Esittelijät, päättäjät ja optiot (SS 18.06.2008)
Esittelijät, päättäjät ja optiot (SS 18.06.2008)
Viimeaikoina media on vähintäänkin välttävästi tuonut esiin suurempien päättäjiemme vähemmän mairittelevia ansioita, viimeksi etenkin vaalirahoituksen osalta.
Valitettavasti kaiken tämän kohun varjoon ovat jääneet todella suuret mokat, niin päätösten valmistelut kuin päätöksetkin, joiden maksajiksi tavalliset veronmaksajat ja eläkeläiset ovat joutuneet ja, joutunevat jatkossa vielä entistäkin enemmän.
Päätös 1995 liittää Suomi Euroopan unioniin (EU) avasi raollaan olevat ovet varsinkin saalistajille ja keinottelijoille, joiden saavutukset mm. kansallisomaisuuden ”ryöstämisessä laillisesti”, ovat ilmeisesti jopa kansainvälisesti mitaten vertaansa vailla. Tuottavin suomalainen pääoma on valtaosin monikansallisten pörssiyhtiöiden omistuksessa.
Esim. tuottavimmasta valtion omaisuudesta, joka sotien jälkeen lähinnä verovaroin luotiin suuren kansallisen yhtenäisyyden vallitessa, maan pitämiseksi elinkelpoisena reunoja myöten, on jäljellä vain rippeitä. Osa valtion omistamista yhtiöistä tai osa niistä on pääsääntöisesti poliittisilla ja/tai muilla keinoilla myyty saalistajille jopa pilkkahintaan.
Väitteet esim. siitä, että ne olisi myyty vain päättäjien ja/tai päätösten valmistelijoiden yksinkertaisuudesta johtuen, on kyseenalaistettava. Korruptio kaikissa muodoissaan, optiot ja johtoportaan oman edun tavoittelu näyttää usein olevan päällimmäisenä. Sanottuja väitteittä voi kukin tykönänsä pohtia ja tehdä niistä omat johtopäätöksensä.
Yhtenä esimerkkinä pohdintaan Fortum - pörssiyhtiö, jonka synnyttämisestä, valtakunnan kahdesta tärkeimmistä huoltovarmuudesta vastaavista energiayhtiöstä, Imatran Voimasta ja Nesteestä, eduskunta teki yksimielisen päätöksen 1.4.1998. Nähtävästi päätöksen valmistelijoiden/esittelijöiden tarkoitus oli jatkossa myydä monopoli Fortum kokonaan saalistajille, mutta ilmeisesti he uskoivat, että päättäjät menevät paremmin lankaan, kun aluksi esitetään valtion 50,1 prosentin omistusosuutta. Ja sitten Sonera, Kemira jne., luettelo esimerkiksi kelpaavista on pitkä.
On siinä sitten riittänyt selittämistä, miksi toveria on silleen jätetty ja optioita jaettu. Fortumin kokonaan myynnin saalistajille esti ilmeisesti sittemmin monien kansalaisten voimakkaat reaktiot, joista kiitos näille rohkeille.
Taannoin lehdessä kerrottiin, että rikoksia saa valmistella varsin vapaasti (SS 2.1). Koska valmistelu ei ole rangaistavaa, niin poliisi ei voi siihen puuttua. Toiminta sanotun valmistelun kriminalisoimiseksi lienee nyt ilmeisesti käynnissä.
Vastaavankaltaiseksi toiminnaksi pitäisi myös katsoa ja samalla kriminalisoida sellaisten päätösten valmistelu, joissa valtion tai kunnan palveluksessa olevat virkamiehet ilmeisen tietoisesti valmistelevat/esittävät yhteiskunnalle epäedullista päätöksentekoa. Tämänkaltainen toiminta voi tulla kyseeseen etenkin valtion tai kunnan omistamien ns. monopolien, kuten energia- ja vesilaitoksen myyntiin tähtäävissä toiminnoissa.
Nythän kukaan esittelijä ei joudu vastuuseen tahalliseksi harhauttamiseksi katsottavasta ns. laillisesta valmistelusta - päättäjien uunottamisesta, vaikka menetykset valtiolle / veronmaksajille olisivat miten suuria tahansa. Jos päätös ”lahjoittamisesta” tehdään, niin vastuu siirtyy päättäjille ja viimekädessä tavallisen veronmaksajan maksettavaksi.
Monopoli myydään vain kerran. Uskooko joku, että korkeasti koulutettu virkamies, aivan vain asioita sisäistämättään - vuodesta toiseen, puuhaisi esim. epäedullista energiayrityksen myyntiä, jonka kauppaan johtaneista toiminnoista palkkioiden sanotaan olevan jopa 10 prosenttia kauppahinnasta?
Koti, uskonto ja isänmaa ja kaveria ei jätetä, näyttää jääneen taka-alalle.
KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp. Kaupunginvaltuutettu
Kuopio