaisten soiden turvekin.

Todellinen päätösvalta Kaupunkienergiassa on Espoolla. Jos päätösvalta olisi Kuopiossa ja jos Kuopion osakkeet saataisiin liimattua sellaiseen kassakaappiin, jota ”hurmeet ei huuhtelisi”, eli niiden pysyvyys olisi taattu Kuopiossa, voisi pörssiyhtiötä hieman paremmin ymmärtää. Mutta kun näin ei ole.
Jos pörssiyhtiön hallitukseen on vahingossa valittu henkilö, joka ei pysty pitämään oman kylän puolta esim. sähkön hinnan määräämisessä, niin seuraavassa yhtiökokouksessa sellainen virhe korjataan.

Koska mitään sopimuksia hintojen pitämiseksi esim. samanlaisina Espoon kanssa ei ole tehty, niin kuopiolaiset joutuvat pörssin armoille. Mm. paljon rumpua lyödystä 3:n vuoden energian hintojen jäädyttämisestä ei löydy mustaa valkoisella. Kuopiolaiset, joilla nyt on alhaisemmat energian hinnat kuin Espoossa, joutuvat pian maksamaan energiastaan enemmän.

Koska tavallisella energiankuluttajalla ei ole turvanaan Espoon Sähkön osakkeita, kuten arvatenkin ”pelimiehillä”, niin Kuopion rahapula olisi pitänyt hoitaa muuten kuin ”lahjoittamalla” Kuopion Energia. Se olisi ollut nyt ja varsinkin pitemmällä aikavälillä jatkossa kuopiolaisten todellisen edun mukaista, sillä on muistettava, että pelkästään sähkön hinnan korottaminen Espoon tasolle vie kuopiolaisilta lisää noin 35 milj. mk vuodessa. Jo yhden pennin korotus kWh:lta sähkössä on 5,2 milj. mk ja lämmössä 9,1 milj. mk.

Vielä vuosikymmenen alussa Kuopio ”pröystäili” hyvällä taloudellaan ja mahtavilla kassavaroillaan. Nykyjohdon aikana on toisin. Ihmetystä herätti taannoin, että ison porukan nokkamies kävi hoitamaan puolipäivätoimista puheenjohtajuutta. Ettäkö hyväntekeväisyydestä muutamalla satasella?

Yksi mies sai puolestaan touhuta kokopäivätoimisesti pörssissä, liekö toiset vielä yllyttäneet? Mitä vielä jatkossa löytyneenkään? Pörssimiesten ote ei ole laantunut vieläkään, vaan päinvastoin. Nyt vaan on käymässä niin, että tavallinen kuopiolainen pääsee kyllä pörssiin, mutta mm. äänettömäksi 28 %:n ”lisäveron” ja sijoittajien voittoprosenttien maksajaksi. Toivottavasti oikeus voittaisi!

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.                                                                                                                                                                         Kuopio