Olen Kalevi Kauhanen

kapteeni evp., "Kuopion Energian pelastaja"Tervetuloa kotisivuilleni!


Kuopio, Kuopas, tilit ja oikeus? (02.04.2012)

Kuopio, Kuopas, tilit ja oikeus? (02.04.2012)

Kun vuonna 2001 minusta leivottiin Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n (Kuopas) hallituksen puheenjohtaja, niin aina kun vuosittain käväisin tilintarkastuksissa mukana, niin tilintarkastajat vain kiittelivät Kuopasta, ja siinä sivussa kiittelivät myös minua siitä, -  että olin pelastanut Kuopion Energian kuopiolaisille, eli nykyisillä pössin hinnoilla n. 650 - 750 miljoonaa euroa tähän mennessä.

Ehkä juuri siksi, kun minua niin kovasti kehuttiin, teetätin sisäisen valvonnan ja tarkastuksen toimintaohjeen, joka oli silloin täysin uutta Kuopiossa, joka pienillä muutoksilla hyväksyttiin sitten 2003 Kuopaksen hallituksessa. Mutta se ei auttanut.

Kun Kuopaksen toimitusjohtaja sittemmin 2005 vaihtui ja remmiin kävi älykäs, erittäin hyvin hyvin koulutettu ja osaava nainen, niin pala palalta alkoi ilmaantua edellisen toimitusjohtajan aikaisia sotkuja. Koska sotkuiksi kelpaavia oli kertynyt "lähes repullinen", niin virkavalan vannoneena minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin esitää Kuopaksen hallitukselle erityistilintarkastusta ja poliisitutkintaa.

Hallituksen päätös 2006 oli muutoin yksimielinen, ainoastaan kaupungintalolta määrätty silloisen apulaiskaupunginjohtajan (sd.) ns. hyväapulainen jätti eriävänmielipiteen. Tilintarkastuksen suoritti Ernst & Youngista ilmeisesti osaavin nainen, tilintarkastaja, joka on ilmeisesti yksi Suomen parhaimmista tilintarkastajista. Sotkuja löytyi monta miljoonaa.

Koska kyseessä oli ns. iso juttu, niin Kuopion poliisilta jäi, jostakin syystä tutkimatta: talouspäällikön osuus, eli henkilö, jonka kautta rahat kulkivat; kolme (3) tilintarkastajaa jotka eivät huomanneet tai olleet huomaavinaan sotkuja; sekä sotkujen toinen osapuoli eli sotkuja aiheuttaneen ja/tai myötävaikuttaneen rahoittajan ja/tai ilmeisesti moninkertaisesti eniten sotkuista hyötyneiden pelikumppanien ja/tai yhtiön osuus.

Kuvaavaa nykyiselle oikeudentunnolle, että syyttäjä ei yhtynyt asianomistajan, eli Kuopaksen korvaus- ja rangaistusvaatimuksiin, - "no mitäpä ne nyt muutaman miljoonan sotkut ja rötökset nykyisen ylimmän valtionjohdon suosimassa optiokulttuurissa meinaa".

Pohjois-Savon rehellinen käräjäoikeus 2010 kuitenkin jotakin tuomitsi entiselle toimitusjohtajalle, eli puolitoista vuotta ehdonalaista ja karvanverran korvauksia, mutta - Itä-Suomen hovioikeus 2011 lievensi tuomariäänin 2-1 käräjäoikeuden tuomiota, eli poisti vähäiset korvaukset lähes tyystin.

Tämä vahvisti käsitystäni nykyisen oikeuslaitoksen toimintaan, nakkivaras kyllä tutkitaan ja tuomitaan, mutta kun kyseessä on isojen tekemä isompi rötös, tulos voi olla kuin annos lautasella, eli - sitä sun tätä.

Sanotulta pohjalta katsoen en luota myöskään sellaiseen virkamieheen, jota on syytetty törkestä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, syytteen, jonka joku oikeus 2007 "oikeudenmukaisesti hylkäsi", ilmeisesti kuten tavallista,  ison tekijän ollessa pilkulla. "Syyttäjän kynnys on tavallisesti korkea ja oikeuden matala, - vai oliko se nyt taas päinvastoin".

Ilmeisesti, ja kaikesta huolimatta, "kyllä se oikeus aina jollain tavoin kirkkaat pimentää, tai sitten himmentää, vai oliko se nyt taas kerran päinvastoin".

KALEVI KAUHANEN
Kapteeni evp.
Kuopio