Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Vattenfall ja Fortum on nyt pop? (KL 21.01.2012)

Vattenfall ja Fortum on nyt pop? (KL 21.01.2012)

          Vuoden vaihteesta alkaen mediassa näkyvimmin, eli mainoksista parhaiten ovat juhlineet Vattenfall ja Fortum, "suurimmat monopolisankarit". Meille suomalaisten köyhimmille, etenkin eläkeläisille, ilmeisesti parhaiten ovat mieleen jääneet sanottujen yhtiöiden n. 40 prosentin jättivoitot, johtajien huikeat palkat, tulospalkkiot, optiot, sähkön toimintavarmuuden laiminlyönti, suomalaisten energiankuluttajien "rokottaminen", jne. Tyrmistyttävää.
          Joulukuussa 1997 kävin perustelemaan Savon Sanomissa "kuntien isille" (SS 13.12.1997), että - miksi Savon Voimaa ei saa myydä ruotsalaiselle Vattenfallille. Totesin tuolloin mm., että - "Savon Voiman myynti ulkomaiselle omistajalle tietäisi roimaa sähkönhinnan korotusta. Myynti olisi käsittämätöntä typeryyttä. Hyvin lypsävää lehmää ei kannata myydä. On parasta lypsää se itse ".
          Savon Voiman myynnin epäedullisuutta Vattenfallille perustelin (SS 23.12.1997) erityisesti energiahuollon huoltovarmuuden heikkenemisenä poikkeusoloissa, koska Valmiuslaissa 22.7.1991/1080 ei oltu riittävästi huomioitu varautumista mm. normaaliajan jatkuvaan ja omavaraiseen sähkön saantiin, eli esim. myrskyn aiheuttamiin sähkökatkoksiin, varautumiseen - joka on varautumista todellisiin poikkeusoloihin.
Sanoin tuolloin mm: "Energian tuotanto ja jakelu on ylivoimaisesti tärkein teknillinen toiminta. Vähintäänkin huolestuttavaa huoltovarmuuden kannalta on mm. valtion yritysten yksityistäminen ja kansainvälistyminen.           Monikansalliset markkinanavoimat kun eivät kustannusvaikutusten vuoksi "ymmärrä" varautumista poikkeusoloihin. Markkinavoimilla ei ole isänmaata - tärkeintä on mahdollisimman suuren voiton tekeminen."
Ilmeisesti sanomistani viisastuneena, savolaisten onneksi, "kuntien isät" tuolloin havahtuivat", peruivat kaupan ja Savon Voima säästyi Vattenfallin kuristusotteelta, kuten sittemmin 1999 Kuopion Energia pelastui pörssiyhtiön "hirttosilmukalta", eli Suomen ja savolaisten omistuksessa.
          Onko suomalaisten suurimpimpana ihailun aiheena vieläkin Fortum, entinen Imatran Voima, josta valtakunnan johtava eliitti teki pörssiyhtiön 1998? Pörssiyhtiö, jonka voitoista n. kolmasosa menee amerikkaisille, eli 100 euron voitosta n. 33 euroa menee rapakontaakse. Huippurikkaille, joita on n. 1 %, mutta omistavat n. 60 % "ihannevaltiosta".
          Tyrmistyttävintä, että nykyisistä presidenttiehdokkaista Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen olivat 1998 kilvan tekemässä Imatran Voimasta Fortumia, pörssiyhtiötä, joka imee asiakkaansa ns. "isänmaallisesti" kuiviin sekä sähkössä että lämmössä, Euroopan kylmimmässä maassa" (Ks. 1998 kohta Kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnon ala, pääluokka 32).
          Kun sanottuun vielä lisää, että miten innokkaasti sanotut ovat olleet viemässä suomalaisia EU:n torppariksi ja EMU:uun (euroon), niin ihmetellä täytyy, että "miten isänmaalliset" ovat käyneet presidenttiehdokkaaksi? Sanotut ehdokkaat kun muutoinkin ovat olleet jakamassa suomalaisia A- ja B-luokan kansalaisiin. Periaatteella - köyhä kansa kyykkyyn, toverille ei jätetä.
          Puolustusvoimien toimintakyvyn heikentäminen ja mm. maamiinoista luopuminen on kansallinen häpeä. Suomea puolustaa parhaiten vain suomalainen. Kenraali Adolf Ehrnroothin sanoma pitäisi iskostaa kaikkien suomalaisten "selkärangan ytimeen".

Kalevi Kauhanen
Kapteeni evp.
Kaupunginvaltuutettu
Kuopio